Uutiset

Muistio: Kansliapäällikkö vastaa poliittisen ohjauksen välittymisestä virkamiehille – Sote-motivaatio ratkaisi päällikkökisan demaritaustaisen Kirsi Varhilan eduksi

Kirsi Varhila aloittaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä lokakuussa. Virkakausi kestää viisi vuotta.
Kirsi Varhila aloittaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä lokakuussa. Virkakausi kestää viisi vuotta.

Paremmat valmiudet, motivaatio johtaa ja varmistaa tulevan sote-uudistuksen läpivienti sekä näytöt edellisen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun johtamisesta nostivat Kirsi Varhilan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäälliköksi tehtävää hoitaneen Päivi Sillanaukeen ohi.

Sillanaukeen kokemusta kansainvälisistä tehtävistä ei pidetty valinnan kannalta yhtä olennaisena kriteerinä. Myöskään seitsemän vuoden kokemus kansliapäällikkönä ei taannut hänelle jatkoa tehtävässä.

Tämä käy ilmi Lännen Median pyytämästä nimitysmuistiosta.

Varhila on taustaltaan sosiaalidemokraatti, Sillanaukee kokoomuslainen.

Puoluekantaan muistiossa ei viitata. Hakijoiden vertailussa kuitenkin todetaan, että kansliapäällikkö on keskeisin virkamies, joka vastaa muun muassa poliittisen ohjauksen välittymisestä ministeriön hallinnonalan toimintaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kansliapäällikön viran täyttäminen määräajaksi on tarkoitettu aidosti mahdollisuudeksi toimikausien päättyessä arvioida virkaan ilmoittautuneiden kyvykkyyttä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen huomioon ottaen muun muassa toimintaympäristön nähtävissä olevat muutokset ja toiminnan painopisteet, muistiossa sanotaan.

– Tällöin tulee tarkasteltavaksi myös kansliapäällikön viran yleisten tehtävien lisäksi ne erityiset tehtävän sisällöt ja painotukset, jotka voivat liittyä esimerkiksi hallitusohjelman linjauksiin, ministeriön ja sen johtaman hallinnonalan ajankohtaiseen tilanteeseen ja tulevaisuuden haasteisiin kansliapäällikön tulevan toimikauden aikana.

Muistiossa todetaan, että nykyiseen hallitusohjelmaan sisältyy merkittäviä ja laaja-alaisia STM:n hallinnonalaa koskevia uudistuksia.

– Niistä laajimmat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä sosiaaliturvaa koskeva uudistus. Nämä edellyttävät ministeriön ylimpänä virkamiesjohtajana toimivalta kansliapäälliköltä pitkäjänteistä ja määrätietoista johtajuutta sekä organisointitaitoa ja tuloshakuisuutta, jotta uudistusten valmistelu ja toimeenpano sekä niihin tarvittavat voimavarat saadaan varmistettua ja organisoitua.

Siksi kansliapäällikön valinnassa haluttiin painottaa enemmän ministeriön sisäisen toiminnan kokonaisuuden johtamista kuin kansainvälistä vaikuttamista.

Sillanaukee oli painottanut haastatteluissa laajaa kansainvälistä kokemustaan muun muassa WHO:n hallintoneuvostossa, jossa hän on toiminut vuodesta 2018 lähtien Suomen edustajana.

Varhilan vahvuutena pidettiin erityisesti hyvää toimeenpanokykyä ja organisointitaitoa sekä keskeistä roolia edellisen sote- ja maakuntauudistusyrityksen valmistelun johtamisessa.

– Hänellä voidaan arvioida olevan parhaat valmiudet sekä motivaatio johtaa ja varmistaa tuoreeseen hallitusohjelmaan sisältyvien sosiaali- ja terveysministeriön toimialaa koskevien suurten uudistushankkeiden läpivienti, muistiossa todetaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtioneuvosto valitsi Varhilan kansliapäällikön tehtävään viime viikolla.

Tehtävään häntä esitti sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas). Virkaa haki yhteensä 12 henkilöä.

Ministeriön nimitysmuistiosta selviää, että hakijoiden ensimmäisen haastattelun ja henkilöarvioinnin perusteella "kärkihakijoiksi" arvioitiin Sillanaukee ja Varhila.

Varhila työskentelee tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkönä. Hän on toiminut myös kansliapäällikön ensimmäisenä sijaisena.

Koulutukseltaan Varhila on valtiotieteen maisteri. Sillanaukee on lääketieteen tohtori.

Kaksikko kutsuttiin vielä toiseen, ministeri Pekosen haastatteluun. Haastattelussa olivat läsnä myös ministeriön hallintoylijohtaja ja hallitusneuvos.

Varhila aloittaa kansliapäällikön tehtävässä lokakuussa. Virkakausi kestää viisi vuotta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön viran täyttäminen herätti kohua vuosi sitten.

Virka julistettiin haettavaksi jo viime vuoden lokakuussa, vaikka tehtävää hoitaneella Sillanaukeella oli vielä vuosi virkakautta jäljellä.

Yleisesti arvioitiin, että edellinen hallitus halusi päästä täyttämään viran. Kokoomustaustaista Sillanaukeeta tehtävään esitti vuonna 2013 silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok).

Sosiaalidemokraatit tekivät viime marraskuussa kansliapäällikön viran täyttämisestä kantelun oikeuskansleri Tuomas Pöystille.

Oikeuskansleri antoi siitä päätöksen helmikuussa. Pöystin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei menetellyt lainvastaisesti julistaessaan kansliapäällikön viran haettavaksi yli 11 kuukautta ennen viran täyttämistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maaliskuun alussa hallitus erosi, ja STM:n kansliapäällikön virkanimitys jäi auki.

Fakta

Valintaperusteet

Kansliapäällikön viran erityisinä kelpoisuusvaatimuksina ovat ylempi korkeakoulututkinto, tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus, käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus.

Virkaan valittavalla tulee olla suomen kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen vähintään tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Hakuilmoituksessa todettiin, että viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää hyvää yhteistyökykyä, vuorovaikutus- ja organisointitaitoa, tuloshakuisuutta sekä kykyä toimia laaja-alaisessa toimintaympäristössä.

Kansliapäällikön virkaan voidaan nimittää vain Suomen kansalainen.

Henkilön, jota esitetään nimitettäväksi virkaan, on annettava selvitys sidonnaisuuksistaan ennen nimittämistä.

Hakuilmoituksessa todettiin myös, että hakijoista voidaan tehdä henkilön suostumuksella turvallisuusselvityslain mukainen turvallisuusselvitys.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Rainer Kryssi
Vai demari?
Ei ainakaan edellisen hallituksen aikana näkeneissä Varhilan julkisissa mielipiteissä ollut tippaakaan demaria, päinvastoin. Hyvin kokoomuksellisia mielipiteitä...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Vai demari?
Rainer Kryssi: "Vai demari?"

Uutisessa luki demaritaustainen.
Siis vähän kuten taistolaistaustainen Nalle Wahlroos.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.