Maailma

G7-maat "lähellä sopua" avusta Amazonin metsäpaloihin

Amazonin sademetsää on palanut Rondonian osavaltiossa Brasiliassa.
Amazonin sademetsää on palanut Rondonian osavaltiossa Brasiliassa.

Maailman johtavat teollisuusmaat ovat saavuttamassa sopimuksen avusta Amazonin sademetsässä riehuvien metsäpalojen sammuttamiseksi.

Asiasta kertoi G7-maiden kokouksessa Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Macronin mukaan kyse on "teknisestä ja taloudellisesta avusta". Asiasta uutisoivat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Macron kuvasi Amazonin paloja "kansainväliseksi kriisiksi" viime viikolla ja nosti asian korkealle G7-kokouksen asialistalla. G7-maat eli Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska, Italia, Britannia ja Kanada jatkavat kokoustaan Biarritzissa Ranskassa maanantaina.

Brasiliassa on usein maastopaloja kuivan kauden aikana, mutta Brasilian avaruusjärjestön Inpen mukaan paloja on tänä vuonna 85 prosenttia viimevuotista enemmän. Yksittäisiä paloja on ollut jopa lähes 80 000 ja suurin osa niistä Amazoniassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Macron sanoi sunnuntaina, että G7-maiden johtajat "sopivat auttavansa niin nopeasti kuin mahdollista maita, joissa palot riehuvat".

Metsäpalojen laajuus on herättänyt kritiikkiä siitä, että Brasilian hallitus ei tee tarpeeksi palojen sammuttamiseksi.

Protesteja on järjestetty eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna tehtävässään aloittanutta presidentti Jair Bolsonaroa on arvosteltu ympäristövastaisista puheista ja toimista ja siten metsätuhon edistämisestä.

Viimein perjantaina Bolsonaro määräsi armeijan auttamaan palojen sammuttamisessa. Sunnuntaina Bolsonaro tviittasi, että hän oli hyväksynyt apua Israelin pääministeriltä Benjamin Netanjahulta.

Sotakoneet vievät sammutusvettä metsäpaloihin. Armeija on apuna yhteensä seitsemässä osavaltiossa.

Brasilian puolustusministeriön mukaan 44 000 sotilasta voidaan viedä sammutustöihin pohjoiseen Amazoniaan, mutta ministeriö ei täsmentänyt, missä joukot toimivat ja mitä he tekevät.

Amazon on maailman suurin sademetsä. Sitä pidetään elintärkeänä tekijänä ilmastonmuutoksen torjunnassa, koska se toimii hiilidioksidin jättinieluna. Amazonia tuottaa viidenneksen planeetan hapesta.

Sen alueella asuu noin miljoona alkuperäiskansojen edustajaa ja noin kolme miljoonaa kasvi- ja eläinlajia.

Brasilialainen ilmastotieteilijä Carlos Nobre sanoo, että Amazonin sademetsä ei pysty korjaamaan itseään ja muuttuu savanniksi, jos 20–25 prosenttia siitä tuhoutuu. Nobre varoittaa, että nyt jo 15–17 prosenttia on tuhoutunut.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​