Uutiset

"Miksi Suomen poliitikot nousevat aamuisin lyömään Unkaria?" – Ulkoministeri Peter Szijjártó arvostelee Lännen Median haastattelussa maansa kohtelua epäreiluksi

– Käymme EU:ssa debattia aina omamme ja EU:n tulevaisuuden parhaaksi, sanoo Unkarin ulko- ja kauppaministeri Peter Szijjártó Finlandia-talossa. Hän antoi erikoishaastattelun Lännen Medialle.
– Käymme EU:ssa debattia aina omamme ja EU:n tulevaisuuden parhaaksi, sanoo Unkarin ulko- ja kauppaministeri Peter Szijjártó Finlandia-talossa. Hän antoi erikoishaastattelun Lännen Medialle.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjártó kuuntelee tarkoin, mitä suomen kielen sana "änkyrä" tarkoittaa: aina kaikkea vastaan, aina kinaamassa ja hankala. Unkaria on meillä tapana nimittää EU-änkyräksi.

– Ei se kunnialta kuulosta, Szijjártó nauraa ja vakavoituu heti.

– Olemme aina pitäneet EU:n yhtenäisyyttä hyvin tärkeänä. Debattimme on EU:lle hyvästä.

– Esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta puhumme maana, joka on nähnyt 400 000 laittoman siirtolaisen marssivan läpi. Olemme nähneet heidän käytöksensä, asenteensa, epäkunnioituksen kaikkea kohtaan, rajojen rikkomisen ja jopa poliiseja vastaan hyökkäämisen, ihmisten uhkailun. Näin ollen keskustelumme on oman maamme ja EU:n tulevan turvallisuuden puolesta tapahtuvaa.

Veljeskansojen välit ovat olleet koetuksella, kun Suomi EU-puheenjohtajana on ajanut oikeusvaltioperiaatteista lipsuville maille – kuten Unkarille ja Puolalle – pienempiä osuuksia EU-rahoituksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helsinkiin EU:n ulko- ja puolustusministerien kokoukseen torstaina saapunut Szijjártó pitää koko rangaistuskeskustelua vääränä ja loukkaavana. Hänen mukaansa Unkarin oikeusjärjestelmä vetää demokratian näkökulmasta vertoja Suomelle.

– Emme ymmärrä, miksi jotkut poliittiset johtajat Suomessa näkevät Unkarin nyrkkeilysäkkinä. Heräätte aamulla ja alatte hakata sitä, Szijjárto sanoo Lännen Median haastattelussa.

Suorapuheinen diplomaatti ei kaihda kiistaa

Nelikymppinen ulko- ja kauppaministeri edustaa samaa oikeistokonservatiivista Fidesz-puoluetta kuin pääministeri Viktor Orbán. Kumpikin tunnetaan poliitikkona, joka ei sanojaan säästele.

Szijjártó sanoo pitävänsä Suomea ystävänä. Esimerkiksi Nokian investoinneista on kaikille hyötyä.

– Teihin suhtaudutaan hyvin positiivisesti Unkarissa. Kaikille opetetaan kouluissa, että te suomalaiset ja me unkarilaiset olemme sukulaisia, ministeri hymyilee.

Nuorena hän asui Komaromissa, jonka ystävyyskunta oli Lieto. Unkarin ulkoministeri kertoo muistavansa monta jännittävää peliä Liedon Palloa vastaan.

Silti hampaankolossa on paljon.

– Olemme aina arvostaneet teitä. Emme ole koskaan tuominneet järjestelmää, jossa teillä ei ole perustuslakituomioistuinta. Emme ole koskaan tuominneet tapaa, jolla tuomareita nimitetään poliittisen henkilön ehdotuksesta. Emme ole koskaan puhuneet median keskittymisestä Sanoma-ryhmän alle. Nämä ovat suomalaisten omia asioita ja niin pitääkin olla.

– Siksi ihmettelemme, miksi jotkut johtajistanne pitivät tarpeellisena alkaa lyödä Unkaria. Silloin tulee myös kritiikkiä toiselta puolelta. Ei se ole kovin kypsää käytöstä.

– Tavoitteeni on palauttaa suhteet normaalille raiteelleen.

Unkari vauhdittaa EU:n laajentumista

Szijjártón on määrä keskustella Unkarin ja Suomen kahdenvälisistä suhteista ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa ensi viikolla Slovenian Bledissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helsingin ministerikokouksessa esillä on runsaasti muita asioita. Unkari aikoo hakea tukea tavoitteelleen, että Länsi-Balkanin maiden jäsenyysmahdollisuuksia nopeutettaisiin. Ministeri korostaa, että kaikilla demokraattisilla kriteerit täyttävillä mailla pitäisi olla yhtäläinen mahdollisuus päästä EU:n jäseneksi.

