Uutiset

Paljon puhetta, vähän vähennyksiä: Suomen lanseeraamat nokipölytalkoot etenevät, mutta saunamaa itse on päästöjen vähentämisessä arktisten maiden hännänhuippu

Öljy- ja kaasukentillä tapahtuva ylijäämän poltto eli soihdutus on iso mustan hiilen päästölähde Venäjällä. Soihdutuksen määrä öljytonnia kohden näyttää asiantuntijan mukaan vähentyneen.
Öljy- ja kaasukentillä tapahtuva ylijäämän poltto eli soihdutus on iso mustan hiilen päästölähde Venäjällä. Soihdutuksen määrä öljytonnia kohden näyttää asiantuntijan mukaan vähentyneen.

Olen hyvin tyytyväinen kuultuani presidentiltä, että Venäjä on ottanut haasteen vakavasti.

Näin lyhyesti presidentti Sauli Niinistö kommentoi keskiviikkona Venäjän-kollega Vladimir Putinin kanssa käymäänsä keskustelua mustasta hiilestä eli nokipölystä.

Vaikka Niinistö ei avannut asiaa tämän enempää tiedotustilaisuudessa eikä Lännen Median pyynnöstä huolimatta myöhemminkään, ei väite asian etenemisestä vaikuta tuulesta temmatulta.

– Venäjä tukee – toisin kuin Yhdysvallat – edelleen yhteistä tavoitetta päästöjen vähentämiseksi, huomauttaa professori Mikael Hildén Suomen ympäristökeskuksesta.

Veturin roolista huolimatta Suomen oma päästökehitys on Pohjoismaiden heikoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomi piti mustaa hiiltä vahvasti esillä toukokuussa päättyneellä puheenjohtajuuskaudellaan Arktisessa neuvostossa ja kutsui koko maailman "musta hiili -talkoisiin"

Arktiset maat ovatkin sitoutuneet tavoitteeseen, jonka mukaan nokipölypäästöjä vähennetään 25-33 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Vertailuvuosi on 2013.

Yhdysvallat on ottanut Donald Trumpin kaudella takapakkia, eikä maa enää katso linjauksen sitovan itseään. Perusteluina ovat päästöihin ja niiden mittaamiseen liittyvä epävarmuus.

Venäjä siis sen sijaan seisoo ainakin virallisesti sitoumuksen takana muiden arktisten maiden tavoin.

Maailman suurimmat mustan hiilen päästäjät löytyvät Aasiasta, mutta ilmastolle pohjoisilla päästöillä on huomattavasti määräänsä suurempi merkitys.

Tässä joukossa Venäjän päästöt ovat mittavimmat, ja sen osuus on arviolta lähes puolet arktisten maiden kokonaispäästöistä. Lukuja on tosin jouduttu pitkälti arvioimaan mutkien kautta.

– Venäjä ei kyennyt toimittamaan tietoja Arktisen neuvoston mustahiilityöryhmän raporttiin, sanoo työryhmän puheenjohtajuuden vastikään Islantiin luovuttanut Hildén.

Raportti saatiin pakettiin Suomen puheenjohtajuuskauden lopulla, ja Hildénin mukaan Venäjä aktivoitui työn loppuvaiheessa selvästi.

– On toiveita, että uusia tietoja saadaan Islannin puheenjohtajakauden aikana

Merkittävimpiä nokipölyn lähteitä Venäjällä on öljyn- ja kaasuntuotantoon liittyvän ylijäämän poltto eli soihdutus, ja sen käyttäjänä maa on myös globaalisti kärkipaikoilla.

Soihdutusta pystytään seuraamaan jatkuvasti paremmin muun muassa satelliteilla, joten tiedon saanti ei ole vain Venäjän oman ilmoituksen varassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Määrällisesti soihdutus ja samalla todennäköisesti myös sen päästöt ovat pysyneet viime vuosina ennallaan. Samaan aikaan öljyntuotannon määrä on kasvanut, joten päästöt tuotettua öljytonnia kohden ovat mahdollisesti laskeneet.

– Venäjällä on tavoitteet soihdutuksen vähentämiselle ja vuonna 2012 on astunut voimaan presidentin määräys, joka kohdentaa sakkoja soihduttaville yhtiöille, sanoo erityisasiantuntija Kaarle Kupiainen ympäristöministeriöstä.

