Poliisi vahvistaa: Kolmea kansanedustajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
Helsingin poliisi on käynnistänyt esitutkinnan kolmen kansanedustajan puheista ja kirjoituksista.
Poliisi selvittää esitutkinnassa, ovatko kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, sosialidemokraattien Hussein al-Taee ja perussuomalaisten Juha Mäenpää syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.
Lukuisat mediat ovat kirjoittaneet kansanedustajia koskevasta esitutkinnasta, muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle.
Päivi Räsäsen kohdalla epäily juontaa juurensa tämän kesäkuussa 2019 julkaisemaan Pride-aiheiseen tviittiin, jossa viitattiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Seta ry:n yhteistyöhön. Tviitin yhteydessä Räsänen otti kuvan Raamatun Roomalaiskirjeen 1. luvusta.
Poliisin saaman ilmoituksen mukaan teksti ja siihen liitetty Raamatun siteeraus on suvaitsematon vähemmistöjä kohtaan.
– En ole huolestunut omalta osaltani, sillä luotan, ettei tämä siirry syyttäjälle, hän on kirjoittanut Twitterissä.
Hussein al-Taeen osalta kyse on hänen vuosina 2011–2012 julkaisemistaan Facebook-kirjoituksista. Kirjoituksissaan al-Taee käytti voimakasta kieltä useita etnisiä ryhmiä kohtaan.
Al-Taee on myöhemmin sanoutunut irti vanhoista kirjoituksistaan ja kertonut katuvansa niitä. Kirjoitusten tultua ilmi al-Taee jäi keväällä sairauslomalle, joka päättyi kesäkuussa.
Kansanedustaja Juha Mäenpään tapauksessa on kyse hänen puheenvuorostaan eduskunnan täysistunnossa.
Mäenpää viittasi turvapaikanhakijoita käsittelevässä puheenvuorossaan hallitusohjelman kirjaukseen vieraslajien torjunnasta. Mäenpään on katsottu rinnastaneen turvapaikanhakijat vieraslajeihin.
Mäenpää piti puheenvuoronsa eduskunnassa, joten jos esitutkinnan ja mahdollisen syyteharkinnan jälkeen syyttäjä on sitä mieltä, että Mäenpäätä vastaan on nostettava syyte, antaa lopullisen sanan eduskunta.
Helsingin poliisin rikoskomisarion Pekka Hätösen mukaan esitutkinnat ovat kesken.
Perjantaina poliisi tiedotti myös, ettei poliisi enää epäile kansanedustaja Ano Turtiaista (ps.) rikoksesta tämän eduskunnassa antamansa ebola-aiheisen lausunnon vuoksi.
Tutkintapyynnön jättänyt henkilö epäili kansanedustajan iloinneen ihmisen kuolemisesta ebola-sairauteen. Tutkinnassa oli myös Turtiaisen muun muassa ebola- ja Afrikka-aiheinen Facebook-kirjoitus.
Poliisi katsoi, että Turtiaisen puheenvuorossa oli kyse hallitusohjelman ja kehitysyhteistyön arvostelusta. Hänen Facebook-kirjoituksessaan oli kuitenkin kiihottamisrikoksen piirteitä, mutta lausumat eivät kohdistuneet sellaiseen suojattuun ihmisryhmään, johon rikosnimikkeellä viitataan.
Poliisi ei aloita Turtiaisen tapauksesta esitutkintaa.