Maailma

Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa

Koska Youtuben algoritmi ei kykene arvioimaan tiedon luotettavuutta, se suosittelee käyttäjälle lisää samankaltaisia videoita.
Koska Youtuben algoritmi ei kykene arvioimaan tiedon luotettavuutta, se suosittelee käyttäjälle lisää samankaltaisia videoita.

Kurkumaa, ruokasoodaa, jopa mehudieettiä tarjotaan syövän hoitoon Youtube-videopalvelussa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kävi läpi Youtube-videoita kymmenellä eri kielellä ja löysi 80 videota, jotka sisälsivät harhaanjohtavaa ja valheellista terveystietoa.

Suurin osa videoista esitteli valehoitoja syövän parantamiseksi. Osalla videoista oli jopa yli miljoona katselukertaa. "Hoitoina" mainostettiin erilaisia paastoja tai tiettyjä tuotteita.

Jotkut Youtube-videoiden tekijät kehottivat juomaan aasinmaitoa tai kiehuvaa vettä syövän parantamiseksi. Yhdelläkään näistä niin kutsutuista hoidoista ei ole tieteellistä näyttöä.

Selvityksessä oli mukana englanninkielisten lisäksi videoita useilla eri kielillä, kuten portugaliksi, venäjäksi, arabiaksi, ranskaksi, italiaksi ja saksaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esimerkiksi venäjänkielisessä palvelussa hakusana "syöpähoito" toi esiin videoita, joissa neuvottiin juomaan nestettä, johon on sekoitettu ruokasoodaa. Seuraavaksi palvelu suositteli esimerkiksi porkkanamehupaastoa hoitona mainostavaa videota.

Ei uusi ilmiö, vain alusta muuttunut

BBC:n kartoituksessa ei ollut mukana suomalaisia videoita, mutta kun Suomen Youtubeen syöttää hakusanaksi "syöpähoito", saa tulokseksi jo ensimmäisellä haulla videon, jossa mies väittää parantuneensa virtsarakon syövästä ruokavalion avulla.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäen mielestä on aina huolestuttavaa, jos vakavasti sairaita ihmisiä höynäytetään.

Hän muistuttaa kuitenkin, että kyseessä ei uusi ilmiö. Vastaavaa on esiintynyt vuosikymmenten varrella niin puskaradioissa kuin sensaatiolehdissäkin – nyt vain alusta on muuttunut.

– Some on tuonut uuden alustan hörhöilylle. Aina löytyy ihmisiä, jotka uskovat hömppään, kuten vaikkapa enkeli- ja yksisarvishoitoihin. Sitten on niitä, jotka tekevät niistä bisnestä ja huijaavat, Myllymäki kertoo.

Hänen mielestään valehoitoon tarrautumisen taustalla voi olla joskus epätoivo.

– Vaikka syövänhoitotulokset Suomessa ovat maailman parhaimpia, syöpään kuollaan silti. Vastaan voi tulla tilanne, jossa hoidot eivät enää auta tai sitten syöpä havaitaan liian myöhään. Silloin osa sairastuneista voi haluta tarttua viimeiseen oljenkorteen.

Vaarana haitalliset yhteisvaikutukset

Osa potilaista ei välttämättä kerro käyttämistään uskomushoidoista lääkärin vastaanotolla teilatuksi tulemisen pelossa.

Jos potilas kokee saavansa hyvinvointityyppisistä luontaishoidoista henkistä helpotusta ja hyvinvointia, ei niissä Myllymäen mielestä mitään pahaa ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos taas ostaa yrttejä ja puristeita ja jättää lääkärin määräämät lääkkeet ottamatta, niin sitten ollaan jo vaarallisilla vesillä.

Luontaisvalmisteissa käytetyistä kasveista osa voi olla myös myrkyllisiä tai niillä on haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi kansanlääkinnässä käytetyllä mäkikuismalla on Myllymäen mukaan hankalia yhteisvaikutuksia verenohennuslääkkeiden, kuten Marevanin kanssa.

