Trumpin viesti G7:lle: Tehkää niin kuin minä teen
Maailman johtavien talousmahtien G7-huippukokous alkaa lauantaina Ranskan Biarritzissa ja siitä uhkaa tulla jälleen sekä hyvässä että pahassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin näytös.
Ensinnäkin Trumpin odotetaan korostavan varsinkin eurooppalaisille kumppaneille, että Yhdysvaltain talous voi hyvin luoden uusia työpaikkoja ja uutta kasvua. Tehkää kuten minä, Trump varmaan sanoo tarjoten maansa esimerkkiä muille.
– Olemme nähneet kasvulukuja, joita emme olisi uskoneet mahdollisiksi vain muutama vuosi sitten. Euroopassa päinvastoin kasvu on ollut hidasta, sanoi Trumpin hallinnon eräs virkailija uutistoimisto Reutersille.
Ongelmana on, että monet Euroopan johtajat näkevät Trumpin olevan yksi heidän talousongelmiensa aiheuttajista: Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota heijastuu koko maailmaan.
G7-maita ovat Britannia, Ranska, Saksa, Yhdysvallat, Italia, Japani ja Kanada. Venäjä tiputettiin joukosta Krimin valtauksen jälkeen.
Kaikkien mielessä on kuitenkin myös viimevuotinen G7-kokous Kanadassa. Trump lähti kokouksesta kesken kaiken ovet paukkuen eikä yhteistä loppujulkilausumaa saatu aikaiseksi.
Trump syytti Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta "selkään puukotuksesta" maiden välisen kauppakiistan tuoksinassa.
Mahdollisen riidan ainekset ovat koossa tälläkin kertaa. Trump syyttää G7-isäntää presidentti Emmanuel Macronia "typeryydestä", koska Ranska on asettanut digitaalisille palveluille veron, joka iskee rajusti amerikkalaisiin firmoihin. Trump on uhannut asettaa verolle ranskalaiset viinit.
Kaiken varalta Macron on jo päättänyt olla tarjoamatta huippukokoukselle loppukommunikeaa.
Macron aikoo ottaa kokouksessa esille "kansainväliseksi kriisiksi" nimittämänsä Amazonin sademetsässä Etelä-Amerikassa raivoavat ennätysmäiset metsäpalot. Brasilia, jonka alueella paloja on eniten, ei kuulu G7:ään.
Trump on kutsunut ilmastonmuutosta "Kiinan huijaukseksi". Hän veti maansa pois Pariisin ilmastosopimuksesta eikä osallistunut Kanadan kokouksessa ilmastonmuutosta käsittelevään tapaamiseen.
Trump tapaa kokouksessa ensi kertaa Britannian pääministerin Boris Johnsonin tämän uudessa virassa. Miehet keskustelevat varmasti maiden välisestä kauppasopimuksesta, jonka Britannia odottaa auttavan sitä samaan aikaan kun maa eroaa EU:sta 31. lokakuuta. Toisiaan monessa asiassa muistuttavien miesten tiedetään tulevan hyvin toimeen keskenään.
Kokouksessa keskustellaan varmasti myös Trumpin halusta nostaa Venäjä takaisin G7:ään ja tehdä siitä jälleen G8. Trump aikoo ehdottaa asiasta kokouksessa äänestystä, vaikka G7 yleensä toimiikin konsensus-periaatteella.
Macron on sanonut jo etukäteen, että Venäjä ei pääse G7:ään niin kauan kuin Ukrainan kriisiin ei ole löytynyt ratkaisua.
Ensi vuonna G7-kokous on Yhdysvalloissa, silloin Trump nostanee jälleen Venäjän jäsenyyden esille ellei hän nyt onnistu tavoitteessaan. Macron ja Trump ovat jo sopineet, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsutaan kokoukseen kun se pidetään ensi vuonna Yhdysvalloissa.
Uutiskanava CNN:n haastattelema asiantuntija muistuttaa, että Trump ei pidä kansainvälisistä instituutiosta. Hän haluaa hoitaa suhteita kahden kesken kunkin maan kanssa, jolloin Yhdysvallat voi helpommin paistatella omassa erinomaisuudessaan.