Uutiset

Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toimistotaloissa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tuntemattomien sohvalla

Lontoossa toimii useita kodittomien majoituskeskuksia. Väliaikaisia koteja rakennetaan kontteihin ja vanhoihin toimistorakennuksiin.
Lontoossa toimii useita kodittomien majoituskeskuksia. Väliaikaisia koteja rakennetaan kontteihin ja vanhoihin toimistorakennuksiin.

Sohvasurffaus on edullinen matkustustapa, mutta harva haluaisi kutsua toisen sohvaa kodikseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 92 000 englantilaista lasta elää ”sohvasurffaten” eli ystävien ja sukulaisten luona yöpyvissä kodittomissa perheissä. Luku on arvio vuosilta 2016 ja 2017.

Tutkimuksen julkaisi tällä viikolla Englannin lapsiasiavaltuutettu Anne Longfield. Raportin mukaan sohvasurfaavat perheet jäävät usein tilastoissa piiloon ja kodittomissa perheissä eläviä lapsia voi olla Englannissa jopa yli 210 000. Longfield varoittaa, että luvuista jää yhä huomioimatta joitain ihmisryhmiä.

Asunnottomuus on kasvanut Englannissa lähes vuosikymmenen ajan. Siihen vaikuttavat yksityisillä markkinoilla kallistuneet vuokrat, pula kohtuuhintaisista asunnoista ja sosiaaliturvan leikkaaminen, johon sisältyy myös brittimedioissa ”makuuhuoneverona” tunnettu heikennys asumistukeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuhannet lapset varttuvat väliaikaisissa majoituksissa, joita kunnat tarjoavat perheille pakon edessä. Raportin mukaan kodeiksi tarjotaan kontteja, entisiä toimistorakennuksia ja ahtaita bed and breakfast -aamiaismajoituksia, jotka sijaitsevat usein kilometrien päässä koulusta ja perheen turvaverkoista.

Asuminen väliaikaisissa majoituksissa on monelle leimaava kokemus, sillä lapset saatetaan tuntea esimerkiksi ”toimistotalon lapsina”. Rakennukset sijaitsevat usein teollisuusalueilla, kaukana kaupoista ja muista palveluista, mikä voi lisätä erilaisuuden kokemuksia.

Brittilehti Independentin mukaan muun muassa Brighton ja Bristol tarjoavat väliaikaisiksi kodeiksi asuinkäyttöön muutettuja tavarankuljetussäiliöitä eli kontteja, joissa lämpötila on kesähelteellä tukahduttavan kuuma ja talvisin viileä.

Konteista kootaan asuinalueita kasaamalla niitä päällekkäin kerrostaloa muistuttavaksi metalliparakeiksi. BBC kertoi tällä viikolla, että Essexissä 13 toimistotalon kompleksi on muutettu asunnoiksi tuhannelle ihmiselle.

Kahden lapsen äiti Corelle Tertullien kertoo kokemuksensa asunnonhankinnasta The Guardianille. Hän odotti pysyvää asuinratkaisua hostellissa, kunnes sai puhelun, jossa kerrottiin, että hänelle oli vihdoin järjestynyt asunto. Paikan päällä asunto paljastui kontiksi.

– Se saatiin kuulostamaan talolta tai kerrostaloasunnolta, mutta ei, se on kontti, Tertullien sanoi The Guardianille.

Elokuussa perhe oli elänyt kontissa yhdeksän kuukautta, eikä heillä ollut tietoa siitä, milloin he pääsevät muuttamaan pysyvään asutukseen. Tertullien tiesi erään asukkaan eläneen kontissa jo kolmen vuoden ajan.

Lapsiasiavaltuutettu Longfieldin mukaan jokin on mennyt maassa pahasti pieleen, jos lapset kasvavat tällaisissa ympäristöissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– On skandaali, että niinkin vauras maa kuin omamme jättää kymmeniätuhansia perheitä väliaikaiseen majoitukseen pitkäksi aikaa, tai sohvasurffaamaan, Longfield kommentoi.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​