Hän työskentelee ministeriössä mustahiilipäästöjen vähentämisen ja sitä koskevan kansainvälisen yhteistyön parissa.

Erittäin merkittävä päästölähde on myös biomassan poltto tai sen palaminen metsäpaloissa.

Arktisen neuvoston mustahiilityöryhmän arvion mukaan metsäpalojen merkitys päästölähteenä on yleisesti ottaen jopa verrattavissa soihdutukseen.

Tänä kesänä Siperiassa on riehunut ja riehuu edelleen ennätyksellisen laajoja paloja. Niiden päästöanalyysejä ei vielä ole, mutta ilmastovaikutuksen suhteen kyse voi olla mittavasta murheesta.

– Käytännössä ne (päästöt) tapahtuvat suoraan arktisella alueella, Kupiainen huomauttaa.

Muun muassa ympäristöjärjestöt syyttävät Venäjää hidastelusta palojen sammuttamisessa. Hildénin mukaan metsäpalo-ongelma on kuitenkin maassa tiedostettu, mutta olosuhteet ovat erityisesti tiettömien taipaleiden takana haasteellisia.

Jotkin palot ovat myös luonnollisia, ja niillä on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä.

– Osa paloista on varmasti "turhia", Hildén myöntää.

Myös tekniikaltaan vanhentunut teollisuus ja erityisesti voimalaitokset ovat suuri nokipölyn päästölähde.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Presidenttien puheissa vilahtanut ympäristöyhteistyö saattaakin hyvin sisältää erityisesti suomalaisen laitostekniikan ja siihen liittyvän tietotaidon vientiä.

– Mustan hiilen päästövähennysratkaisut ovat käytännössä aina sellaisia, joilla vähennetään muitakin päästöjä, Kupiainen huomauttaa.

Liikenteen puolella päästöjä vähentää todennäköisesti Euroopassa tapahtuva kehitys, sillä Venäjällä käytettävä autotekniikka on vahvasti länsiperäistä.

– Venäjällä vaikuttavat länsimaissa omaksutut autojen päästöstandardit, vaikka niitä ei muodollisesti olisikaan pantu toimeen, Hildén sanoo.

Autokannan uusiutuminen, erityisesti dieselautojen hiukkassuodatuksen tehostuminen tai dieselin käytön väheneminen leikannevat nokipölypäästöjä vähitellen.

– Tosin autoistuminen voi ulosmitata teknologian tuomia päästövähennyksiä, Kupiainen miettii.

Suomen ottama vetäjän rooli nokipölypäästöjen vähentämisessä on jossain määrin erikoinen, sillä Arktisen neuvoston maiden joukossa sen omat päästövähennykset vuoteen 2025 mennessä näyttävät jäävän 19 prosenttiin.

Luku on ylivoimaisesti joukon vaatimattomin, jos tietojen toimittamisesta luistanutta Venäjää ei huomioida.

Toiseksi hitaimmaksi jäävän Norjan linja johtaa raportin mukaan 28, Ruotsin 30 ja Tanskan 40 prosentin päästövähennyksiin.

Kyse on keväällä julkistettuun raporttiin sisältyvästä arviosta, joka perustui maiden voimassa oleviin päätöksiin ja lainsäädäntöön. Suomen kohdalla asia ei ole ratkaisevasti muuttunut.

Kaksijakoiselta vaikuttava tilanne johtuu Hildénin mukaan osittain maiden erilaisista lähtökohdista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Suomessa on ilmanlaatuun kiinnitetty huomiota jo verrattain pitkään, ja "helpot" vähennyskohteet on jo putsattu.

Selitys pätee vain verrattaessa Suomea esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai Venäjään, mutta ei muihin Pohjoismaihin. Niiden joukossa Suomi on määrällisesti suurin mustan hiilen päästäjä ja vähennystahtikin on hitain.

Edellisen hallituksen päätös kivihiilen energiakäytön lopettamisesta ei juurikaan tule vaikuttamaan Suomen päästöihin, sillä suurissa laitoksissa savukaasun hiukkaspuhdistus on tehokasta.

Yksi likaisia tilastoja selittävä tekijä on saunominen ja muu puun pienpoltto kotitalouksissa. Vähäpäästöisempien tulisijojen kehitys etenee, mutta tueksi tarvittaisiin myös poliittisia päätöksiä.

