Uutiset

Kansanäänestys jo syyskuussa

KAMERAKORTTI

Professori Esko Antolan kolumni julkaistiin alun perin Turun Sanomissa 5.4.1994.

Suomen ja Euroopan unionin välillä on nyt olemassa allekirjoitettu liittymissopimus, jota tosin ei vielä ole kirjallisessa muodossa.

Hanke etenee nyt rinnakkain sekä Suomessa että unionissa. Noin kuukauden sisällä kummankin osapuolen on saatava aikaan omalta osaltaan merkittäviä ratkaisuja.

Suomessa niitä sanotaan kansallisiksi ratkaisuiksi, jotka pääasiassa koskevat maatalouden sopeutumisjärjestelyjen toteuttamista ja unionissa vastaavasti on sopimus saatava läpi Euroopan parlamentin käsittelyn.

Kumpikaan prosessi ei ole aivan yksinkertaisesti maaliin saatettavissa.

Toinen vaihe prosessissa merkitsee Suomessa valmistautumista kansanäänestykseen ja unionissa nykyisten jäsenmaiden kansallisten käsittelyjen käynnistymistä.

Suomen kansanäänestyksen ajankohta ja toteuttamistapa ovat vielä avoimia. Voi vain toivoa, että kummastakin saataisiin lopullinen selvyys mahdollisimman pian.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aikataulu on kuitenkin ongelmallinen. Jos sisäinen ratkaisu maatalouden sopeuttamisesta syntyy toukokuussa, jää vain muutama viikko kansanäänestysprosessille ennen kesälomia.

Kesälomakautena suomalainen ei takuulla halua kuulla sanaakaan EU:sta, aivan oikein. Asiaan palataan vasta, kun koulut alkavat. Silloin on myös selvinnyt, kuka johtaa Suomen keskustaa, muodollisesti ja epävirallisesti. Silloin luulisi asetelmien olevan selkeitä varsinaisen kansanäänestyskamppailun aloittamiseen.

Minun mielestäni kansanäänestys tulisi toimittaa syys-lokakuun vaihteessa, siis nopeamman kaavan mukaan. Varhaiselle ajankohdalle on moniakin syitä.

Varhaisempi ajankohta antaa enemmän aikaa eduskuntakäsittelylle. Eduskuntakäsittelyn ripeys puolestaan on edellytyksenä sille, että jäsenyys voisi toteutua ensi vuoden alusta lähtien.

Toisaalta varhaiset tulokset hakijamaiden kansanäänestyksissä vauhdittaisivat nykyisten jäsenmaiden kansallista käsittelyä.

Pitkä kampanja intohimoja herättävässä asiassa repii suomalaista yhteiskuntaa tarpeettomasti kahteen leiriin. Vaikka tätä ei mitenkään voi välttää, voisi lyhyt kampanja kuitenkin jättää helpommin korjattavissa olevia haavoja.

Muutoin edessä saattaa olla Norjan tilanne, jossa edellisen EY-kansanäänestyksen jäljet näkyvät vieläkin kansalaisten keskinäisissä suhteissa. Tätä tulisi välttää.

Kansanäänestyskeskustelu on vaarassa urautua mielikuvien varassa tapahtuvaksi mykkien vuoropuheluksi. Käytettävissä oleva aika ei salli niin laajoja ja perusteellisia kampanjoita, että äänestäjien tiedollinen taso voisi merkittävästi nousta.

Unionin jäsenyys on lisäksi niin moniulotteinen ja särmikäs asia, ettei sen haltuunotto pelkästään tietoa lisäämällä ole mitenkään mahdollinen. Syytä olisikin pyrkiä linjaamaan keskustelua joidenkin keskeisten maamerkkien ja olennaisten asiakokonaisuuksien mukaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kansalaiskeskustelun voisi linjata kolmenlaisiin teemoihin. Sen piiriin kuuluvat luonnollisesti asiat, joissa unionilla on toimivalta ja jotka siten automaattisesti ovat keskustelun piirissä.

Toisen kokonaisuuden muodostavat asiat, joilla on yhteiskuntapolitiikan linjauksiin ja tavoitteisiin liittyvää merkittävää mutta usein epäsuoraa vaikutusta.

Kolmanneksi on sitten joukko kysymyksiä, jotka joiltakin osiltaan ovat kytkettyinä unioniin mutta pääasiassa ovat puhtaasti kansallisia kokonaisuuksia.

Luonnollisesti kansalaiskeskustelussa ensimmäisen tyypin asiat ovat pinnalla. Keskustelu painottuu asioihin, joihin unionin jäsenyydellä on todellisuudessa vaikutusta.

Usein kuulee esitettävän kysymyksen, eikö jäsenyydessä ole kyse muusta kuin maataloudesta tai aluepolitiikasta, koska niistä niin paljon puhutaan. Vastaus on tähän, että toki jäsenyys merkitsee paljon muutakin, mutta unionin suora vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan tulee vain harvojen sektoreiden kautta, koska vain harvat asiat lopultakin kuuluvat unionin toimivaltaan.

Maatalous, rakennepolitiikka ja esimerkiksi kauppapolitiikka kuuluvat näihin. Mutta esimerkiksi työelämän kysymykset ovat suuremmaksi osaksi asioita, joista unioni ei päätä, vaan jotka ovat jääneet kansalliselle tasolle ja työmarkkinavoimien päätettäväksi ja kuuluvat siten kolmanteen asiatyyppiin. Sosiaalipolitiikan kysymykset ovat laajasti ottaen tämänkaltaisia.

Toisen asiatyypin eli yhteiskuntapolitiikan suurten linjojen vetämisen soisi nousevan enemmän esille. Unionin jäsenyys tai sen ulkopuolella pysyminen muokkaavat olennaisesti suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden valintoja.

Esimerkiksi turvallisuuspolitiikassa valinnalla on olennainen ero. Sama koskee talouspolitiikkaa ja esimerkiksi kauppapolitiikkaa.

Kansanäänestykseen valmistautuessa tulisi pitää mielessä, että vaikka siinä on kyse yksinkertaisesti siitä, tuleeko Suomesta unionin jäsen vai ei, valinnan seuraukset ulottuvat syvällisesti Suomen kehitykseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskustelussa tulisi nostaa nykyistä paljon voimakkaammin esiin valintojen seuraamukset, vaikkei niitä numeraalisesti voidakaan tuoda esille konkreettisina vaihtoehtoina.

Kansalaisten tulisi voida hahmottaa, mitä heidän valinnoistaan seuraa. Siksipä pitäisi puhua myös siitä, mitä Suomi voi tehdä unionin jäsenenä ja mitä taas sen ulkopuolella.

Esko Antola

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmistoon kuuluu perjantaina 30.8.2019 Esko Antola -luento, jossa pääpuhujana on professori Helen Wallace.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​