Talous

Postin toimitusjohtajan ja muiden johtajien bonuskohut eivät hävitä intoa palkita henkilöstöä

Mandatum Lifen liiketoimintajohtaja Kiisa Hulkko-Nyman sanoo, että eniten ihmisille merkitsee se, miten palkitseminen toimii lähiympäristössä.
Mandatum Lifen liiketoimintajohtaja Kiisa Hulkko-Nyman sanoo, että eniten ihmisille merkitsee se, miten palkitseminen toimii lähiympäristössä.

Puolet yksityisen sektorin työntekijöistä saa tulospalkkiota. Palkitsemisen asiantuntija sanoo, että bonuskohut eivät rapauta palkitsemiskulttuuria.

Suomessa nousee tasaisin väliajoin kohu ylimmän johdon bonuksista. Tuorein esimerkki on Postin toimitusjohtajalle Heikki Maliselle viime vuonna maksettu 82 607 euron lyhyen aikavälin bonus sekä 294 234 euron pitkän aikavälin kannustin.

Noin kymmenen vuotta sitten monen suuhun pahan maun jättivät Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen palkkiot.

Tulospalkkiot eivät kuitenkaan ole harvinaisuus, vaan jo maan tapa suuressa osassa yksityisiä yrityksiä. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tilastojen mukaan puolet yksityisen sektorin työntekijöistä kuuluu tulospalkitsemisen piiriin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtion ja kuntien palveluksessa olevien tulospalkkaus on harvinaisempaa, mutta ajoittain palkitsemista kokeillaan myös julkisella sektorilla. Esimerkiksi Naantalin kaupunki on äskettäin päättänyt ottaa käyttöön pikapalkitsemisen henkilöille, jotka ovat esimerkiksi parantaneet asiakaspalvelua.

Palkitsemista tutkinut Mandatum Lifen liiketoimintajohtaja, tekniikan tohtori Kiisa Hulkko-Nyman sanoo, että henkilöstön palkitsemisen onnistuminen edellyttää, että yrityksen johtoa ja henkilöstöä palkitaan samansuuntaisten kriteerien mukaan.

– Palkitsemisessa on kaksi tärkeää kriteeriä. Sen pitää osua lähelle omaa työtä, jotta palkitseminen olisi motivoivaa. Toiseksi palkitsemisen pitää ohjata yritystä hyväksi katsottuun suuntaan.

Hulkko-Nymanin mukaan monet kansainväliset tutkimukset osoittavat, että palkitseminen ohjaa työn tekemistä yrityksessä oikeaan suuntaan. Tulospalkkioita käyttävät yritykset ovat tuottavampia kuin vertailuryhmän vastaavat yhtiöt, joissa palkkioita ei ole.

Hulkko-Nyman sanoo, että kohut eivät rapauta palkitsemisen kulttuuria Suomessa. Hänen mukaansa eniten merkitsee se, miten palkitseminen toimii omassa lähiympäristössä ja kuinka oikeudenmukaiseksi se koetaan.

Esimerkiksi Turussa ja Tampereella toimiva Kiilto Oy on maksanut henkilöstölleen tulospalkkiota jo kymmenien vuosien ajan. Yhtiön talousjohtaja Arto Raivio sanoo, että henkilöstö seuraa yhtiön tulokseen sidotun tulospalkkion kehittymistä varsin tarkoin kerran kuukaudessa annettavan informaation perusteella. Julkisten kohujen perusteella keskusteluja palkitsemisesta ei Kiillon henkilökunta käy.

– Kiinnostus siihen, missä yhtiö menee, on laajaa.

Yhtiön tuloksen lisäksi Kiillon tulospalkkiot on sidottu tehtäväkohtaisiin saavutuksiin. Kiilto maksaa tulospalkkiot kerran vuodessa, ja ne ovat keskimäärin kuukausipalkan suuruisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhä useampi pk-yritys palkitsee henkilökuntaansa henkilöstörahaston kautta. Hulkko-Nymanin mukaan henkilöstörahastoja perustetaan paljon asiantuntijayrityksiin. Mandatum Life on henkilöstörahastojen johtava asiantuntija Suomessa.

Viime vuonna Suomeen perustettiin 39 uutta henkilöstörahastoa. Vuoden lopussa henkilöstörahastoja oli 145 kappaletta ja niissä oli yhteensä 114 000 jäsentä.

Kiillon henkilöstö voi valita, ottavatko he tulospalkkion palkan lisänä vai siirtävätkö he palkkion tai osan siitä henkilöstörahastoon. Raivion mukaan noin 40 prosenttia henkilöstöstä valitsee rahaston. Toimihenkilöt valitsevat rahaston työntekijöitä useammin.

Rahaston käyttöön henkilöstöä kannustaa veroetu. Kun rahastosta nostaa varoja, niin 20 prosenttia on verotonta tuloa ja lopuista maksetaan tuloveroa. Yrityksen puolestaan ei tarvitse maksaa palkan sivukuluja rahastoon maksettavista palkkioista. Työntekijöille niistä ei kerry eläkettä.

Kuka?

Kiisa Hulkko-Nyman

Syntynyt Rovaniemellä, 47-vuotias.

Liiketoimintajohtaja Mandatum Lifen Palkitsemispalveluissa.

Aiemmin Oy GLM Consulting Ab:n toimitusjohtaja 2011–2015 ja seniorikonsultti 2010–2011.

Vierailevana tutkijana Stanfordin yliopistossa 2010.

Tutkijana ja projektipäällikkönä palkitsemisen tutkimusohjelmassa Teknillisessä korkeakoulussa, myöhemmin Aalto-yliopistossa 1996–2010.

Tekniikan tohtori Aalto-yliopistosta 2016, väitöskirjan aiheena strategisten tulospalkkiomallien vaikuttavuus. Psykologian maisteri Tampereen yliopistosta 1999.

Kirjoittanut palkitsemisesta. Tuorein kirja Anna Ylikorkalan, Anu Hakosen ja Niilo Hakosen kanssa kirjoitettu Kokonaispalkitsemisen johtaminen. Ohjaa tai ajaudu (2018, Alma Talent).

Naimisissa.

Harrastukset: Lukeminen ja kävely luonnossa, syksyllä sienestys.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​