– Muut Pohjoismaat ovat ottaneet käyttöön tiukempia keinoja pienpolton päästöjen vähentämiseksi, Hildén huomauttaa.

Tästä on kyse

Musta hiili eli nokipöly

Musta hiili on palamisessa syntyvää epäorgaanista hiiltä.

Ympäristöön liittyvässä keskustelussa mustalla hiilellä viitataan yleensä ilmavirtausten mukana kulkeutuviin, mustaa hiiltä sisältäviin aerosoleihin, joista käytetään myös nimitystä nokipöly.

Ilmassa musta hiili imee voimakkaasti auringon valoa ja lämmittää ilmakehää.

Nokipöly kulkee ilmavirtojen mukana vain muutamia päiviä. Maanpinnalla ilmastovaikutus sen sijaan jatkuu pitkään.

Arktisen alueen jäätiköille ja lumelle laskeutuva nokipöly vähentää niiden heijastusvaikutusta eli albedoa.

Tämä pahentaa ilmaston lämpenemistä sekä suoraan että voimistamalla jäätiköiden sulamista.

Arktisen neuvoston jäsenmaiden osuus maailman nokipölypäästöistä on kuusi prosenttia.

Osuus arktisen alueen lämpenemisestä mustan hiilen vuoksi on kuitenkin paljon suurempi, noin kolmannes.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (11)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Mankala
Suomen päästöt vain 1,5 promillea
Miksi Suomessa pitäisi lopettaa saunan lämmitys puilla? Päästöjen vähentäminen pitää tehdä muualla, siellä missä niitä on eniten eli Aasiassa ja Venäjällä. Tällä retoriikalla mennään oppositiossa. Suurin uhka ilmastonmuutoksen torjunnassa ja päästöjen vähentämisen tiellä on näin ajatteleva kansan osa. Se pitää tässä yhteydessä syyllistää. Mutta mitä sen kanssa pitäisi tehdä? Tämä lienee tällä hetkellä Suomen hallituksen vaikein tehtävä, sillä sen omatkin rivit rakoilevat. Kärnäläisyys valtaa alaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
JHE
Vast: Suomen päästöt vain 1,5 promillea
Puolet maailman väestöstä käyttää ruoan tekemiseen avotulta, puuhellaa tai muuta vastaavaa . Se kertoo pikkasen eri mittaluokan polttelusta. Sitä paitsi, sillä ei ole mitään merkitystä, että missä ne päästöt tehdään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Suomen päästöt vain 1,5 promillea
Mankala nostaa saunat liian suureen rooliin ja jostain syystä myös politisoi saunomisen: "Tällä retoriikalla mennään oppositiossa. Suurin uhka ilmastonmuutoksen torjunnassa ja päästöjen vähentämisen tiellä on näin ajatteleva kansan osa. Se pitää tässä yhteydessä syyllistää."

Minä kieltäydyn syyllisen roolista. Kasvatan puuta, eli siis sidon hiiltä, huomattavasti enemmän kuin mitä kiukaissani ja hellassani poltan. Lisäksi uusin hellan paremmin puuta polttavaksi, samoin kiukaat.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ademeion Ademo
Vast: Suomen päästöt vain 1,5 promillea
"Miksi Suomessa pitäisi lopettaa saunan lämmitys puilla?"

En löydä jutusta kohtaa, jossa sanottaisiin, että saunan lämmitys puilla pitäisi lopettaa Suomessa. Voisitko täsmentää, missä kohden juttua mielestäsi sanotaan niin. Löysin kyllä kohdan, jossa puhutaan vähäpäästöisempien tulisijojen kehittämisestä.

