Uutiset

Miten Iranin pitkittynyt kiista voi ratketa? – Lännen Media kokosi kolme vaihtoehtoa kriisin seuraavaksi askeleeksi

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei ei ole osoittanut taipumisen merkkejä, vaikka Yhdysvaltojen talouspakotteet riuduttavat Iranin ja maan kansalaisten taloutta.
Iranin korkein johtaja Ali Khamenei ei ole osoittanut taipumisen merkkejä, vaikka Yhdysvaltojen talouspakotteet riuduttavat Iranin ja maan kansalaisten taloutta.

Iranin ulkoministerin Mohammed Javad Zarifin maanantainen Suomen-vierailu ei luvannut liennytystä Iranin ja Yhdysvaltain kiistaan.

Lännen Media kysyi asiantuntijoilta, miten pitkittynyt kriisi todennäköisimmin jatkuu, ja kuinka se voi ratketa.

1. Iran ja USA ryhtyvät neuvottelemaan

Iranin konflikti ei voi päättyä ennen kuin Yhdysvallat ja Iran ryhtyvät neuvotteluihin.

Kuluvan kesän tapahtumien valossa näyttää siltä, että neuvotteluja saadaan odottaa vielä pitkään. Tällä hetkellä mailla ei ole lainkaan suoraa keskusteluyhteyttä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut useasti, että hän olisi valmis neuvotteluihin Iranin kanssa. Painostuskeinona käytetyt talouspakotteet ovat kuitenkin vain vähentäneet Iranin neuvotteluhaluja, ja maa on kieltäytynyt dialogista useasti.

– USA:n nykyisen hallinnon kaudella ei näy edellytyksiä neuvotteluille, kun Yhdysvallat jatkaa "maksimaalisen paineen" linjaansa, toteaa Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alaranta ei näe, että neuvotteluiden aloittamiselle olisi kummaltakaan puolelta periaatteellisia esteitä, mutta osapuolten näkemykset poikkeavat liikaa.

Trump haluaisi kiristää sopimuksen ehtoja. Iranin ulkoministeri taas teki Suomessa selväksi päinvastaisen kantansa.

Zarifin mukaan Yhdysvaltain hylkäämä ydinsopimus on "täydellinen", minkä osoituksena hän pitää sitä, että osapuolet ovat siihen tasaisen tyytymättömiä.

Kiistan välittäjäksi on tarjoutunut EU-puheenjohtaja Suomen lisäksi esimerkiksi Japani, mutta ulkopuolisen välittäjän mahdollisuudet auttaa neuvotteluja ovat vähäiset.

Zarifia maanantaina isännöinyt ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiivisti asian sanomalla, että Suomi voi toki tarjota neuvotteluille sähköt ja hyvän ilmapiirin, mutta neuvottelujen aloittaminen on yksin kiistan osapuolista kiinni.

2. Odotustaistelu jatkuu

Yhdysvaltojen strategiana on pehmittää Irania talouspakotteilla, kunnes maa suostuu Yhdysvaltojen tahtoon tiukemmasta ydinsopimuksesta.

Iranin talous on romahtanut Yhdysvaltojen jatkuvasti koventamista pakotteista, mutta Iranin tosiasiallinen vallanpitäjä, korkein hengellinen johtaja Ali Khamenei on valmis odottamaan.

Edessä näyttää olevan pitkä väsytystaistelu, jonka osapuolina ovat tunnettu Amerikka-vihaaja Khamenei ja suuruudenhullu, nöyrtymätön Trump.

Upin Alaranta huomauttaa, että Iranin johto on jopa vihjaillut odottavansa, josko Yhdysvalloissa olisi marraskuussa 2020 koittavien presidentinvaalien jälkeen maltillisempi presidentti.

– Samaan aikaan Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaat ovat viestineet, että he olisivat valmiita jatkamaan ydinsopimusta, Alaranta sanoo.