Hän muistuttaa, ettei esimerkiksi kuuluisa aita Serbian rajalla ole pystytetty serbialaisia vastaan – vaan laittomia maahantulijoita.

"Unkarissa kansa on valinnut linjamme"

Szijjárton mielestä Unkari saa Euroopassa ja Suomen mediassa epäreilua kohtelua muutenkin kuin rajapolitiikan osalta. Hänen mukaansa Unkarin päämediat ovat hallitukselle kriittisiä. Oikeusvaltio on vain luonnollisista syistä erilainen kuin Suomessa.

– Olemme erilaisia maita, joilla on erilaiset historiat, erilaiset rakenteet. Siksi olemmekin suvereeneja valtioita.

– Viiden vuoden aikana, kun olen ollut virassa, minä ja hallitus olemme aina olleet valmiita vuoropuheluun. Jos se vuoropuhelu perustuu keskinäiseen kunnioituksen, jos se perustuu faktoihin eikä luuloihin.

Demokratiavajeesta syyttämistä hän pitää täytenä pötynä.

– Jos sanotaan yleisellä tasolla, että Unkarissa ei ole demokratiaa, on autokraattinen hallinto tai ei ole oikeusvaltiota, se on loukkaus. Ei vain meille poliitikoille vaan Unkarin kansaa kohtaan, joka on tehnyt päätöksensä 2010, 2014, 2018. Viime vuoden vaalit pidettiin kahdeksan vuoden vallassa olon jälkeen. Ei silloin voi salata mitään.

– Kansalla oli tarkka käsitys visiostamme ja muiden puolueiden kannoista. Silti se teki selvän valinnan. On vale ja loukkaus väittää, ettei mikä tahansa Unkarissa tapahtuva perustuisi demokraattiseen mandaattiin.

– Voitte sanoa, ettette pidä siitä, mitä teemme Unkarissa. Minä sanon siihen, ettei sillä ole väliä, koska te ette ole unkarilainen äänestäjä. Unkarilaisia äänestäjiä meidän täytyy tyydyttää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– EU-debatissamme ei ole kyse EU-vastaisuudesta, vaan kilpailevista näkemyksistä. Meille vahva EU perustuu vahvoihin jäsenvaltioihin emmekä pidä Euroopan Yhdysvallat -ajattelusta.

Unkari toivoo vahvojen jäsenmaiden vahvaa EU:ta

Unkari ei ole kuitenkaan EU:sta lähdössä. Jäsenyydellä on maassa laaja kannatus.

– Jos on maa, jonka etu olisi EU:n paluu vahvaksi, se on Unkari. Olemme pieni ja täysin avoin talous. Vienti määrittelee talouskehityksemme. Viennistämme 79 prosenttia menee EU-maihin. Kahdeksan suurinta kauppakumppaniamme ovat EU-maita.

Szijjártó muistuttaa, että Unkari on tehnyt kotiläksynsä ja hoitanut velvollisuutensa. Se avasi taloutensa ulkomaisille yhtiölle, jotka ovat voineet kotiuttaa Unkarista voittoja. Alkuvaiheessa Unkarin omat yhtiöt eivät olleet yhtä kilpailukykyisiä, koska maa oli vasta irtautunut sosialismista.

Esimerkiksi Nokian tuloksellinen toiminta Unkarissa on kuitenkin molempien etu, ministeri huomauttaa. Kun yhtiö tekee tuottoja, se investoi jatkossakin ja luo työpaikkoja. Niinpä suhteita Suomeen pidetään arvossa.

"Kritiikin takana valtavirrasta erottuminen"

Ministeri Szijjártó uskoo, että kaiken kiistelyn ja nimilappujen liimaamisen takana on politiikka. Hänen mukaansa päätöksiä esimerkiksi oikeusvaltioiden toimivuudesta ei pidä tehdä poliittisin perustein.

– On poliittinen realiteetti, että kun maa kulkee monessa asiassa EU:ssa valtavirtaa vastaan, se kohtaa hyökkäyksiä. Meille tällaisia asioita ovat pitäminen kiinni kristitystä perinnöstä, kansallisesta identiteetistä, kulttuuriperimästä ja rajaturvallisuudesta mukaan lukien EU:n maahanmuuttopolitiikan vastustaminen.

– Mielestämme kova debatti on normaalia. Onhan edessämme vakavia ja historiallisia haasteita.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (14)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Suomessako demokratian mallimaa?
Viime eduskuntavaalleissa Keskustapuolue kärsi yhden maamme poliittisen historian suurimman vaalitappion. Nyt Keskustapuolue porskuttaa edelleen Suomen hallituksessa "äänekkäänä yhtiömiehenä".
Viime hallituksen aikana Perussuomalaiset hajosi kahtia. Siinisten Soini porskutti yhtä monen ministerin voimin edelleen. Ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut.
Minusta nämä esimerkit eivät ole olleet Suomen demokratialle kunniaksi.Eivätkä varmaan kelpaa millekään muillekaan EU-maille esimerkiksi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Suomessako demokratian mallimaa?
Suomessa on demokraattisilla vaaleilla valittu eduskunta. Hallituksella on sen enemmistön tuki. Myös edellinen hallitus edusti enemmistön tahtoa. Sen suurin virhe oli ottaa Perussuomalaiset mukaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
kommentti
Vast: Suomessako demokratian mallimaa?
"Sen suurin virhe oli ottaa Perussuomalaiset mukaan."