Sanot otsikossa, että Suomen päästöt ovat vain 1,5 promillea. Koska juttu koskee arktisen alueen nokipölypäästöjä, väität siis ilmeisesti, että Suomen osuus niistä on tuo 1,5 promillea. Löytyisikö sinulta lähde sille väitteelle? Tämän jutun mukaan Suomi on pohjoismaiden suurin mustan hiilen päästäjä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Suomen päästöt vain 1,5 promillea
Totta kai Suomessa pitää vähentää nokipäästöjä niin kuin muuallakin. 1,5 promillea on ilmastonmuutoksen torjunnan kieltävien aitosuomalaisten käyttämä perusfraasi aina kun päästövähennyksiä vaaditaan. Heidän mukaansa ongelma pitää hoitaa muualla ei meillä kotona.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Rainer Kryssi
Saunoja turha syyttää
Kyllähän se on tulisijan käyttäjästä kiinni kuinka paljon nokea tulee. Lähes joka talossa etenkin kauempana keskuksita, on ainakin yksi tulisija. Tammisillassa asuessa huomaa hyvin miten jotkut, etenkin vanhemmat ihmiset, "kituuttavat" polttoa pienellä liekillä ja hajusta päätellen myös polttavat erilaisia jätteitä. Luku sinänsä ovat tietyt naapurit, jotka polttavat jopa PVC-muovia pihalla tynnyrissä... Minä pyrin polttamaan sekä takkaa että kiuasta aina kunnon tulella nokeentumisen välttämiseksi.
Saunojen syyttäminen on muutenkin turhaa kun lämmityskaudella täällä lämmitetään takkaa tms. 1-2 krt/päivä ja saunaa ehkä kerran viikossa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mietiskelijä
Jospa jo silmät aukeaisivat
Brasilialaiset lämmittävät nyt tahallaan sytytetyillä Amazonasin metsäpaloillaan oikein kunnolla. Siinä eivät Suomen päästövähennykset tunnu missään, ei nykyiset eikä tulevat. Nyt viimeistään pitää huomata kuinka hukkaan heitettyä rahaa Suomen päästövähennyksiin panostetut varat ovat. Trump taitaa sittenkin olla ihan fiksu kaveri.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ademeion Ademo
Vast: Jospa jo silmät aukeaisivat
"Brasilialaiset lämmittävät nyt tahallaan sytytetyillä Amazonasin metsäpaloillaan oikein kunnolla. Siinä eivät Suomen päästövähennykset tunnu missään, ei nykyiset eikä tulevat."

Tämä juttu koskee arktisen alueen nokipäästöjä, ja suomi on niissä iso tekijä.

"Nyt viimeistään pitää huomata kuinka hukkaan heitettyä rahaa Suomen päästövähennyksiin panostetut varat ovat. "

Myös kasvihuonekaasuissa Suomen päästöt ovat selvästi maailman maiden keskiarvon yläpuolella. Vaikka päästöt olisivat keskitasoa, olisi niitä laskettava edelleen suuresti.

"Trump taitaa sittenkin olla ihan fiksu kaveri."

Koska kommentoi asioita epämääräisten mielikuvien ja vähäisen tiedon varassa, kuten sinäkin?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jannis_H
Vast: Jospa jo silmät aukeaisivat, vain faktat ratkaisevat, ei agenda
Ademeion Ademo selittää:
"Tämä juttu koskee arktisen alueen nokipäästöjä, ja suomi on niissä iso tekijä."

Täyttä muunneltua totuutta. Suomi EI OLE iso tekijä.
Yhdysvaltain ja Venäjän toimet ratkaisevat koko asian. Suomen päästöt ovat olemattomia verrattuna soihduttamiseen.
Venäjän osalta päästöjen vähentäminen on helpommin sanottu kuin tehty. Siellä tarvitaan kokonaan uutta infrastruktuuria, isompia kaasuputkia joita pitkin kaasu pystytään siirtämään kaasukentiltä muualle. Soihdutuksesta luopuminen ei tapahdu nopeasti.
Kannattaa perehtyä tähän soihduttamiseen ja sen päästöihin ja miettiä siinä sivussa 5,6-miljoonaisen kansan kyky tuottaa energiatehokkaana valtiona jotain vastaavaa verrattavaa.

"Myös kasvihuonekaasuissa Suomen päästöt ovat selvästi maailman maiden keskiarvon yläpuolella. Vaikka päästöt olisivat keskitasoa, olisi niitä laskettava edelleen suuresti."

Tässä kohtaa vertaat globaalisti, mutta nokipäästöissä takerruit arktiseen alueeseen.
Tajunnet, että Suomessa joudutaan lämmittämään puolet vuodesta ja meillä on teollisuutta mikä puuttuu kehittymättömistä maista joissa ei talvisin edes tarvitse lämmittää.
Vaadit, että näistä reunaehdoista huolimatta meidän pitää vajottaa päästömme kehittymättömän päiväntasaajan maan tasolle.
Keskiarvovertailu menee tässä aivan pieleen, mutta jos se sopii agendaan niin...

