Emeritusprofessori työehtoshoppailusta: TES-neuvottelujen huomio soveltamisalaan, ei vain palkkaan ja ehtoihin
Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan työehtosopimusneuvotteluissa pitäisi jatkossa käydä nykyistä tarkemmin läpi työehtosopimusten soveltamisaloja.
Työehtosopimukset nousivat esille torstaina, kun Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU julisti syyskuulle kolmipäiväisen lakon kaikkiin käsittely- ja lajittelutoimintoihin. Päätöksen taustalla oli Postin päätös siirtää pakettinlajittelutoimintansa toisen työehtosopimuksen piiriin.
Koskinen kertoo, ettei ole perehtynyt Postin lakkoon liittyvään tilanteeseen, joten kommentoi asiaa yleisellä tasolla.
– Neuvottelut ovat koskeneet palkkoja ja muita ehtoja, kun huomiota pitäisi keskittää soveltamisalamääräykseen. Tuntuu siltä, että, soveltamisalamääräykset ovat aika pitkään olleet hyvin samanlaisia, eikä niitä ole tarkasteltu, Koskinen sanoo.
Koskisen mukaan laki ei kiellä halvemman työehtosopimuksen valitsemista eli työehtoshoppailua.
– Yksinkertainen vastaus on, että laki ei sano siitä mitään.
Monimutkaisempi vastaus on Koskisen mukaan se, että työsopimuslain mukaan noudatettavan työsopimuksen pitää olla "asianomaisella alalla edustavana pidettävä".
Koskinen nostaa esille alan määrittelyn vaikeuden.
– Jos alustataloudessa työskenteleville ruokaläheteille etsittäisiin työehtosopimusta, olisiko se lähettitoimintaa vai ruoanjakelua? Jos asiasta kiisteltäisiin, tuomioistuin ratkaisisi tämän.
Onko lainsäädäntö sitten ajanmukainen? Seppo Koskisen mukaan olisi vaikea laatia sääntöä, joka kieltäisi työehtoshoppailun.
– Säännöksen pitäisi olla sellainen, että väärää työehtosopimusta ei saa soveltaa, ja se on tälläkin hetkellä jo näin. Yritykset ovat monialaisia, ja alat ovat vaikeasti löydettäviä työehtosopimuksista.
Usein sovellettava sopimus määräytyy Koskisen mukaan sen perusteella, missä työnantajaliitossa työnantaja on mukana.
Myös Postin työehtosopimusjärjestelyssä oli vastaavanlainen toimintatapa, kun työntekijät siirrettiin erilliselle yritykselle, joka noudatti toista työehtosopimusta.
– Yrityksillä voi olla kymmeniä työehtosopimuksia, joita joudutaan soveltamaan.
Koskinen uskoo, että työnantajat vaihtavat työehtosopimuksia aktiivisesti myös jatkossa.
– Onhan se aikamoinen villi länsi, ei sitä voi kiistää. Markkinoilla on totuttu pitkäaikaiseen jatkuvuuteen työehtosopimuskysymyksissä. On hankala tilanne, ettei olla enää siinä työehtosopimuksessa, jonka mukaisesti ollaan tultu töihin.
– Tämä kysymys on todella hankala. Yksioikoiset ratkaisut ovat mennyttä aikaa.