Uutiset

YK:n yleiskokouksen yhdeksi pääteemaksi ennakoidaan ilmastonmuutosta, mutta kansainväliset konfliktit saattavat viedä huomion

Maaliskuussa YK:n päämajassa New Yorkissa pidetyssä kokouksessa käsiteltiin ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä. Tällä viikolla samassa paikassa pidetään YK:n 74. yleiskokous.
Maaliskuussa YK:n päämajassa New Yorkissa pidetyssä kokouksessa käsiteltiin ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä. Tällä viikolla samassa paikassa pidetään YK:n 74. yleiskokous.

YK:n yleiskokousta on kritisoitu Mika Aaltolan mukaan siitä, että se on keskustelukerho, josta ei saada ratkaisuja kansainvälisiin ongelmiin. Hän näkee kokouksella muutakin arvoa kuin vain ongelmien ratkaisun.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) 74. yleiskokous pidetään tällä viikolla New Yorkissa. Kokouksen tarkoituksena on koota kaikki YK:n jäsenvaltiot yhteen kerran vuodessa keskustelemaan globaaleista ajankohtaisista kysymyksistä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kuvaa yleiskokousta foorumiksi, jossa luodaan globaalia agendaa tulevalle vuodelle. Hän ei osaa täysin ennakoida, mikä teema nousee tämän vuoden kokouksessa keskiöön, koska valtiot pyrkivät nostamaan esille itselle tärkeitä teemoja.

– Kokous on monipuolinen eri kysymysten ampiaispesä, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan on hyvin mahdollista, että kansainväliset kriisit ja konfliktit kaappaavat kokouksessa näkyvyyttä, koska paikalla on samaan aikaan paljon valtioiden johtajia. Konfliktien lisäksi kokouksessa keskustellaan muun muassa YK:n keskeisistä päämääristä, kuten ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta, köyhyyden poistamisesta ja terveydenhuoltoon liittyvistä kysymyksistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsinaisia ratkaisuja maailmanpolitiikan kuumiin kysymyksiin kokouksesta on turha odottaa.

Kansainvälisten konfliktien ratkaiseminen kuuluukin Aaltolan mukaan enemmän YK:n turvallisuusneuvoston tehtäviin kuin yleiskokouksen asialistalle. Yleiskokous eroa turvallisuusneuvostosta myös siinä mielessä, että yleiskokouksessa jäsenvaltiot ovat tasapuolisemmassa asemassa.

– Yleiskokous on enemmän globaali demokratia, jossa kaikilla on yksi ääni, eikä kenelläkään ole veto-oikeutta.

Aaltolan mielestä yleiskokouksen yhtenä tärkeänä tehtävänä on pitää globaaleja ongelmia ja kysymyksiä esillä.

– Toiveena on, että vähittäinen muutos säilyttää momentuminsa oli kyse sitten köyhyyden poistamisesta tai ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta.

YK:n yleiskokouksessa keskeisessä osassa ovat Aaltolan mukaan valtiojohtajien kahdenkeskiset tapaamiset. Näissä epävirallisissa keskusteluissa erilaiset kysymykset ja konfliktit saattavat nytkähdellä eteenpäin.

Ennen kokousta huhuttiin jopa Donald Trumpin ja Iranin presidentin Hasan Ruhanin tapaamisesta. Näillä näkyminen se ei kuitenkaan toteudu. Tapaaminen olisi tarjonnut muun muassa mahdollisuuden liennyttää Yhdysvaltojen ja Iranin kiristyneitä välejä.

Kokous tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden hakea helpotusta Lähi-idän herkkään tilanteeseen, koska paikalla on paljon Persianlahden maita ja Iranista yleiskokoukseen on tulossa Aaltolan mukaan "suhteellisen korkea-arvoinen delegaatio". Hän toivookin, että kokouksessa saataisiin erityisesti Saudi-Arabian ja Iranin välille jonkinlainen keskusteluyhteys.

Maiden välit ovat kiristyneet viime viikkona entisestään, koska Saudi-Arabia syyttää Irania öljyntuotantolaitoksiinsa tehdyistä iskuista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos nämä keskustelut toteutuvat, ne tapahtuvat kulisseissa, eivätkä itse kokouksessa, Aaltola sanoo.

Iranin presidentti Ruhani ilmoitti BBC:n mukaan sunnuntaina, että maa aikoo esittää YK:ssa aloitteen rauhan saamiseksi Persianlahdelle.

Ohjelmajohtaja myös korostaa, että maiden huonot välit uhkaavat maailman talouden kannalta keskeisen kauppaväylän Hormuzin salmen turvallisuutta.

