Posti varmisti vasta jälkikäteen professorilta, onko postilaisten palkka-ale laillinen – "Pyydettiin parasta asiantuntija-arviota"
Posti pyysi työoikeuden professorilta lausuntoa siitä, onko pakettilajittelijoiden siirto toiseen työehtosopimukseen laillista. Päätös oli kuitenkin tehty jo aiemmin
Postin hallitus varmisteli kovaa kritiikkiä aiheuttaneen pakettilajittelijoiden palkka-asian lainmukaisuuden vasta jälkikäteen. Se pyysi työoikeuden professori emeritus Seppo Koskiselta asiasta lausunnon en jälkeen, kun kiistasta oli noussut poliittinen kohu johdon huikeiden palkkioiden myötä.
– Kun asiasta esitettiin julkisuudessa erilaisia väitteitä sopimuksen soveltumattomuudesta, halusimme pyytää parasta asiantuntija-arviota. Asiantuntijalausuntojen hankkiminen on osa tavanomaista toiminnan lainmukaisuuden varmistamista, sanoo Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila
Posti kertoi 700 pakettilajittelijan siirtämisestä Teollisuusliiton sopimuksen piiriin 29.8. Koskisen lausunto pyydettiin vasta 2.9.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) puuttui asiaan kutakuinkin samaan aikaan. Hän piti tiedotustilaisuuden valtio-omistajan väliintulosta 3.9.
Lausuntoa ei julkisteta
Professori Koskisen lausunto sinänsä antoi selkänojan Postin hallitukselle.
– Mikään lausunnon johtopäätöksistä ei ole antanut Postille aihetta arvioida uudelleen tekemiensä yritysjärjestelyjen lainmukaisuutta, Anttila toteaa.
itse lausuntoa Posti ei julkista, mutta se koski liikkeenluovutuksessa noudatettavaa työehtojen juridiikkaa.
Professori Koskinen on tunnettu työoikeuden asiantuntija, joka toimi 21 vuotta työ- ja sosiaalioikeuden professorina Lapin yliopistossa ja viisi vuotta Turun yliopiston työoikeuden professorina. Hän jäi viime marraskuussa eläkkeelle.
Pakettilajittelijoiden palkkaehdot huononevat
Posti ilmoitti elokuun lopussa, että se siirtää syyskuun alusta alkaen 700 paketti- ja verkkokaupan liiketoimintaryhmän työntekijää Posti Palvelut Oy:öön.
Kun työntekijöiden työsuhteet siirtyvät Postin tytäryhtiöön, vaihtuu samalla heidän palkkauksensa perusteena oleva työehtosopimus. Palkat maksetaan jatkossa Teollisuusliiton työehtosopimuksen mukaisesti.
Työntekijät saavat lokakuun loppuun saakka viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Sen työehdot ovat sopimuksen solmineen PAU:n (Posti- ja logistikkka-alan unioni) mielestä paremmat kuin Teollisuusliiton työehtosopimuksen mukaiset palkat.
PAU on tehnyt mallilaskelmia, jossa pakettilajittelijoiden palkat laskevat 30-50 prosenttia taulukkopalkat ja työehtosopimusten lisät huomioiden.
Postin tytäryhtiö kannattaa paremmin kuin emokonserni
Posti Palvelut Oy on Postin sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö, joka kilpailee muun muassa yksityisten jakeluyhtiöiden kanssa. Yhtiön palveluksessa oli vuoden 2018 aikana keskimäärin 2350 työntekijää.
Yhtiö on kasvanut nopeasti ja se kannattaa paremmin kuin emokonserni.
Viime vuonna tytäryhtiön liikevaihto oli jo 59 miljoonaa euroa ja liikevoitto 1,7 miljoonaa euroa.
Yhtiön tulos oli kuitenkin miinusmerkkinen sen vuoksi, että se maksoi emokonsernille 1,9 miljoonaa euroa konserniavustusta.
Lue myös: