Uutiset

Twitter ja Facebook syyttävät Kiinaa sosiaalisen median kampanjasta Hongkongin protesteja vastaan

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam puhui medialle tiistaina sanoen etsivänsä keinoja mielenosoitusten lopettamiseksi.
Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam puhui medialle tiistaina sanoen etsivänsä keinoja mielenosoitusten lopettamiseksi.

Twitter Inc ja Facebook Inc kertoivat maanantaina hajottaneensa valtion tukeman sosiaalisen median kampanjan, joka oli lähtöisin Manner-Kiinasta ja joka yritti vähätellä Hongkongin mielenosoituksia.

Twitter sanoi sulkeneensa 936 tiliä, joiden operaatiot näyttivät olevan koordinoituja valtion tukemia yrityksiä Kiinasta käsin. Sen mukaan nämä tilit olivat vain kaikkein aktiivisimpia osia kampanjasta. "Laajempi, roskapostimainen verkosto", joka käsitti noin 200 000 tiliä, oli suljettu jo ennen kuin se ehti kunnolla aktiiviseksi.

Myös Facebook kertoi poistaneensa tilejä ja sivuja pieneltä verkostolta saatuaan vihjeen Twitteriltä. Se kertoi tutkimustensa löytäneen linkkejä yksilöihin, jotka toimivat Kiinan hallituksen kanssa.

Hongkongin protestit ovat olleet yksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille sen jälkeen kun hän tuli valtaan vuonna 2012. Mielenosoitukset alkoivat kesäkuussa opposition halutessa torjua lain, joka olisi sallinut rikoksesta epäillyn luovuttamisen oikeudenkäyntiin Manner-Kiinaan. Protestit ovat sittemmin laajentuneen demokratiaa vaativiksi mielenosoituksiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sosiaalisen median yhtiöillä on ympäri maailmaa paineita kahlita kielletyn poliittisen kampanjoinnin muotoja verkossa. Erityisen huolissaan ollaan Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaaleista. 22 kuukautta kestänyt tutkimus Yhdysvalloissa paljasti, että Venäjä sekaantui "laajasti ja systemaattisesti" vuoden 2016 vaaleihin auttaakseen Donald Trumpia presidentiksi.

Kiinan suurlähetystö Washingtonissa ja Yhdysvaltain ulkoministeriö eivät halunneet kommentoida asiaa.

Twitter julkaisi esimerkkejä tviiteistä, jotka yrittivät vähätellä Hongkongin protestien laillisuutta ja poliittisuutta.

Eräässä tviitissä oli kuva mielenosoittajista, jotka ryntäsivät Hongkongin lakiasäätävän neuvoston (Legco) rakennukseen. Alla oli teksti: "Ovatko nämä ihmiset, jotka musersivat Legcon hulluja vai saavatko he hyötyä pahoilta tyypeiltä? Se on täysin väkivaltaista käytöstä, emme halua teitä radikaaleja ihmisiä Hongkongiin. Painukaa pois täältä!"

Facebookin tarjoamissa esimerkeissä protestoijia verrattiin torakoihin, jotka "kieltäytyvät näyttämästä kasvojaan".

Sekä Twitterin että Facebookin toiminta on estetty Manner-Kiinassa mutta sallittu Hongkongissa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​