Uutiset

Postityöntekijät lakkoon syyskuun alussa – pakettilajittelijoille "kilpailijoiden kanssa samantasoisia työehtoja", neuvottelut myös perinteisistä postipalveluista

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen pahoittelee lakosta aiheutuvasta haitasta. Posti ei jätä työntekijöille muuta mahdollisuutta kuin taistella palkan ja muiden työehtojensa puolesta.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen pahoittelee lakosta aiheutuvasta haitasta. Posti ei jätä työntekijöille muuta mahdollisuutta kuin taistella palkan ja muiden työehtojensa puolesta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittaa syyskuun alussa lakon. Kaikki käsittely- ja lajittelutehtävät kattava valtakunnallinen lakko kestää 2.–4. syyskuuta.

Työtaistelun taustalla on Postin päätös vaihtaa pakettilajittelutyöntekijöidensä työehtosopimusta marraskuussa. Päätös koskee 700 työntekijää.

PAU:n tiedotteen mukaan palkat alenevat keskimäärin 30 prosentilla, enintään puolikkaalla.

– Posti romuttaa pakettiliiketoimintansa, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Lännen Medialle.

Työtaistelussa työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina 1.9. klo 22 jälkeen. Asiakkaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset rajataan PAU:n mukaan lakon ulkopuolelle.

Posti korvaa ansiomenetystä kevääseen asti

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto kuvailee tiedotteessa yrityksen päätöksen tekemistä ikäväksi.

– Kuluttajien ostotottumukset ovat muuttuneet voimakkaasti ja palveluilta odotetaan nopeutta, ketteryyttä ja kilpailukykyistä hintaa.

Postin mukaan sen on siirryttävä käyttämään "samantasoisia työehtoja kuin muut jakelualan toimijat", jotta se pärjää kilpailussa. Tiedotteen mukaan verkkokaupassa ja pakettijakelussa on useita ulkomaisia yrityksiä, ja kilpailua luonnehditaan kovaksi.

Työehtosopimuksen vaihtaminen toteutuu Postin sisäisellä järjestelyllä, jossa Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajitteluhenkilöstö siirtyy Posti Palvelut Oy:n piiriin marraskuun 1. päivästä alkaen. Yrityksessä on käytössä Teollisuusliiton työehtosopimus.

Postin mukaan henkilöstölle maksetaan siirtymäajan tukea. Mikäli työn laatu pysyy tavoitteen mukaisena, kokonaisansiotason kerrotaan säilyvän ennallaan vuoden 2020 loppuun asti.

PAU:n tiedotteessa kritisoidaan sitä, ettei tavoitetta erikseen määritellä.

Lisäksi työntekijä voi Postin mukaan jatkossa vaikuttaa kokonaisansionsa suuruuteen "oman työnsä tehokkuudella ja laadulla".

– Suunnitellut palkkiomallit palkitsevat laadusta ja asiakastyytyväisyydestä, ja sitä kautta mahdollistavat siirtyneille työntekijöille parhaimmillaan siirtoa edeltävää korvausta korkeamman korvauksen, Kuusisto sanoo tiedotteessa.

Myös perinteisten palveluiden kulut syyniin

Posti aloittaa neuvottelut myös perinteisistä postipalveluista syyskuussa. Neuvottelut käydään PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välillä. Tiedotteen mukaan Posti pyrkii löytämään "markkinaehtoisen työehtosopimus- ja kustannustason".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Posti perustelee päätöstä postipalvelun sääntöjen vapautumisella, jonka myötä sillä on omien sanojensa mukaan 16 kilpailijaa kirje- ja lehtijakelussa.

Postin mukaan muissa jakeluyhtiöissä noudatettavien työehtosopimusten kustannustaso on Postin noudattamaa PAU:n työehtosopimusta merkittävästi alhaisempi.

"Työehtoshoppailua" myös aiemmin

PAU:n mukaan Posti on teettänyt SOL:in kautta jakelun ja käsittelyn tehtäviä jo aiemmin kahdella eri työehtosopimuksella.

Ammattiyhdistys kertoo, että pääluottamusmiehet saivat elokuun lopussa viestiä, jonka mukaan satoja ihmisiä siirtyy halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU luonnehtii toimintaa työehtoshoppailuksi.

Postin mukaan yrityksessä on tällä hetkellä yhteensä 11 työehtosopimusta eri tehtäviin. Aiemmin varhaisjakelussa, kuljetuksessa ja varastotoiminnoissa on jo siirrytty työehtosopimuksiin jotka Postin mukaan ovat alalla yleisesti käytössä ja "soveltuvat parhaiten kyseisen työn tekemiseen".

Postin mukaan paketti- ja verkkokauppatoimintojen järjestely ei edellytä asiakkailta mitään toimenpiteitä, ja sillä ei kerrota olevan vaikutusta Postin nykyisiin palveluihin.

Lue myös: Emeritusprofessori työehtoshoppailusta: TES-neuvottelujen huomio soveltamisalaan, ei vain palkkaan ja ehtoihin

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
vexi
Postin iso haaste
Posti kamppailee taloudellisen kannattavuuden kanssa isossa harvaanasutussa maassa. Kun poliittinen filosofia on ollut, että kansalainen saa vapaasti valita asuinpaikkansa, ja valtion velvollisuus on järjestää kaikkialle samanhintaiset peruspalvelut, niin yhtenä tämän seurauksena posti ei saa periä kuljettamistaan tuotteista kustannusperusteista hintaa. Maksut ovat samat menipä paketti tai kirje Turun kaupungin laidalta toiselle tai Lapin perukoille. Tiheään asutun Suomen postimaksuilla subventoidaan reippaasti haja-asutuslalueita. Oman osansa muodostaa postin hoitama päivälehtien jakelu syrjäseudulla, osana nykyiseen postilakiin kuuluvaa palveluvelvoitetta. Nimeltämainitsemattoman (vieläkin hallitus)-puolueen maakuntalehtien tilaajamäärät tietysti romahtaisivat, mikäli niiden päivittäistä jakelua ei tuettaisi verovaroin. Posti on kertonut laskevansa tulevaisuutensa paljolti pakettien määrän lisääntymiseen, erityisesti kasvavan verkkokaupan seurauksena. Tässä on kuitenkin se ongelma, että maan sisäisten pakettien kuljetusmaksut ovat huomattavasti korkeammat, kuin samanlaisen tyypillisen nettiostospaketin lähettämien ulkomailta Suomeen maksaa. Ja Suomen postimyyntibisnestä rasittaa lisäksi useimpia muita maita korkeampi ALV-kanta. Jo nyt on Postin perinteisille pakettimarkkinoille tullut kuriiriyrityksiä tiheään asustussa Suomen osassa, joidenka hintataso ja palvelun nopeus päihittää postin. "Kerman kuorimista" ei voida kieltää lailla. On epätodennäköistä, että postilakia muutettaisiin niin, että maksu riippuu kuljetusetäisyydestä. Joten postilla on iso ongelma: Jos löysää organisaatiossa on jossakin, niin se on puristettava pois. Lakkoilu on pienen ihmisen spontaani mielenilmaus saavutettujen etujen menetyksestä, mutta ei estä välttämättömän toteuttamista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.