Kotimaa

Oikeusministeri Henriksson: "Suomeen ei tule ikuista elinkautista" – Väkivaltariski saattaa kiristää jatkossa kaikkien vaarallisten vankien vapautumista

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikson (r.) kertoo linjaavansa mahdolliset kiristyksen riskivankien valvonnassa heti, kun oikeusministeriön selvitykset aiheesta valmistuvat.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikson (r.) kertoo linjaavansa mahdolliset kiristyksen riskivankien valvonnassa heti, kun oikeusministeriön selvitykset aiheesta valmistuvat.

Suomeen ei tule ikuista elinkautista vankeusrangaistusta, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Elinkautista vankeusrangaistusta on mahdollista tästä huolimatta koventaa nykyisestä, jos vangin vapauttaminen uhkaa vakavasti muiden ihmisten henkeä ja terveyttä.

– Meidän järjestelmäämme voisi sopia esimerkiksi se, että elinkautisvangin vapautumisen edellytykset arvioitaisiin määräajoin vähän niin kuin Norjassa, Henriksson sanoo Lännen Medialle.

Norjassa elinkautinen vankeusrangaistus on 21 vuotta.

Norjassa oikeus voi kuitenkin tuomita vaaralliseksi luokitellun vangin elinkautisen päättyessä jatkettuun vankeuteen viideksi vuodeksi kerrallaan. Tämä on mahdollista toistaa niin monta kertaa, ettei henkilön vapautuminen aiheuta enää vakavaa uhkaa yhteiskunnalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nykyisellään oikeuspsykiatrinen riskiarvio tehdään Suomessa ainoastaan elinkautisvankien vapauttamisen yhteydessä.

Henriksson kertoo, että ministeriö aikoo selvittää vaarallisuusarvion käyttöönottoa myös muiden erittäin väkivaltaisten vankien kohdalla. Tällöin korkea väkivaltariski voisi tiukentaa kaikkien törkeistä väkivaltarikoksista ja henkirikoksista tuomittujen vapautumista ja vapautumisen jälkeistä valvontaa.

Edellinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) käynnisti viime keväänä selvityksen ikuisen elinkautisen mahdollisuudesta Suomessa. Kesäkuussa selvitys laajeni koskemaan kaikkia erittäin vaarallisia vankeja.

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten mukaan elinkautiseen on liityttävä mahdollisuus vapauteen.

– Tästä syystä elämän loppuun kestävä elinkautinen vankeusrangaistus ilman vapautumismahdollisuutta ei ole mahdollinen Suomessa, Henriksson perustelee.

"Pidän tärkeänä, että väkivaltaisen vangin vapautumisen riski yhteiskunnalle tiedetään."

Anna-Maja Henriksson (r.)

oikeusministeri

Henriksson pitää kuitenkin tärkeänä, että erittäin väkivaltaisten vankien aiheuttamaan vaaraan muiden ihmisten hengelle ja terveydelle suhtaudutaan jatkossa tiukemmin. Oikeusministeriö selvittää parhaillaan tarvetta ja mahdollisuuksia tiukentaa lainsäädäntöä.

– Heti kun saan nämä selvitykset käsiini, olen valmis linjaamaan, millä keinoilla valvontaa mahdollisesti tiukennetaan, Henriksson sanoo.

Oikeusministeriö pohtii parhaillaan, pitäisikö vaarallisuusarviolle antaa enemmän painoarvoa erittäin väkivaltaisten vankien vapauttamisessa. STT kertoi asiasta heinäkuun lopussa.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa väkivaltariskin arvioinnin lisäämistä lainsäädäntöön yhtenä vapauttamiseen vaikuttavana kriteerinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos vaarallisuusarvio lisätään lakiin vapauttamiseen vaikuttavaksi kriteeriksi, sen merkitys vahvistuu. Onkin ehdottoman tärkeää varmistua, että arvio on kaikilta osin korkeatasoinen ja luotettava, Henriksson toteaa.

– Pidän tärkeänä, että väkivaltaisen vangin vapautumisen riski yhteiskunnalle tiedetään. Siksi on olennaista, että vaarallisuusarvioita on myös mahdollista tehdä näille henkilöille ja arvioida tilannetta tietyin väliajoin uudestaan.

Nykyisellään Helsingin hovioikeus ottaa lausunnon huomioon elinkautisvankien vapauttamisharkinnassa, mutta lausunto ei sido sitä päätöksenteossa.

Oikeuspsykiatrinen vaarallisuusarvio ei tällä hetkellä ota kantaa siihen, pitäisikö vanki vapauttaa vai ei. Jos vaarallisuusarvion painoarvolainsäädännössä kasvaa, muuttuvatko lausunnot tulevaisuudessa puoltaviksi tai vastustaviksi?

– Tähän en osaa ottaa vielä vastata. Jos muutoksia tehdään, on tärkeää tehdä ne tarkasti harkiten ja huolellisesti niin, että lainsäädännöstä tulee parempaa eikä huonompaa, Henriksson sanoo.

Yhteiskunnallinen keskustelu elinkautisen vankeusrangaistuksen koventamista alkoi alkuvuodesta. Silloinen oikeusministeri Antti Häkkänen perusteli näkemyksiään elinkautisen koventamisesta sillä, että yhteiskunnan tulisi varautua kaikkein hirvittävimpiin kuviteltavissa oleviin rikoksiin.