Viherkiihkoilua vailla todellisuudentajua:
2014 CO2-päästömme olivat 47 miljoonaa tonnia.
Vielä 2003 69 miljoonaa tonnia.
Kiina 10291 miljoonaa tonnia!!!

Per asukas päästömme olivat 8,6 tonnia/asukas
Samaan aikaan Qatarissa 44 tonnia/asukas
Järkyttävän listan kärjessä väkirikkaita arabivaltioita.

Lähde:
World Bank/Carbon Dioxide Information Analysis CenterTee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ademeion Ademo
Vast: Jospa jo silmät aukeaisivat
@ Jannis_H.:

"Täyttä muunneltua totuutta. Suomi EI OLE iso tekijä. Yhdysvaltain ja Venäjän toimet ratkaisevat koko asian. Suomen päästöt ovat olemattomia verrattuna soihduttamiseen."

Puhuttaessa vähennysvelvoitteista oikea tapa verrata päästöjä on verrata niitä henkeä kohden. Henkeä kohden Venäjän nokipölypäästöt ovat vain 27 % korkeammat kuin Suomen, ja Suomen nokipölypäästöt ovat 91 % suuremmat kuin Yhdysvaltojen ja 352 % suuremmat kuin Ruotsin (2015):

https://www.uef.fi/documents/592626/595218/7_Kupiainen+Kaarle.pdf/616de8aa-6d9f-47fa-8eb9-e529355de3ba

Ei ole minkään ajattelutavan mukaan reilua, että isoissa maissa asuvat ihmiset joutuisivat rajoittamaan päästöjään enemmän kuin ne jotka asuvat pienissä maissa.

"Tässä kohtaa vertaat globaalisti, mutta nokipäästöissä takerruit arktiseen alueeseen."

Kuinka niin "takerruin"? Käsittelin arktista näkökulmaa jutun aiheen mukaisesti. Kommentti johon vastasin näyttää viittaavan myös päästöihin yleisemmin, joten käsittelin asiaa siitäkin näkökulmasta. Mielestäni se on ihan asiallinen ratkaisu.

"Tajunnet, että Suomessa joudutaan lämmittämään puolet vuodesta ja meillä on teollisuutta mikä puuttuu kehittymättömistä maista"

Eikö esimerkiksi Kiinassa mielestäsi ole teollisuutta? On tietenkin, ja paljon, ja silti Kiinan kasvihuonekaasupäästöt henkeä kohden ovat pienemmät kuin Suomen.

"Vaadit, että näistä reunaehdoista huolimatta meidän pitää vajottaa päästömme kehittymättömän päiväntasaajan maan tasolle."

Kyse ei ole meistä vaan kaikista maista. Jotta katastrofaalinen ilmastonmuutos voitaisiin mahdollisesti vielä ehkäistä, jokaisesta maasta, teollistumisen asteesta ja maantieteellisestä sijainnista riippumatta, pitää tulla käytännöllisesti katsoen hiilineutraali parinkymmenen vuoden sisällä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mietiskelijä
Ademolle
"Puhuttaessa vähennysvelvoitteista oikea tapa verrata päästöjä on verrata niitä henkeä kohden" Tämäkin esitettiin ihan absoluuttisena totuutena. Jos ajan vanhalla bensarosvojenkillä ja perheesemme syntyy jälkeläinen niin perheemme henkilöä kohden lasketut päästöt putoavat dramaattisesti. Olemme saavuttaneet siis tavoitteemme. Afrikkalaiset voivat lisääntyä savannit täyteen, saavat tällä tavoin henkeä kohden lasketut päästövähennystavoitteet helposti täytettyä. Mielestäni oikea tapa on verrata eri valtioiden absoluuttisia päästöjä, koska valtiokohtaisesti niitä päätöksiäkin tehdään. Päästöjen laskenta henkeä kohden sopii tietenkin tiettyjen piirien agendaan. Tällä tavoin saadaan suomalaisetkin syyllistettyä ilmastonmuutokseen (ja mukaan ilmastonmuutosbusinekseen), jonka suhteen Suomen tekemillä päätöksillä ei ole mitään vaikutusta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.

Luitko jo nämä?