Uutiset

Tuomariliitto: Sidonnaisuusrekisteri voi johtaa maalittamiseen - Yksityiskohtainen tieto saattaa vaarantaa turvallisuuden

Tuomarien sidonnaisuusrekisterin on tarkoitus lisätä työn läpinäkyvyyttä. Arkistokuva.
Tuomarien sidonnaisuusrekisterin on tarkoitus lisätä työn läpinäkyvyyttä. Arkistokuva.

Tuomarien ja asiantuntijajäsenten kaikille avoin sidonnaisuusrekisteri voi johtaa jopa niin sanottuun maalittamiseen ja sitä kautta turvallisuuden vaarantumiseen. Näin voi käydä, jos rekisteriin ilmoitetaan liian yksityiskohtaista tietoa.

Tuomariliiton puheenjohtaja Antti Tapanila sanoo, että jos tuomari ilmoittaa rekisteriin esimerkiksi asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenyyden, merkintä paljastaa suoraan, missä tuomari asuu. Vaarana on Tapanilan mukaan maalittaminen eli yksittäiseen ihmiseen kohdistuva toiminta, joka pyrkii vaientamiseen.

– Avoimuus on positiivista. Rekisterillä voidaan luoda luottamusta siitä, ettei tuomarilla ole kytköksiä, jotka yksittäisessä jutussa aiheuttaisivat esteellisyyttä. Kääntöpuolella on se, että kuinka yksityiskohtaista tietoa on tarkoituksenmukaista julkiselle foorumille velvoittaa kirjaamaan.

Tapanila kertoo, että läpinäkyvyyttä lisäävässä rekisterissä on ongelmansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Nyt ei ole tarkkaan tiedossa, millaisista sidonnaisuuksista pitää ilmoittaa. Näkisin, että olisi eduksi, että olisi tiedossa, minkä tasoisissa sidonnaisuuksista pitää rekisteriin ilmoittaa.

Vuonna 2018 huhtikuussa Lännen Median tekemässä selvityksessä paljastui, etteivät kaikki tuomarit olleet laittaneet tietojaan sidonnaisuusrekisteriin, vaikka laki niin velvoittaa.

Tapanilalla ei ole tietoa, ovatko tuomioistuimet ilmoittaneet sidonnaisuustietoja aikaisempaa aktiivisemmin. Hän näkee, että paras keino saada tieto tuomarien sidonnaisuuksista on tehdä se työpaikalla kootusti.

– Olisi parempi, että tiedot tuomareiden sidonnaisuuksista laitettaisiin rekisteriin kootusti kerralla, eikä kirjaaminen jäisi yksittäisen tuomarin aikataulujen ja teknisen osaamisen varaan.

Sidonnaisuusrekisteri tähtää siihen, että asianomaiset saisivat tuomareiden esteellisyydestä selkoa.

Esteellisyys tarkoittaa sitä, että tuomari ei voi sidonnaisuuden tai jonkin muun seikan takia käsitellä oikeustapausta. Vaarana on se, että sidonnaisuus vaikuttaa käsittelyn puolueettomuuteen.

Esteellisyys tulee suurimmaksi osaksi ilmi tuomarin omasta ilmoituksesta.

– Ensisijaisesti jokainen tuomari itse arvioi, onko hän esteellinen. Jos tulee esiin kytkös, joka aiheuttaa esteellisyyden, tuomari voi esimerkiksi ilmoittaa osastonjohtajalle, ettei voi hoitaa tapausta, kertoo tuomarin esteellisyydestä väitöskirjan tehnyt Tapanila.

Mikäli tuomari käsittelee tapausta, jossa asianomainen kokee hänen olevan esteellinen, voi asianomainen valittaa siitä. Tapanilan mukaan esteellisyysväitteissä on harvoin kyse selkeistä sidonnaisuustapauksista.

– Esteellisyysväitteet liittyvät hyvin usein tuomarintehtävien hoitamiseen. Eli väitettään, että tuomari on ollut aikaisemmin jotakin sellaista asiaa ratkaisemassa, mikä estää toimimisen tuomarina kyseisessä tapauksessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esteellisyys on tuomarin työssä Tapanilan mukaan harvinaista. Jos kuitenkin sattuu niin, että tuomari esteellisyydestään huolimatta käsittelee oikeustapauksen, on kyseessä oikeudenkäyntivirhe.

Fakta

Sidonnaisuusrekisteri

Sidonnaisuusrekisteriä pitää oikeusrekisterikeskus.

Lakisääteinen kaikille julkinen sidonnaisuusrekisteri avautui 2017.

Avoimen sidonnaisuusrekisterin tarkoituksena on lisätä läpinäkyvyyttä ja antaa asianomaisille mahdollisuus tarkastaa tuomareiden ja asiantuntijajäsenten sidonnaisuudet.

Sidonnaisuusrekisterin haut ovat vähentyneet sen perustamisvuodesta alkaen.

Oikeusrekisterikeskuksen tietojen mukaan vuonna 2017 hakuja tehtiin rekisterissä yhteensä 12 436, joista 6127, eli noin puolet, tuotti tulosta. Lopuilla hauilla ei tietoja löytynyt.

Vuonna 2018 hakuja tehtiin 8261, joista 5395 tuottivat tuloksen. Tänä vuonna hakuja on torstaihin 22.8. mennessä tehty 3343, joista 2244:llä löytyi tietoa.

Rekisteristä löytyi 22.8. mennessä 2992 tuomarin ja asiantuntijajäsenen tiedot.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​