Uutiset

Epäillyt poliisiampujat voivat saada yli 10 vuoden tuomion – vangitsemisoikeudenkäynti on torstaina

Epäillyt asuivat Porvoossa motellissa.
Epäillyt asuivat Porvoossa motellissa.

Porvoon epäiltyjen poliisiampujien vangitsemisoikeudenkäynti pidetään torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kansliassa.

Porvoon tapahtumia epäillään toistaiseksi kahdeksi murhan yritykseksi. Pirkanmaalla tapahtuneen takaa-ajon tapahtumien rikosnimikkeet tarkentuvat vielä.

Myöhemmin varsinaisessa oikeudenkäynnissä puidaan yksityiskohtaisesti sitä, mihin rikoksiin epäillyt ovat lopulta syyllistyneet.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvelee, että murhan yrityksistä voi saada yli 10 vuoden tuomion, jos epäillyt todetaan syyllisiksi.

– Murhasta voisi saada elinkautisen, mutta murhan yrityksestä voidaan antaa määräaikainen vankeusrangaistus. Määräaikainen rangaistus voi nousta maksimissaan 15 vuoteen, jos rikoksia on useampia. Tässä tapauksessa on ammuttu ainakin kahta poliisia, Nuotio pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nuotio korostaa samalla sitä, etteivät tässä vaiheessa kaikki rikosnimikkeet ole tiedossa.

– Kovia pykäliä nämä kuitenkin ovat, koska tapon yritys poliisia kohtaan luokitellaan murhan yritykseksi. Voi hyvin olla, että tuomio voisi olla yli kymmenen vuotta, hän sanoo.

Jos epäillyt ovat syyllisiä ja tuomio tulee, ehdonalaiseen vapautumiseen vaikuttaa se, ovatko he ensikertalaisia vai onko heillä ennestään vankeustuomioita.

– Ensikertalainen voi istua puolet tuomiosta ja päästä sitten ehdonalaiseen, Nuotio sanoo.

Viikonloppuna vuonna 1989 ja 1994 syntyneiden miesten epäillään ampuneen kahta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia pienteollisuusalueella Porvoossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 0.30 aikaan.

Epäillyistä toinen on sekä Ruotsin että Suomen kansalainen, ja toinen Ruotsin kansalainen.

Kiinniotot tapahtuivat noin puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi Ikaalisissa sunnuntaina puoli yhdeksän jälkeen illalla.

Silminnäkijöiden ottamissa videoissa on näkynyt epäiltyjen pakomatkan aikana autosta ulos heittämiä aseita.

Epäillyt pakenivat poliisia ja ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti sekä ajoivat niitä päin. Kolme poliisin autoa vaurioitui. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Poliisit loukkaantuivat tilanteessa, mutta eivät ole hengenvaarassa.