Yleiskokouksen yhdeksi keskeiseksi teemaksi voi nousta Aaltolan mukaan ilmastonmuutoksen vastainen taistelu.

– Moni valtiojohtaja tulee varmaan korostamaan omia sitoumuksiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja sitä, mitä heidän maassaan on saatu aikaan. Sitä kautta tämän hetkinen ilmastonmuutoksen vastainen kamppailu tulee näkymään ja samalla saadaan väliaikatietoa, missä tällä hetkellä mennään.

Yleiskokous ei ole kuitenkaan ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta ratkaiseva kokous.

Ilmastoteemaa on nostanut esille ennen kokousta perjantaina eri puolilla maailmaa alkaneet ilmastomielenosoitukset sekä ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin matka purjelaivalla Britanniasta New Yorkiin. Aaltola kertoo, että Thunbergin matka on noteerattu näkyvästi sekä Yhdysvaltojen että Euroopan medioissa, mikä saattaa nostaa ilmastoteemaa yleiskokouksen agendalla.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu yleiskokouksen ensimmäiselle viikolle. Hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron kokouksessa tiistaina 24. syyskuuta. Matkansa aikana Niinistö tapaa muun muassa YK:n pääsihteerin António Guterresin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

YK:n yleiskokousta on joskus kritisoitu Aaltolan mukaan siitä, että se on keskustelukerho, joka ei tarjoa ratkaisuja kansainvälisiin ongelmiin. Hän ei allekirjoita väitettä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Näen, että tässä ajassa, jossa suurvallat nousevat, on tärkeää, että maailmassa on monenkeskisiä foorumeja, vaikkei niissä ratkottaisi ongelmia tässä ja nyt. Se on lupaus paremmasta.

Fakta

YK:n yleiskokous

YK:n yleiskokouksen tehtävänä on keskustella ja tehdä suosituksia kaikista YK:n peruskirjaan kuuluvista kysymyksistä ja rauhaan sekä turvallisuuteen liittyvistä ongelmista.

Järjestetään aina New Yorkissa.

Kaikki jäsenvaltiot ovat edustettuina kokouksessa, ja jokaisella on yksi ääni.

Yleiskokouksen päätökset ja päätöslauselmat ovat suosituksia, jotka eivät sido oikeudellisesti jäsenmaita.

Päätöslauselmilla on kuitenkin poliittista merkitystä, ja ne vaikuttavat jäsenmaiden politiikkaan.

Tärkeät päätökset vaativat yleiskokouksen täysistunnossa kahden kolmasosan enemmistön äänestykseen osallistuneista. Muissa kysymyksissä riittää yksinkertainen enemmistö.

Valitsee YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvat jäsenmaat.

Käsittelee ja hyväksyy YK:n talousarvion kerran kahdessa vuodessa ja päättää kunkin maan jäsenmaksun suuruuden.

Keskustelu ilmastosta aloittaa

Hannu Toivonen

YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa pidetään YK:n ilmastokokous. Kokouksen on kutsunut koolle YK:n pääsihteeri António Guterres.

Ilmastokokouksen tarkoituksena on esitellä eri valtioiden parhaita ja kunnianhimoisimpia ilmastonmuutoksen torjuntasuunnitelmia ja kannustaa maita tiukempiin päästövähennyksiin.

Kokouskutsussa pääsihteeri painotti, että valtioiden johtajat saapuisivat paikalle "konkreettisten ja tarkoituksenmukaisten toimintasuunnitelmien kanssa".

– Tuokaa suunnitelmia, ei puheita, sanoi Guterres valtioille.

Kokoukseen voivat osallistua kaikki YK:n jäsenvaltiot, mutta lavalle omista suunnitelmistaan pääsevät kertomaan ainoastaan ne valtiot, joiden tavoitteet ovat YK:n mukaan riittävän kunnianhimoisia. Ääneen pääsevät ainakin pienet saarivaltiot.

Ympäristöjärjestöjen mukaan YK:n ilmastokokous pidetään tärkeällä hetkellä, koska äärimmäiset sääilmiöt ja lämpenevä ilmasto vaikuttavat jo nyt yhä useamman ihmisen elämään eri puolilla maailmaa.

– Kokous ei voisi olla tärkeämpi. Valtioiden täytyy vihdoin puhua maapallon nielaisevien liekkien lähteestä eli fossiilisista polttoaineista, sanoi 350.org-ympäristöaktivistiryhmän toiminnanjohtaja May Boeve Reutersin mukaan.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​