Uutiset

Suomalaisia kannustettiin syömään jäkälää sadan vuoden ajan – edes Lönnrotin kannustus ei auttanut

KIRSI SEPPÄLÄ
Suomalaisia kannustettiin metsään keräämään ravintoa.
Suomalaisia kannustettiin metsään keräämään ravintoa.

Jäkälä koitettiin saada 1800-luvulla osaksi suomalaisten ruokavaliota, kun pettuleipää alettiin pitää 1800-luvun alussa huonona vaihtoehtona. Oppineet, kuten Elias Lönnrot, pitivät jäkälää hyvänä katovuosien ruokavaliona.

Sinnikäs jäkälän tarjoaminen osaksi ruokavaliota selviää vanhoista lehtiaineistoista. Historiantutkijat louhivat Turun yliopistossa digitaalisin menetelmin koko sanoma- ja aikakauslehtiaineistoa ennen vuotta 1920. Tuloksena oli muun muassa uutta tietoa kotimaisen jäkälävalistuksen pitkästä linjasta.

Kalevan luojana tunnettu Elias Lönnrot oli myös lääkäri ja varhainen lehtimies. Vuodelta 1857 olevaa Lönnrotin tekstiä toistettiin lehdissä pisimpään, yli 60 vuoden ajan. Lönnrot hyödynsi tekstissään aiempia lehtitekstejä ja otti niistä suoria lainoja. Hän myös kokosi opaskirjan Neuvoja erästen jäkäläin käyttämisestä ruuaksi. Opas julkaistiin vuonna 1857.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erityisen paljon huomiota sai teoksen loppuosa, jossa epäilijöitä pyritään saamaan ojennukseen:

Ja jos joku todella olisikin havainnut jäkäläleivästä ei voivansa hyvin, niin onpa monta muutakin hyvää ja terveellistä ruokaa, jota erinäiset ihmiset eivät saata syödä. Yksi ei saata syödä hapanta piimää, toinen ei voita, kolmas ei suolakalaa, neljäs ei kalan mätiä, viides ei mansikoita, mutta siitä ei kuitenkaan muut kuin hullut päätä happamen piimän, voin, suolakalan, mädin ja mansikoiden olevan terveydelle vahingollisia ruokia.

– Hyvistä neuvoista huolimatta kansa pysyi penseänä jäkälälle. Sitä käytettiin paikoin huonoina vuosina, mutta nälkävuosina saatu huono maine oli tiukassa. Paremmin jäkälä menestyi rehun aineksena eli karjan hätäruokana, toteaa jäkälävalistusta tutkinut dosentti Petri Paju Turun yliopiston tiedotteessa.

Useimmin jäkälää ylistettiin vuonna 1917, jolloin Suomen lisäksi monessa muussakin maassa kärsittiin ruokapuolaa ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumousten vuoksi. Useat tahot, kuten valtion kotitaloustoimikunta, yrittivät patistaa suomalaisia keräämään metsästä jäkälää, sieniä ja muita luonnonantimia. Lisäksi jaettiin neuvoja jäkäläleivän ja muiden pula-ajan ruokien tekoon. Vielä toisen maailmansodan aikana jäkäläreseptit pääsivät esille kokoomateoksessa luonnon ruoka-aineista.

Aiempi historiantutkimus on osoittanut, että nälkävuosina 1867–1868 tehty jäkäläleipävalistus saattoi jopa pahentaa nälkäkatastrofin kuolleisuutta. Köyhäinmajoissa ja työhuoneissa jaettiin nälkiintyneille ihmisille jäkäläjauhoista tehtyä leipää eli kyrsää, joka puutteellisesti valmistettuna myrkytti ihmisiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fakta

Nälkävuodet

Suomessa koettiin 1800-luvun lopulle saakka toistuvia katovuosia, joiden seurauksena leipävilja loppui kauan ennen seuraavaa satoa. Nälkävuodet 1867–1868 surmasivat suomalaisia suhteellisesti enemmän kuin 1900-luvun sodat. Vuonna 1868 suomalaisista menehtyi kahdeksan prosenttia. Hätäravintona käytettiin esimerkiksi pettuleipää, joka on tehdään männyn jälsi- ja nilakerroksista.

Lähde: ennenjanyt.net

Jäkälän paluu: Jäkälävalistus ja tekstien uudelleenkäyttö historiallisen tutkimusteeman jäsentäjänä

Tutkimus toteutettiin Suomen Akatemian Digitaalisten ihmistieteiden ohjelmaan kuuluvassa hankkeessa Computational History and the Transformation of Public Discourse in Finland. Ennen tekijänoikeuslakia sanoma- ja aikakauslehdet saattoivat vapaasti kopioida tekstejä toisiltaan, ja näin ne myös tekivät. Tutkimuksessa, joka kattoi vuodet 1771–1920, tutkittiin tietokoneavusteisesti tekstien uudelleenkäyttöä lehdistössä. Hankkeessa löydettiin 13,8 miljoonaa kopioitua tekstiä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​