Uutiset

Perustuslakiasiantuntijat presidentin ajatuksesta: Korkeimpien oikeuksien osallistuminen lakien valmisteluun sekoittaisi vallan kolmijakoa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti puheessaan hallitusmuodon satavuotisjuhlissa eduskunnassa tiistaina kantaa viime vaalikauden lopulla nousseeseen kiivaaseen keskusteluun perustuslain tulkinnasta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti puheessaan hallitusmuodon satavuotisjuhlissa eduskunnassa tiistaina kantaa viime vaalikauden lopulla nousseeseen kiivaaseen keskusteluun perustuslain tulkinnasta.

Perustuslakiasiantuntijat suhtautuvat epäilevästi siihen, että korkeimmat oikeudet osallistuisivat lakien perustuslaillisuuden arviointiin jo säätämisvaiheessa. Tämän ajatuksen nosti esiin presidentti Sauli Niinistö eduskunnassa pitämässään puheessa tiistaina.

Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen pitää korkeimpien oikeuksien tuomista mukaan lainsäätämisprosessiin ongelmallisena vallanjaon kannalta.

– Ajatus ei sovi korkeimpien oikeuksien rooliin.

Samaa mieltä on valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta.

– Näen riskejä siinä, että valtiovallan kolmijako-oppi menee vähän sekaisin ja tuomioistuimet alkavat tehdä sellaista, mikä niiden rooliin ei luontevasti kuulu, Ojanen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tuomioistuinten toiminnassa on olennaista ratkoa asioita yksittäisten oikeusjuttujen tasolla. Siinä yhteydessä arvioidaan perustuslainmukaisuutta.

Niinistö huomautti puheessaan, kuinka esille on noussut ajatus korkeimpien oikeuksien osallistumisesta myös ennakkotarkastukseen. Esimerkkinä Niinistö nosti esiin sen, että perustuslakivaliokunta voisi hankalissa tilanteissa pyytää lausunnon korkeimpien oikeuksien muodostamalta jaostolta.

– Lain muotoilussa ei mielestäni ole luontevasti lausuntomenettelyä. Suhtaudun tällaiseen epäilevästi, Viljanen toteaa.

Ojanen muistuttaa, että tälläkin hetkellä tuomioistuimet ja erityisesti korkeimmat oikeudet antavat lausuntoja hallituksen esitysluonnoksista lakiehdotuksiksi.

Ojanen epäilee erityisesti sitä, että tuomioistuinten tuomarit tuotaisiin lainsäädäntövaiheessa mukaan arvioimaan perustuslaillisuutta.

– Jos tuomari on osallistunut perustuslaillisuuden arviointiin jo ennen lain säätämistä, voi olla vaikeaa arvioida perustuslaillisuutta riippumattomasti yksittäisessä oikeusjutussa. Siinä menevät helposti puurot ja vellit sekaisin.

Myös Veli-Pekka Viljasen mielestä tuomioistuinten luonteva rooli on jälkikäteisessä kontrollissa.

– Yksittäistapauksessa voi ilmaantua perustuslaillisia ongelmia, joita ei pystytäkään havaitsemaan säätämisvaiheessa. Aina tulee joitakin käytännön soveltamistilanteita, joita on vaikea arvioida säätämisvaiheessa.

Molempien professoreiden mielestä perustuslaillisuuden arvioinnissa on kehittämisen varaa ja korkeimpien oikeuksien toimivaltaa pitäisi vahvistaa perustuslain jälkikäteisessä valvonnassa.

Ojasen mukaan ensimmäinen askel olisi poistaa perustuslain 106 pykälästä vaatimus "ilmeisestä" ristiriidasta perustuslain kanssa. Pykälän mukaan tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle, jos oikeusjutussa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuomioistuin voi antaa etusijan ihmisoikeussopimukselle tai EU-oikeudelle pelkän ristiriidan perusteella.

– Jostain syystä tuomioistuinten työkalupakki on ollut heikompi perustuslakiin liittyvissä asioissa, koska perustuslaki vaatii ilmeistä ristiriitaa. Sana ”ilmeinen” kohottaa kynnyksen suojata perustuslakia huomattavan korkealle. Sanan poisto pitäisi tehdä mielestäni viipymättä, ja sitä kautta vahventaa tuomioistuinten työkalupakkia perustuslain valvonnassa, Ojanen sanoo.

Myös Viljasen mielestä ilmeisyysvaatimus voitaisiin poistaa, jotta korkeimpien oikeuksien asema vahvistuisi.

Presidentti pohti puheessaan myös sitä, muuttuvatko vaalikausittain enemmistön vaihtuessa myös perustuslain tulkinnat. Veli-Pekka Viljanen ei ole havainnut tällaista heilahtelua tulkinnoissa.

– Viime vaalikaudella tilanne ei ollut normaali, koska perustuslakivaliokunta joutui kahdessa lakihankkeessa tilanteeseen, jossa ei ole ehkä aiemmin oltu. Sote- ja maakuntauudistus oli poikkeuksellisen ison hankkeen yritys ja tiedustelulainsäädännössä oli aidosti kyse hyvin uudenlaisesta arviointitilanteesta; Viljanen sanoo.

– Oma käsitykseni on, että perustuslain ennakkovalvonta on toiminut meillä kohtuullisen hyvin. Yksittäisiä ratkaisuja voidaan kritisoida, mutta järjestelmänä se on mielestäni soittautunut toimivaksi.

Viljasen mielestä nyt pitäisi miettiä, miten perustuslaillisuutta pystyttäisiin arvioimaan ennakolta paremmin valtioneuvoston ja ministeriöiden lainvalmisteluissa.

– Perustuslakivaliokunta on jatkuvasti kiinnittänyt huomiota esimerkiksi henkilötietojen suojan ongelmiin. Ne ovat olleet teknisluontoisia, mutta hallituksen lainvalmistelijat eivät ole pystyneet niitä havaitsemaan, Viljanen kertoo.

– Nimenomaan valtioneuvoston omaa ennakollista roolia, esimerkiksi oikeuskanslerinviraston roolia, pitäisi vahvistaa.

Tuomas Ojasen mielestä presidentin puheessaan esiin nostama ajatus on sikäli tervetullut, että se lisää keskustelua perustuslaillisuuden arvioinnin kehittämismahdollisuuksista ja -tarpeista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ei meillä niin erinomainen nykyinen malli ole, ettei voisi käydä keskustelua siitä, miten sitä voitaisiin kehittää.

Lait

Perustuslaillisuuden tulkinta

Eduskunta ei voi säätää lakia, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Perustuslakivaliokunta arvioi, onko lakiehdotus sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Lakia soveltavat tuomioistuimet ja viranomaiset eivät voi tulkita annettuja lakeja perustuslain vastaisiksi.

Jos yksittäisessä asiassa lain säännöksen soveltaminen on ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​