THL: Suomalaisten kolesterolit laskussa, mutta painoindeksit nousussa
Ennenaikainen kuolleisuus keskeisiin kansantauteihin on vähentynyt Suomessa. Tärkein syy tähän on tupakoinnin, korkean verenpaineen ja korkean kolesterolin väheneminen.
THL on julkaissut selvityksen kansantautikuolleisuuden kehityksestä Suomessa ja ennusteen tuleville vuosille.
Sydän- ja verisuonitautien syntyyn vaikuttavat riskitekijät ovat merkittävästi vähentyneet Suomessa 25 vuoden aikana, mutta lasku on hidastunut viime vuosina.
Tupakointi on vähentynyt merkittävästi: vuonna 1992 miehistä tupakoi 37 prosenttia ja naisista 21 prosenttia.
Kokonaiskolesteroli, LDL-kolesteroli ja verenpainetasot laskivat vuodesta 2012 vuoteen 2017.
Sen sijaan sekä miesten että naisten painoindeksi nousi ja vyötärönympärys on kasvoi merkittävästi. Vuonna 1992 oli 16 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista lihavia (painoindeksi yli 30). Vuonna 2017 lihavien osuus oli noussut molemmilla sukupuolilla 23 prosenttiin.
Maailman terveysjärjestö WHO:n kansantautien ehkäisyohjelma kohdistuu neljään kansanterveydellisesti tärkeään tautiryhmään: sydän- ja verisuonitaudit, syövät, diabetes ja krooniset keuhkosairaudet.
Yksi WHO:n tavoitteista on, että ennenaikainen kuolleisuus näihin tauteihin laskee 25 prosentilla vuodesta 2010 vuoteen 2025.
Tavoitteen toteutumista seurataan indikaattorilla, joka kuvaa todennäköisyyttä, että 30-vuotias kuolee johonkin edellä mainituista kuolinsyistä ennen kuin täyttää 70 vuotta.