Maailma

Kokenut diplomaatti: Trump ei ole syy Yhdysvaltojen alennustilaan, vaan sen seuraus

JOEL MAISALMI
Kokenut diplomaatti Jukka Valtasaari työskenteli Suomen suurlähettiläänä Washingtonissa 1988–1996 ja 2001–2005 sekä ulkoministeriön valtiosihteerinä 1996–2001.
Kokenut diplomaatti Jukka Valtasaari työskenteli Suomen suurlähettiläänä Washingtonissa 1988–1996 ja 2001–2005 sekä ulkoministeriön valtiosihteerinä 1996–2001.

Washingtonissa kahdesti suurlähettiläänä ja ulkoministeriön valtiosihteerinä työskennellyt diplomaatti Jukka Valtasaari, 79, halusi torstaina julkaistussa kirjassaan mennä päivittäistä uutisvirtaa syvemmälle.

Maailmassa kamppailee kolme omalla tavallaan heikkoa suurvaltaa, Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. Meitä koskettaa etenkin Yhdysvaltain ja EU:n alennustila, joka haastaa koko lännen ajatuksen.

Valtasaari pitää toisen maailmansodan jälkeistä Atlantin julistusta lähtölaukauksena lännen voittokululle. Lännen tulevaisuus on kuitenkin hämärän peitossa, on Lännen jälkeen -kirjan kantava sanoma.

– Lännen idea ei ole vanhentumassa. Se vain rakoilee. Euroopassa on vapaus, liberaali demokratia, integraatio ja vapaa liikkuvuus. Silti Euroopassa on rakennettu 1 300 kilometriä piikkilanka-aitaa, paljon enemmän kuin Yhdysvallat on rakentanut Meksikon vastaiselle rajalle, sanoo Valtasaari.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suurvaltojen maailma on myllerryksessä ja hakee asettumista uuteen tasapainoonsa. Kiina on tullut jäädäkseen.

Samalla maailmanlaajuisia ratkaisemattomia kysymyksiä ovat uudelleen pinnalle nousseet ydinaseet, tekoälyn turvallisuuden hallinta ja ilmastonmuutos.

Viimeisestä on puhuttu paljon, mutta kahden ensimmäisen yhdistelmä sääntelemättömänä voisi aiheuttaa todellisen ihmiskunnan sukupuuton. Huoli nousee siitä, että suurvallat kehittävät yhä tehokkaampaa tekoälyä myös itsenäisten aseiden hyödynnettäväksi.

– Tekoäly voi tulevina vuosikymmeninä olla ehdottomasti uhka. Algoritmit voivat muodostaa sellaisia yhdistelmiä, joita ihminen ei voi kontrolloida. Tekoäly vaatii yhteisesti sovittuja sääntöjä, sanoo Valtasaari.

Tekoälystä keskustelua suurvaltojen välillä Valtasaari ei ole havainnut. Ongelma syntyy myös keskimatkan ydinohjusten elokuussa 2019 rauenneesta INF-sopimuksesta. Ydinaseiden kokonaismäärää rajoittava START-sopimus on raukeamassa vuonna 2021.

– Kun ei ole mitään sopimuksia, olemme ajassa ennen Kuuban kriisiä. Olemmeko siitä huolissamme ylipäätään, ja jos olemme, kuinka neuvotellaan turvallisuudesta, kysyy Valtasaari.

Kirjailija itse uskoo, että niin ydinaseet kuin tekoälykin pystytään uusilla neuvotteluilla ja sopimuksilla pitämään hallinnassa.

– Teknologian pimeän puolen hallinta on tärkeää. Ydinase on pidetty hallinnassa samalla kun ydinvoimaa on kehitetty.

Valtasaari kertoo itse olleensa 1970-luvulta saakka kemialliset aseet kieltävien sopimusten neuvotteluissa.

Suomen Nato-optiolla ei ole täysin yksimielinen kannatus Yhdysvalloissa.

Valtasaari kirjoittaa, että merkittävät amerikkalaiset strategit kuten Henry Kissinger, John Mearsheimer ja edesmennyt Zbigniew Brzezinski ovat vuosikymmenet kannattaneet puolueetonta vyöhykettä Naton ja Venäjän väliin. Suomi kuuluisi tähän vyöhykkeeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuoreimpana saman ajatuksen nostaa esiin washingtonilaisen Brookings-ajatushautomon Michael O'Hanlonin 2017 julkaistu Naton tuolla puolen.