– On pöljää väittää, että tuote on turvallinen, koska se on luomua tai luontaistuote. Luonnossa on myös todella myrkyllisiä aineita. Onhan kärpässienikin luomu.

Korkea koulutuskaan ei aina riitä

Avainasemassa valheellisen ja harhaanjohtavan tiedon kitkemisessä ovat Myllymäen mielestä koulut ja yliopistot, joiden tehtävä olisi opettaa kriittistä ajattelua.

Aina tosin korkea koulutustasokaan ei riitä.

– Jos joku uskoo Aku Ankkaan ja yksisarvisiin, niin minkäs sille tekee.

Myllymäki ei usko, että netissä rehottava valheellinen terveystieto saataisiin kokonaan kitkettyä.

– Kuka pystyisi kaikkia sivustoja vahtimaan? Se vaatisi oman nettipoliisinsa. Voi olla, että peli on jo menetetty, sillä ihmiset eriytyvät nykyisin omiin totuuksiinsa.

Algoritmi ei arvioi luotettavuutta

Data-analyytikko Erin McAweeney kertoi BBC:lle, että Youtuben algoritmi ei kykene arvioimaan tiedon luotettavuutta, joten se suosittelee käyttäjälle lisää samankaltaisia videoita, joita hän on juuri katsellut.

Myös Youtubea mainoskanavanaan käyttävät yritykset voivat joutua kiusalliseen tilanteeseen.

Useiden videoiden yhteydessä oli BBC:n tutkimassa aineistossa myös mainontaa. Mainostajien joukossa oli myös tunnettuja brändejä, kuten Samsung, Heinz ja Clinique. Mainoksista hyötyvät rahallisesti paitsi Googlen omistama Youtube, myös videon tekijät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Youtubessa mainokset voidaan kohdentaa joko tietyille alueille tai yleisölle. Yhtiöstä kerrottiin BBC:lle, että systeemi, joka määrittää, mikä mainos näytetään kenellekin, on monimutkainen.

Youtube voi kuitenkin estää videon tekijöitä hyötymästä mainonnasta. Siihen suuntaan palvelussa ollaankin jo menossa.

"Humpuuki ei poistu kieltämällä"

Suomeen on jo kymmenen vuoden ajan yritetty saada niin sanottua puoskarilakia, mutta tie on ollut kivinen. Viime syksynä lain valmistelu aloitettiin sosiaali- ja terveysministeriössä. Vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntylymahdollisuuksien selvittäminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

– Lääkäriliitossa ymmärretään kyllä, että humpuuki ei poistu maailmasta kieltämällä, täydellistä kieltolakia siitä ei voi tulla. Jos se kuitenkin pysyttäisiin rajoittamaan edes siihen, että vakavasti sairaita ja pikkulapsia ei saisi mielivaltaisesti hoitaa näillä kummallisilla aineilla, Kati Myllymäki toteaa.

Hänen mukaansa luontaisterapeuteilla olisi myös oltava velvollisuus olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin.

Yrittäjäpuolella on noussut myös esiin näkemys, että laissa turvattaisiin se, että kursittamattomat eivät saisi antaa vaihtoehtohoitoja.

Myllymäen mukaan ammatinharjoittajat haluaisivat nimikesuojan, jotta he voisivat nostaa vaihtoehtohoitonsa terveydenhuollon toiminnaksi.

– Silloin toiminta olisi arvonlisäverosta vapaata. Taloudellisia vaikuttamia ei pidä vähätellä, sillä tässä on kyse myös ammatti-, toimeentulo- ja kilpailuedun hakemisesta, hän muistuttaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ademeion Ademo
Pinnallista ja asenteellista
Mitäpä jos TS tekisi aiheesta oikeasti kiinnostavan ja hyödyllisen jutun, ja lääkäriliiton aihetta tuntemattoman lausuntoautomaatin haastattelemisen sijaan perehtyisi aihetta koskevaan puolueettomaan tutkimukseen. Tätä juttua leimaavat pinnallisuus, asenteellisuus ja tutkitun tiedon vähäisyys.

