Postityöntekijät lakkoon syyskuun alussa – pakettilajittelijoille "kilpailijoiden kanssa samantasoisia työehtoja", neuvottelut myös perinteisistä postipalveluista
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittaa syyskuun alussa lakon. Kaikki käsittely- ja lajittelutehtävät kattava valtakunnallinen lakko kestää 2.–4. syyskuuta.
Työtaistelun taustalla on Postin päätös vaihtaa pakettilajittelutyöntekijöidensä työehtosopimusta marraskuussa. Päätös koskee 700 työntekijää.
PAU:n tiedotteen mukaan palkat alenevat keskimäärin 30 prosentilla, enintään puolikkaalla.
– Posti romuttaa pakettiliiketoimintansa, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Lännen Medialle.
Työtaistelussa työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina 1.9. klo 22 jälkeen. Asiakkaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset rajataan PAU:n mukaan lakon ulkopuolelle.
Posti korvaa ansiomenetystä kevääseen asti
Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto kuvailee tiedotteessa yrityksen päätöksen tekemistä ikäväksi.
– Kuluttajien ostotottumukset ovat muuttuneet voimakkaasti ja palveluilta odotetaan nopeutta, ketteryyttä ja kilpailukykyistä hintaa.
Postin mukaan sen on siirryttävä käyttämään "samantasoisia työehtoja kuin muut jakelualan toimijat", jotta se pärjää kilpailussa. Tiedotteen mukaan verkkokaupassa ja pakettijakelussa on useita ulkomaisia yrityksiä, ja kilpailua luonnehditaan kovaksi.
Työehtosopimuksen vaihtaminen toteutuu Postin sisäisellä järjestelyllä, jossa Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajitteluhenkilöstö siirtyy Posti Palvelut Oy:n piiriin marraskuun 1. päivästä alkaen. Yrityksessä on käytössä Teollisuusliiton työehtosopimus.
Postin mukaan henkilöstölle maksetaan siirtymäajan tukea. Mikäli työn laatu pysyy tavoitteen mukaisena, kokonaisansiotason kerrotaan säilyvän ennallaan vuoden 2020 loppuun asti.
PAU:n tiedotteessa kritisoidaan sitä, ettei tavoitetta erikseen määritellä.
Lisäksi työntekijä voi Postin mukaan jatkossa vaikuttaa kokonaisansionsa suuruuteen "oman työnsä tehokkuudella ja laadulla".
– Suunnitellut palkkiomallit palkitsevat laadusta ja asiakastyytyväisyydestä, ja sitä kautta mahdollistavat siirtyneille työntekijöille parhaimmillaan siirtoa edeltävää korvausta korkeamman korvauksen, Kuusisto sanoo tiedotteessa.
Myös perinteisten palveluiden kulut syyniin
Posti aloittaa neuvottelut myös perinteisistä postipalveluista syyskuussa. Neuvottelut käydään PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välillä. Tiedotteen mukaan Posti pyrkii löytämään "markkinaehtoisen työehtosopimus- ja kustannustason".
Posti perustelee päätöstä postipalvelun sääntöjen vapautumisella, jonka myötä sillä on omien sanojensa mukaan 16 kilpailijaa kirje- ja lehtijakelussa.
Postin mukaan muissa jakeluyhtiöissä noudatettavien työehtosopimusten kustannustaso on Postin noudattamaa PAU:n työehtosopimusta merkittävästi alhaisempi.
"Työehtoshoppailua" myös aiemmin
PAU:n mukaan Posti on teettänyt SOL:in kautta jakelun ja käsittelyn tehtäviä jo aiemmin kahdella eri työehtosopimuksella.
Ammattiyhdistys kertoo, että pääluottamusmiehet saivat elokuun lopussa viestiä, jonka mukaan satoja ihmisiä siirtyy halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU luonnehtii toimintaa työehtoshoppailuksi.
Postin mukaan yrityksessä on tällä hetkellä yhteensä 11 työehtosopimusta eri tehtäviin. Aiemmin varhaisjakelussa, kuljetuksessa ja varastotoiminnoissa on jo siirrytty työehtosopimuksiin jotka Postin mukaan ovat alalla yleisesti käytössä ja "soveltuvat parhaiten kyseisen työn tekemiseen".
Postin mukaan paketti- ja verkkokauppatoimintojen järjestely ei edellytä asiakkailta mitään toimenpiteitä, ja sillä ei kerrota olevan vaikutusta Postin nykyisiin palveluihin.