Psykiatrisen vankisairaalaan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma arvioi tuolloin, että Suomessa on noin parikymmentä pysyvästi muille ihmisille vaarallista henkilöä. Lauerma katsoi, että nämä henkilöt olisi muiden ihmisten turvallisuuden takia syytä eristää muusta yhteiskunnasta.

Vaarallisuusarvio

Tehdään vain harvoille

Vaarallisuusarvio on oikeuspsykiatrinen tutkimus, jossa arvioidaan, minkä tasoisen riskin henkilö aiheuttaa muiden ihmisten hengelle, terveydelle ja vapaudelle.

Voidaan tehdä törkeisiin väkivaltarikoksiin tai henkirikoksiin syyllistyneelle.

Oikeus voi määrätä henkilön vaarallisuusarvioon mielentilatutkimuksen yhteydessä ennen tuomion antamista, jos henkilö on syyllistynyt törkeään väkivaltarikokseen.

Tässä vaiheessa vaarallisuusarvioita tehdään harvoin.

Jos henkilö todetaan erittäin vaaralliseksi muiden hengelle, terveydelle ja vapaudelle, oikeus voi määrätä henkilön suorittamaan vankeusrangaistuksensa alusta loppuun ilman vapautumismahdollisuutta.

Myös kaikille elinkautisvangeille eli murhasta tuomituille tehdään väkivaltariskiarvio ennen vapautumista, joka vaikuttaa Helsingin hovioikeuden vapauttamisratkaisuun.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Julle
A-M Henriksson, onko lukihäiriö??
Me native suomenkieliset ajattelemme niin, että elinkautinen pitää olla elinikäinen vapauden menetys. A-M Henriksson sotkee nyt puurot ja vellit. Mikään täällä maan päällä ei ole ikuista ei tuomiotkaan, Mutta on rikoksia ja rikollisia joissa tekijää ei tule päästää koskaan vapaaksi kansalaisten turvallisuuden takia. Elinkautinen kuvaa hyvin tuomiota, selkokielellä sen pitäisi tarkoittaa sitä, että tuomion saanut viettää loppuelämän vailla vapautta. Suomen oikeuslaitokselta puuttuu jämäkkyys ja terve maalaisjärki. Osalle tuomioita nauraa aidan seipäätkin kun syyttäjä tai puolustusasianajaja vie vailla ymmärrystä olevaa oikeutta kun rottaa litran mitassa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: A-M Henriksson, onko lukihäiriö??
Julle: "Me native suomenkieliset ajattelemme niin, että elinkautinen pitää olla elinikäinen vapauden menetys."
Syntyperäiset suomen kieliset eivät pääsääntöisesti käytä sanaa 'native'.

Julle: "A-M Henriksson sotkee nyt puurot ja vellit. Mikään täällä maan päällä ei ole ikuista ei tuomiotkaan, Mutta on rikoksia ja rikollisia joissa tekijää ei tule päästää koskaan vapaaksi kansalaisten turvallisuuden takia. Elinkautinen kuvaa hyvin tuomiota, selkokielellä sen pitäisi tarkoittaa sitä, että tuomion saanut viettää loppuelämän vailla vapautta."

Mennään nyt vain lain mukaan. Rikoslaki sanoo: "Elinkautiseen vankeuteen tuomittu voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt kaksitoista vuotta. Kahtakymmentäyhtä vuotta nuorempana tehdystä rikoksesta elinkautiseen vankeuteen tuomittu vanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt kymmenen vuotta.

Harkittaessa kysymystä ehdonalaisesta vapauttamisesta kiinnitetään huomiota elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen rikoksen tai rikosten laatuun, muihin rangaistuksiin, jotka elinkautinen vankeusrangaistus käsittää tai jotka on suoritettu 10 a §:ssä tarkoitettuna vankilassaoloaikana, tuomitun muuhun mahdolliseen myöhempään rikollisuuteen sekä 9 §:n 2 momentissa tarkoitettuihin seikkoihin. Vapauttamisharkinnassa tulee ottaa huomioon vankeuslain 4 luvun 6 §:ssä tarkoitetun rangaistusajan suunnitelman toteutuminen ja vankila-aikainen käyttäytyminen muutenkin."

Kysymys Jullelle. Kuinka suuriin veronkorotuksiin olet valmis suostumaan jotta elinkautinen olisi elinkautinen. Jos tuomio tuosta pitenisi vaikka 40 vuotta niin se maksaisi noin kolme miljoonaa euroa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ilkka Reinne
EUsta hyöty
Ehkä EUssa voitaisiin ottaa törkeissä väkivaltarikos tapauksissa käyttöön kuolemantuomio oikeuslaitoksen työkaluna tai siirtää vankilapalvelut Ranskan alusmaahan suunnatuksi kehitysavuksi!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: EUsta hyöty
Pohjois-Koreassa on tämä käytäntö. Sinne voi muuttaa, jos EU oikeus ei miellytä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: EUsta hyöty
Hyviä ideoita, mutta ei tule toteutumaan niin kauan kuin kukkahatut pitää valtaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.