Neuvotteluhaluisempaa ja maltillisempaa linjaa edustavien Iranin presidentin ja hänen hallituksensa kanssa vallasta kamppailevan kovan linjan suosio on kasvanut tavallisten iranilaisten keskuudessa, kun kansalaisten elintaso on vajonnut, sanoo Suomen Iranin-suurlähettiläs Keijo Norvanto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Laajaa kannatusta nauttinut ydinsopimus kyseenalaistetaan nyt, kun luvatut edut eivät ole toteutuneet. Kriittinen siipi on vahvistumassa, Norvanto toteaa.

Lyhyellä aikavälillä Iran laittaa toivonsa Eurooppaan, Kiinaan ja Venäjään, joiden kanssa maa yrittää saada jonkin verran kauppaa aikaan. Perjantaina ulkoministeri Zarif matkasi Ranskaan keskustelemaan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

– Näillä mailla saattaa olla Iranille väliaikainen tarjous, jonka turvin Iran pitäytyisi ydinsopimuksessa, mutta todellista pelastusta siitä ei ole, Alaranta sanoo.

3. Uhittelu yltyy sodaksi

Sodan uhka Iranin ja Yhdysvaltain välillä on todellinen, mutta varsin epätodennäköinen.

Molemmat ovat sanoneet useasti, etteivät he halua sotaa.

– Sotatoimet voisi laukaista esimerkiksi Iranin vastaus Israelin tekemään iskuun tai se, jos Iranin ja USA:n joukkojen välille tulisi selkkauksia esimerkiksi Syyriassa, mistä voisi seurata vastatoimien kierre, Alaranta arvioi.

Alarannan mukaan on todennäköisempää odottaa voimannäyttöjen, kuten tankkerikaappausten, jatkuvan.

– Niitäkään on tuskin varaa koventaa, koska muutoin tultaisiin jo niin lähelle varsinaisia sotatoimia.

Tausta

Pitkittynyt kiista

Kiista sai alkunsa toukokuussa 2018, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin vuoden 2015 ydinsopimuksesta.

Sopimus esti Irania kehittämästä ydinasetta ja lievensi maan talouspakotteita. EU ja muut viisi jäljellä olevaa sopimusosapuolta yrittävät pitää sopimuksen yhä voimassa.

Keväällä 2019 Yhdysvallat alkoi viedä Persianlahdelle sotakalustoaan.

Kesäkuussa Iran kaappasi ensimmäiset öljytankkerit Persianlahdella.

Juhannuksen aikaan Yhdysvallat perui ohjusiskun Iraniin vain hetki ennen sen aloittamista. Edellisenä päivänä Iran ampui alas amerikkalaisen drone-lennokin.

Heinäkuussa Iran kertoi rikkoneensa ydinsopimuksen ehtoja. USA kertoi ampuneensa alas Iranin lennokin.

Elokuussa Britannia otti haltuunsa iranilaisen tankkerin Gibraltarilla, mihin Iran vastasi kaappaamalla brittitankkerin Persianlahdella.

Yhdysvallat ja Iran eivät ole tällä hetkellä keskusteluyhteydessä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Julle
Tärkein asia on Uskonto !!
""Lännen Media kysyi asiantuntijoilta, miten pitkittynyt kriisi todennäköisimmin jatkuu"""

Lännen median asiantuntijat eivät huomioi kriisin ratkaisun kannalta tärkeintä asiaa, Islam ohjaa koko kriisiä. Kun Iran palaa aikaan ennen Khameneita, tilanne korjaantuu välittömästi. Iranin naiset saavat luvan heittää hunnut pois, ilman pelkoa rangaistuksesta. Eikä Iran uhkaa tuholla naapurivaltioitaan saati sitten Amerikkaa. Niin kauan kun Iran on nykyisten valtaapitävien otteessa ei ole mitään toivoa, että tilanne saataisiin rauhoittumaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.