Turkulainen Jenny Lauronen etsii uusia ulottuvuuksia
Turkulainen tuotekehitysinsinööri Jenny Lauronen istuu hämärässä simulaattorihuoneessa leveän hallintapaneelin ääressä. Isoilla ruuduilla näkyy simulaatio Turun satamasta. Samalla tuolilla istuu tuon tuosta niin risteilijöiden ja kauppalaivaston päällystöä kuin merenkulkualan opiskelijoitakin.
Simulaattorit sijaitsevat Yrkeshögskolan Novian merenkulun tiloissa Aboa Maressa, jossa ne ovat tärkeä osa harjoittelua ja kouluttautumista. Lauronen kuuluu Novian merenkulun simulaatioiden tutkimusryhmään, jonka tehtävä on kehittää simulaatioiden käyttöä vieläkin pidemmälle.
Tehostetuksi todellisuudeksi kutsutuilla teknologioilla saadaan esimerkiksi vaaratilanteista aidomman tuntuisia, mikä valmentaa simulaattorissa harjoittelevaa oikeisiin haasteisiin. Uusia teknologioita voidaan käyttää apuna myös, kun kehitetään ja testataan uusia navigointisovelluksia.
Aloittaessaan vuosi sitten pestissään Lauronen alkoi ensitöikseen perehtyä merenkulkuun. Tuotekehitysinsinöörinä hänellä oli vankka tuntemus uusista teknologioista, mutta vesillä liikkuminen rajoittui perhepurjehduksiin.
"Sovellusten kehittäminen on moniulotteista ja sinnikkyyttä vaativaa, vielä ei ole valmiita ratkaisuja."
Virtuaalitodellisuuden pitää vastata mahdollisimman paljon aitoa elämää, joten sen luominen vaatii syvällistä alan tuntemusta sekä yrityksiä ja erehdyksiä. Lauronen mainitsee esimerkkinä, että virtuaalisen komentosillan pitää vastata täysin todellista vastinettaan, jotta käyttötuntuma ja tilanne olisivat autenttisia.
– Sovellusten kehittäminen on moniulotteista ja sinnikkyyttä vaativaa, vielä ei ole valmiita ratkaisuja, Lauronen kertoo.
Kaiken tekemisensä punaisena lankana Lauronen pitää kiinnostusta ihmisen potentiaaliin. Uteliaisuus ja tiedonhalu ajavat tutkimaan, missä sen rajat ovat. Insinöörin tutkinnon lisäksi hän on suorittanut monivuotisen ja vaativan joogaopettajakoulutuksen iyengar-nimisessä perinteessä. Joogaopettajauransa aikana Lauronen perusti start up -yrityksen, jossa kehitti ulkomaille asti levinneen YogaMe-nettijoogapelin.
Tällä hetkellä hän tutkii pelillisyyden ja peliteknologian hyödyntämistä merenkulussa.
– Työni on aina sisältänyt uusien tuotteiden kehittämistä ja uusien ulottuvuuksien etsimistä, Lauronen pohtii.
Lauronen suorittaa myös ammattikorkeakoulun jatko-opintoja Turku Game Labin tutkimusryhmässä työskennellen. Aiheena ovat interaktiiviset teknologiat.
Miesvaltaisella alalla Lauronen huomaa usein olevansa ainoa nainen palavereissa tai seminaareissa. Hän kannustaa tyttöjä kouluttautumaan teknologia-alalle.
– Ei ole mitään syytä, miksi naiset eivät pärjäisi, hän sanoo päättäväisesti.
Laurosen mielestä on tärkeää, että uusien teknologioiden kehittämisessä mukana olisi monenlaisia näkökulmia, myös naisten.
– Naisten täytyy ottaa paikkansa tasavertaisena miesten kanssa, Lauronen kuvailee alaansa.
Tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä Lauronen vaalii perheensä kanssa ulkoilemalla ja matkustelemalla. Jooga kuuluu luonnollisena osana Laurosen elämään, jota tällä hetkellä tahdittaa myös Myrsky-koiranpentu.
Jenny Lauronen
Syntynyt: 1975 Suomussalmella.
Asuu: Turussa.
Perhe: Puoliso sekä 6- ja 16-vuotiaat tytöt.
Työ: Projektipäällikkö Yrkeshögskolan Novian merenkulun simulaatioiden tutkimusryhmässä, joka tutkii ja kehittää merenkulun digitalisaatiota. Aiemmin perustanut startup-yrityksen YogaMe-nettijoogapelin ympärille sekä työskennellyt teollisen muotoilun ja tuotekehityksen parissa.
Koulutus: Suorittaa interaktiivisten teknologioiden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Turku Game Labin tutkimusryhmässä. Valmistunut tuotekehitysinsinööriksi HAMKista.
Harrastukset: Jooga, ulkoilu ja koiranhoito, lukeminen, matkustelu.