Minulle parhaiten on jäänyt mieleen kikyratkaisut.... Ehkä siksi en pidä hallituspersujen asenteista duunaria kohtaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Hessu
Diktatuuri
On vain yksi totuus ja se on EU. Näin määrittelee mm. Suomen hallitus kannanotoissaan. Onko se muka demokratiaa? Mikä me olemme arvostelemaan jonkun valtion toimenpiteitä. Mm. Unkarissa on kansa valinnut johtonsa ja niinpä he saavat itse päättää oman kohtalonsa. Unkarilaiset tulevat muistamaan pitkään tämän Suomen "ystävällisyyden"!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Diktatuuri
Härregud, Unkari voi erota EU:sta saman tien. Mutta ei, sillä EU-raha kyllä kelpaa. Unkarin oikeusjärjestelmä on enää pelkkä musta vitsi. Tähän pitää Suomen EU:n puheenjohtajana puuttua kovin ottein.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Veterator
Vast: Diktatuuri
Höpöhöpö. EU edustaa varsin lajaa moniarvoisuutta. Yhtä "totuutta" ei löydä hakemallakaan. Sen sijaan EUn peruskirjassa, joka on käytännössä UN "perustuslaki", ja jonka kaikki jäsenet ovat allekirjoittaneet, määritellään tiettyjä periaatteita ja edellytetään inhimmillisten arvojen ja demokratian perusperiaatteiden kunnioitusta.

Unkari on pahasti lipsunut allekirjoittamastaan sopimuksesta muunmuassa murentamalla oikeuslaitoksen ja lehdistön riippumattomuutta. EUn reaktio on itse asiassa varsin lievä ja sen itse asiassa olisi pitänyt alkaa jo aiemmin.

30-luvun Saksassakin Hitler valittiin kansleriksi, ja kansan valitsemana. Tosin vaalikampanja oli propagandan täyttämä ja vihaa ja valheita lietsova ihan niinkuin nykyisten äärioikeistolaistenkin. Sitten valtaan päästyään Hitler tuhosi demokratian, ja tuloksenhan me tiedämme. Näyttäisi siltä, että Orban on samalla asialla, vaikka toimiikin hieman hienovaraisemmin, ilman kaduilla marssivia "ruskeapaitoja". Kun Unkarin kansa saa Orbanin ikeen niskastaan, niin he varmasti arvostavat Suomen ja muiden EU-maiden tukea ja apua!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Diktatuuri
Hessu: "Mikä me olemme arvostelemaan jonkun valtion toimenpiteitä."

Usein sanotaan että maksajan äänen on kuuluttava. Suomi on nettomaksaja, Unkari suurimpia nettosaajia. Aiemmin oli perusteitakin sille että EU yhteisvoimin oli nostamassa Unkaria kommunismin ajan alhosta. Mutta nyt kun Unkari on korruptiolistan keulilla ja rahat menevät vääriin taskuihin on jokaisen suomalaisen veronmaksajan etu vaatia muutosta.

Hessu: "Mm. Unkarissa on kansa valinnut johtonsa ja niinpä he saavat itse päättää oman kohtalonsa."
Unkarissa on vaalilakeja muutettu yhtä puoluetta suosivaksi. Alle 50% kannatuksella saa ehdottoman enemmistön parlamenttiin ja mahdollisuuden muuttaa perustuslakia mielin määrin, ja nopeasti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
HANNU NIEMINEN
Unkarin ongelmat
Unkarin ongelmat ovat turvapaikan hakijoitten ja maahan muuttajien kriminalisointi. Myös lehdistön vapaudesta on kuulunut huonoja uutisia. Suomi nyt vaan joutui tähän soppaan EU-puhejohtaajuutensa vuoksi, mikä tuntuu tässä mielessä kummalliselta Unkarista tuleviin syytöksiin. Eniten ihmettelen sitä, että he olivat vuosikymmeniä Neuvostoliiton sorron alla, nyt heistä on tullut määräntynlaisia sortajia. Onko muisti noin lyhyt?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mankala
Ministeri höpöttää omiaan
Ja kehuu edelleen Nokiaa. Kumisaappaitako tarkoittaa? Tällaisia nuijia olisi sitten hallituksessa useita, jos Suomen veljespuolue saisi vaaleissa yli 50 prosentin kannatuksen. Että siihen malliin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.