Analyysi: Saksan uusi ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin jättimäinen uudistus vaikuttaa Suomeen
Saksan hallituksen julkistamana laaja ilmastopaketti on saanut heti osakseen arvostelua sekä tutkijoilta että poliitikoilta. Saksa aikoo käyttää hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseen yli 50 miljardia euroa eli lähes Suomen valtion budjetin verran. Monipuolisen ohjelman keskeisempiä uudistuksia on se, että vuodesta 2021 alkaen liikenteen ja lämmityksen käyttäjät joutuvat Saksassa maksamaan oikeudesta päästää ilmaan hiilidioksidia, kun polttoaineena käytetään esimerkiksi dieseliä, kaasua, lämmitysöljyä tai maakaasua. Ensimmäisenä vuotena oikeudesta päästää ilmaan hiilidioksidia joutuu maksamaan 10 euroa tonnia kohden. Vuonna 2025 hiilidioksiditonnin päästöt maksavat jo 35 euroa.
Tutkijat ovat lytänneet hallituksen suunnitelmat. Niitä pidetään pääsääntöisesti sekavana kokonaisuutena hyvin erilaisia toimia, joista yhteensä saatavaa hyötyä kukaan ei osaa arvioida kunnolla.
Potsdamin ilmastontutkimuslaitos PIK:n johtaja Ottmar Edenhofer arvioi, ettei Saksan hallitus saavuta vuoteen 2030 mennessä ilmastotavoitteita, joita se on asettanut itselleen.
– Hinnat ovat liian matalat eivätkä ne ulotu tarpeeksi kauas tulevaisuuteen, jotta sillä olisi ohjausvaikutusta, Edenhofer kommentoi.
Hänen mielestään päästöjen järkevä alkuhinta on 50 euroa hiilidioksiditonnilta ja sen pitäisi nousta 130 euroon vuoteen 2030 mennessä.
– Hinnan, joka hiilellä pitäisi olla, ja nyt suunnitellun hinnan välillä on valtava ero, Edenhofer sanoo.
Saksan hallitusta hidastaa nyt selvästi äänestäjien pelko. Liittokansleri Angela Merkel painotti ilmastopakettia julkistaessaan voimakkaasti, että ilmastonsuojelun tulee olla ihmisille hyväksyttävää. Merkel ei halua Saksaan keltaliivien kaltaista liikettä. Hallitus päätti aiemmin tätä vuonna jo ajaa maan hiilikaivokset vajaan 20 vuoden aikana alas luvaten kaivosalueille hyvityksenä valtavat tuet. Siitä huolimatta tämän syksyn osavaltiovaaleissa oikeistopopulistinen AfD vei suljettavien ruskohiilikaivosten alueella suurimmat äänipotit.
AfD antoikin jo täystyrmäyksen hallituksen paketille sen kieltojen ja hinnankorotusten takia.
– Kansalaisia puristetaan armottomasti ideologisten syiden takia, valitti AfD:n parlamenttiryhmän johtaja Alice Weidel paketin julkistuksen jälkeen.
Suomeen Saksan ilmastopaketti vaikuttaa kolmella tavalla.
Ensinnäkin Saksan kannustimet lisätä talojen energiatehokkuutta kasvattavat markkinoita, jotka ovat auki suomalaisille energiateknologia- ja rakennusalan yhtiöille. Saksalaiset asuintalot eivät usein ole kovinkaan energiatehokkaita, koska ihmiset asuvat pääsääntöisesti vuokralla. Lämmityskulut maksaa kokonaan vuokralainen, kun taas asuntojen rakennuttajan etu on ollut vain rakentaa ja ylläpitää rakennusta halvalla.
Toiseksi EU:n kyky saada aikaan ilmastopäätöksiä riippuu keskeisesti sen suurimman jäsenvaltion Saksan halusta tulla linjausten taakse. Perjantainen paketti todisti, ettei Saksasta ole EU:n ilmastojohtajaksi, vaikka se on unionin suurin hiilidioksidipäästäjä. EU:n lähiajan päätökset tulevat olemaan pienempiä kuin monet vaativat.
Kolmanneksi Saksan päätökset synnyttävät suurempia markkinoita tuotteille, joita tulee Suomeenkin. Esimerkiksi sähköautojen markkinat tulevat askeleiden vaatimattomuudesta huolimatta taas hieman kasvamaan, mikä laskee niiden hintoja hitusen myös Suomessa.
Fakta
Saksan ilmastopaketti vaikuttaa useilla alueilla
Liikenteessä ja lämmityksessä hiilidioksidia saa päästää vuodesta 2021 alkaen vain päästöoikeuksia ostamalla. Tukkuostajat ostavat oikeudet ja siirtävät ne kuluttajahintoihin. Hallitus laskee, että tämä nostaa bensiinin ja dieselin hintaa vuonna 2021 kolme senttiä litralta ja vuonna 2026 noin 9–15 senttiä.
Tuulivoiman rakennussäädöksiä höllennetään.
Aurinkoenergiatukia laajennetaan koskemaan myös suuria aurinkoenergialaitoksia.
Öljylämmitys uusissa taloissa kielletään vuodesta 2026 alkaen. Tukia annetaan niille, jotka luopuvat vanhoista öljylämmityslaitteista.
Verovähennyksiä tarjotaan talojen energiaremonttien tekijöille.
Junalippujen arvonlisäveroa lasketaan ja lentolippujen veroja nostetaan.
Lisää rahaa rautateiden rakentamiseen.
Lisää latauspisteitä ja tukia sähköautojen ostajille.
Sähkönkäyttäjien maksamaa lisämaksua alennetaan.
Asumistukea korotetaan, jotta sitä saavien asema ei huonone lämmityskustannusten noustessa.