Viralliset syöpälääkkeet ja syöpähoidot ovat maailmanlaajuisesti satojen miljardien eurojen liiketoimintaa. Niitä valmistavat ja tuottavat yritykset eivät ole hyväntekeväisyyslaitoksia, vaan kovaa peliä pelaavia rahantekokoneita. Ne ovat onnistuneet hankkiutumaan sellaisen erityisasemaan, että ne voivat pitkälle itse määritellä, ovatko niiden valmistamat ja patentoimat kalliit valmisteet ja hoidot syöpää sairastaville hyväksi. Määrittämisen tekevät käytännössä lääkeyhtiöiden tutkimusdataa tuottavat työntekijät, jotka ovat uransa ja taloutensa puolesta täysin riippuvaisia kyvystään tuottaa yhtiöille lääkkeiden hyväksyntään johtavia tutkimustuloksia. Tämä on tunnustettu maailmalla suureksi ongelmaksi, mutta Suomen terveydenhuoltojärjestelmä elää kuin ei olisi asiasta kuullutkaan.

Lääkeyhtiöt ovat jääneet kiinni lukuisista tutkimuspetoksista, mutta se ei näytä horjuttavan lehdistön kyseenalaistamatonta linjaa. On huono tilanne, että potentiaaliset halvat hoidot voidaan estää halvalla mustamaalaamisella. Lehdistö tuntuu tarjoavansa itsensä mustamaalaamisen työrukkaseksi pyytämättä. Vaikka suuri osa ei-virallisista hoidoista ei luultavasti auta lainkaan tai paljoakaan syövän hoidossa, joukossa saattaa olla hyödyllisiä tai todellisia helmiäkin. Joitakin niistä on jo tutkittukin hyvin tuloksin. Tutkimusta tarvitaan kuitenkin enemmän, mutta tutkimustyö tarvitsee resursseja, joiden saamista tällaiset jutut omalta osaltaan haittaavat.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Pinnallista ja asenteellista
Ademeion Ademo aloittaa henkilökohtaisuuksilla, yrittää nollata lääkäriliiton edustajan:
"Mitäpä jos TS tekisi aiheesta oikeasti kiinnostavan ja hyödyllisen jutun, ja lääkäriliiton aihetta tuntemattoman lausuntoautomaatin haastattelemisen sijaan perehtyisi aihetta koskevaan puolueettomaan tutkimukseen."

Ademeion Ademonjatkaa asialla: "Viralliset syöpälääkkeet ja syöpähoidot ovat maailmanlaajuisesti satojen miljardien eurojen liiketoimintaa. Niitä valmistavat ja tuottavat yritykset eivät ole hyväntekeväisyyslaitoksia, vaan kovaa peliä pelaavia rahantekokoneita."
Mikä olisi vaihtoehto? Suostuisivatko tutkijat tekemään työtään ilman kannustimia?


Ademeion Ademo pohdiskelee: "Vaikka suuri osa ei-virallisista hoidoista ei luultavasti auta lainkaan tai paljoakaan syövän hoidossa, joukossa saattaa olla hyödyllisiä tai todellisia helmiäkin. Joitakin niistä on jo tutkittukin hyvin tuloksin."
Olisin kiinnostunut lukemaan niistä hyvistä tuloksista, mikäli niistä on todellista, vahvistettua näyttöä.

Ademeion Ademo lopettaa: "Tutkimusta tarvitaan kuitenkin enemmän, mutta tutkimustyö tarvitsee resursseja, joiden saamista tällaiset jutut omalta osaltaan haittaavat."
Eli palattiin rahaan. Tuossa jo mainittiin että syöpälääkkeet ovat miljardibisnes. Myös mehubisnes on valtaisaa. Jos on esimerkiksi hyviä tuloksia mehudieeteistä syövän hoidossa niin luulisi mehuteollisuuden olevan halukas kustantamaan tutkimuksia. Niinhän monessa muussakin asiassa toimitaan, kaupalliset tahot rahoittavat tutkimusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ilkka Reinne
Ja muu huuhaa
Unohtamatta rukoushoitoja!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Ja muu huuhaa
Hallelujaa!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.