Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin
Akateemisten ammattijärjestö Akava on ideoinut uudenlaisen tavan työttömyysturvan uudistamiseen. Se tarjoaa kannustavaa leikkuria, jossa leikatut rahat maksetaan vasta sitten, kun työtön on työllistynyt.
Akavan mallissa esimerkkityöttömälle tiedossa olisi vuoden työttömyyden jälkeen töihin päästessä 675 euron suuruinen rahapotti. Laskelma on tehty sillä oletuksella, että henkilön ansiosidonnainen työttömyysturva olisi 1 500 euroa kuukaudessa ja sitä leikattaisiin kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen 3 prosentilla ja kuuden kuukauden jälkeen 6 prosentilla.
– Työttömyysturvasta sivuun siirretty osa voi olla avuksi työllistymistilanteessa esimerkiksi asumiseen liittyvien kulujen hoitamisessa. Tämä olisi yksi ratkaisu kohtaanto-ongelmaan, jota esiintyy teknisilläkin aloilla, sanoo toiminnanjohtaja Jari Jokinen Tekniikan akateemiset TEKistä.
Kohtaanto-ongelmalla tarkoitetaan sitä, että työttömät ovat maantieteellisesti eri paikkakunnilla, missä on tarjolla työtä. Osa kohtaanto-ongelmaa on myös se, että työttöminä olevilla ei ole sellaisia taitoja ja osaamista, joita avoinna olevissa työpaikoissa vaaditaan.
– Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin se on nykyisin. Järjestelmän uudistaminen on välttämätöntä ja palauttavalla mallilla voidaan saada muutosta aikaan, sanoo vt. toiminnanjohtaja Ville-Veikko Rantamaula Tradenomeista.
Palauttavaksi työttömyysturvamalliksi kutsutussa Akavan esityksessä kyse on siis 608 000 palkansaajaa edustavan Akavan ehdotuksesta työttömyysturvan uudistamiseen, jota Antti Rinteen (sd.) hallitus edellytti budjettiesityksessään. Akavan 36 jäsenliittoon kuuluu pääasiassa akateemisen koulutuksen saaneita työntekijöitä.
– Akavan ehdotuksen ydinajatus on, että työttömyyden pitkittyessä osa työttömyysetuudesta siirretään sivuun. Työllistymisen jälkeen tämä etuuden osa maksetaan henkilölle eli palautetaan. Etuuden maksaminen takaisin toimii kannustimena työllistyä, kertoo ekonomisti Heikki Taulu.
Akavan toisessa esimerkissä kyse on parempituloisesta työttömäksi joutuneesta palkansaajasta, jonka ansiosidonnainen työttömyysturva on 1 800 euroa kuukaudessa. Porrastettu kolmen ja kuuden prosentin leikkuri veisi työttömyysturvasta 810 euroa vuodessa. Jos työntekijä työllistyy 3300 euron kuukausipalkkaiseen tehtävään vuoden työttömyyden jälkeen, palauttavan mallin ansiosta tulot nousivat töihin päästessä 4110 euroon kuukaudessa.
Malli ei muuta työttömyysturvan kestoa tai työttömyysturvan rahoituksen kokonaismäärää.