Uuden turvallisuusjärjestelyn tarve nousee siitä, ettei nykyinen toimi, ja ydinasetilanne on vaarallinen Euroopalle.

Valtasaaren mukaan Suomella on Nato-optio, mutta se pitää lunastaa esimerkiksi sotaharjoituksilla. Hänen mukaansa nykyinen Yhdysvaltain poliittinen johto tukee presidentti Donald Trumpista huolimatta voimakasta Natoa.

Kiina ei ole suurvaltana uusi, vaan pikemminkin se on palannut paikalleen 200 vuoden matalasuhdanteen jälkeen.

Kiina ei heti nouse suurimmaksi, mutta Yhdysvallat ei voi olla ottamatta sitä huomioon. Kauppasota osoittaa, ettei kumpikaan selviydy ilman toista. Molemmat kärsivät.

Yhdysvallat on yhä maailman sotilaallinen supervalta, jonka vain Venäjä haastaa ydinpelotteellaan. Merellä Kiina ei ainakaan vielä hallitse. Yhdysvalloilla on yksitoista lentotukialusryhmää, Kiina perustaa vasta ensimmäistään. Yksi lentotukialusryhmä voi menestyksekkäästi taistella keskikokoista valtiota vastaan.

Toisaalta Kiina on kirimässä Yhdysvaltoja taloudessa. Myös EU on maailmankaupassa tärkeä toimija.

– Kiinalla on intressejä arktisella alueella ja Afrikassa. Silkkitie on tulossa Eurooppaan. Kiina on alueellinen suurvalta ja laajentaa etupiiriään, kertoo Valtasaari.

Kiinan voima on rajallinen, mutta kasvava. Valtasaari nostaa kohtalonkysymykseksi, kuinka paljon maan talous ehtii kasvaa ennen väestön ikääntymistä. Maailman suurimman valtion syntyvyys on jo kauan ollut Suomen nykyisessä heikossa suuruusluokassa.

Kiina on kuitenkin kaukana länsimaasta autoritäärisen väkivaltaisen hallinnon ja kapitalismin yhdistelmänä.

Lännen ideaa vaalitaan länsimaissa, joissa kauttaaltaan kamppaillaan myös populismia vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtasaaren mukaan presidentti Donald Trumpin valtaannousu ei ollut syy Yhdysvaltain nykyiseen alennustilaan, vaan seuraus pitkään jatkuneesta jakautumisesta.

– Yhdysvallat ja Eurooppa olisivat yhä yhdessä voimakkaat. Olisi hirveää mennä takaisin 1930-luvun kansallisvaltioihin, Valtasaari sanoo.

Suomi voi olla mukana ratkaisemassa edellä mainittuja maailman kohtalonkysymyksiä aktiivisella diplomatialla.

– Meillä on avuksi olemisen perimää, rauhanturvaaminen, aseistariisunta ja arktisen neuvoston perustaminen. Kylmän sodan aikana mietimme hiki hatussa, aina piti olla jokin tavoite. Jos ei ole juonta, kohtalonkysymyksistä ei pääse edes neuvottelemaan, Valtasaari sanoo.

Siksi hän unilukkarina halusi ajoittaa kirjansa julkaisun uuden Antti Rinteen (sd) hallituksen alkutaipaleelle.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ari Hyvönen
Niinpä
Trump todellakin on seuraus koska USA tarvitsee nyt oikean, oman maansa ja kansansa etua ajavan presidentin joka myös nostaa USA:n taas maailman johtajaksi. Ja Trump on juuri oikea henkilö henkil palauttamaan USA:n alennustilastaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Niinpä
Ari Hyvönen: "Trump todellakin on seuraus koska USA tarvitsee nyt oikean, oman maansa ja kansansa etua ajavan presidentin joka myös nostaa USA:n taas maailman johtajaksi. Ja Trump on juuri oikea henkilö henkil palauttamaan USA:n alennustilastaan."

Yleensä kirjoitan itse kaiken tekstini, mutta joskus joku muu sanoo niin hyvin että kannattaa sitä käyttää. Lehden toisessa uutisessa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo:
"Osa hänen kannattajistaan suhtautuu häneen messiaan omaisena hahmona. Kyseessä on emotionaalinen, ei rationaalinen suhde, johon tutkinnat eivät vaikuta."

Yllättävän usein näissä keskusteluissa vedotaan oman kansan etujen ajamiseen ja ylistetään Trumpia, vaikka Trumpin toimet ovat vahingoksi tälle Suomen kansalle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.