Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
Kokoomus julkaisi keskiviikkona 16 keinoa, joiden avulla se nostaisi työllisyyttä. Oppositiopuolueen työllisyystoimien on tarkoitus lisätä 60 000 työpaikkaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi mediatilaisuudessa Turussa, että tavoite olisi päästä 2020-luvun aikana pohjoismaiselle tasolle.
– Jos Ruotsi pystyy, Tanska pystyy, Norja pystyy, miksi me ei pystyttäisi, Orpo kysyi.
Orpo kannusti hallitusta tarttumaan listaan ja käyttämään vapaasti sen kohtia. Hän sanoi toivovansa vähemmän riitelyä ja enemmän yksituumaisuutta.
Kokoomuksen keinoista kuuden ensimmäisen olisi tarkoitus tuoda 30 000 työpaikkaa. Lopun kymmenen työllistämisvaikutuksia ei ole arvioitu tarkasti.
Eniten työpaikkoja toisi listan mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja työttömyysputkesta luopuminen. Kummankin olisi tarkoitus tuoda 10 000 työpaikkaa.
Ansiosidonnaisen tuen määrä olisi kokoomuksen mallissa työttömyyden alussa nykyistä parempi, mutta myöhemmin tukisumma laskisi. Kokoomus soveltaisi aktiivimallin perusperiaatteita, sillä porrastuksen lisäksi mallissa olisi tiukat velvoitteet työnhakuun tai muuhun aktiivisuuteen.
Kokoomus tekisi muutoksia myös perhevapaisiin. Kokoomuksen arvion mukaan perhevapaauudistuksessa saataisiin noin 3 000 työläistä lisää. Kokoomus korvaisi kotihoidontuen hoitorahalla, joka riittäisi täysmääräisenä siihen asti, että lapsi on puolitoistavuotias, ja jatkuisi puolitettuna kolmanteen ikävuoteen asti.
Tarkoituksena uudistuksessa on se, että naiset palaisivat työelämään nykyistä aikaisemmin. Kokoomuspoliitikko Kai Mykkänen otti esimerkiksi naapurimaan Ruotsin.
– Meillä on mahdollisuus edetä siihen, että Suomessakin nuoret naiset ovat töissä samalla tasolla kuin Ruotsissa.
Toinen perheisiin vaikuttava muutos kokoomuksen esityksessä on varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. Sen on tarkoitus vähentää pienten lasten vanhempien kannustinloukkuja. Kotitalousvähennyksistä kokoomus ei leikkaisi.
Muita muutoksia kokoomuksen esityksessä ovat muun muassa ulosoton suojaosuuden korotus, toimeentulotuen asumiskustannusten omavastuun palauttaminen, työn verotuksen keventäminen, palkkatuen kehittäminen sekä paikallisen sopimisen edistäminen.
Paikallisen sopimisen suhteen kokoomus esittää, että työehtosopimukset määrittelisivät työsuhteen minimiehdot, mutta muista asioista voitaisiin sopia paikallisesti.
– Jos työpaikalla on luottamusta, niin luottamusta on myös hallituksella siihen työpaikkaan. Jos sopimusta ei synny, niin silloin mennään työehtosopimuksen mukaan, Mykkänen kommentoi
Myös työperäistä maahanmuuttoa pitäisi esityksen mukaan lisätä. Työvoimaa pitää pyrkiä houkuttelemaan Suomeen aktiivisesti.
Kokoomus ehdottaa myös sosiaaliturvan uudistamista. Sosiaaliturvamalliksi puolue ehdottaa vastikkeellista yleistukea.
Viime hallituksen osallistumista korostava aktiivimalli on nykyisen hallituksen purkulistalla. Mykkänen ihmetteli tiedotustilaisuudessa, että miten vastikkeellisuus pitäisi hallituksen mielestä toteuttaa, jos osallistuminen ei voi näkyä tuessa mitenkään.
– Pääministeri on todennut, että aktiivimalli puretaan. Mistään korvaavista toimista ei ole tietoa. Tämä hallituksen työllisyystoimikeskustelu on hyvin sekavaa, Orpo lisää.
Muutenkin hallituksen työllisyysohjelma sai oppositiopuolueelta kritiikkiä. Mykkänen kommentoi, että Rinteen hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite ei ole mahdollinen ilman rakenneuudistuksia.
– Se, lisääkö vai vähentääkö hallitusohjelma tasa-arvoa, lepää täysin työttömyyden vähentämisen varassa.
Orpo kuitenkin vakuutti, että kokoomus on valmis tukemaan Rinteen hallituksen ehdottamia keinoja, jotka todennetusti lisäävät työllisyyttä.