Fortum: Päätöstä Loviisan ydinvoimaloiden jatkohakemuksesta ei ole tehty
Energiayhtiö Fortum ei edelleenkään vahvista hakevansa jatkolupaa Loviisan ydinvoimalalle, vaikka takana on laajoja modernisointeja ja poliittinen tuki jatkolle on varma.
– Virallisia päätöksiä käyttöluvan hakemisesta ei ole vielä tehty, sanoo Fortumin ydinvoimatoimintojen viestintäpäällikkö Pia Fast.
Hallitusohjelmaan asia on kirjattu hyvin konkreettisesti.
– Käytössä olevien ydinvoimaloiden jatkolupiin suhtaudutaan myönteisesti edellyttäen, että Säteilyturvakeskus puoltaa niitä, ohjelmassa todetaan.
Tarkkaan ottaen kyse on voimalaitosten käyttöluvista. Loviisa 1:n käyttölupa on voimassa vuoteen 2027 ja Loviisa 2:n vuoteen 2030.
Poliittinen tuki on siis olemassa, ja yhtiön mukaan tekniikkakin on kunnossa.
Laitokset on liitetty verkkoon vuosina 1977 ja 1980. Ylläpidon lisäksi laitoksia on modernisoitu koko ajan sekä tuotannollisista että kiristyneisiin turvallisuusvaatimuksiin liittyvistä syistä.
Vuosina 2014-2018 Fortum investoi Loviisaan puoli miljardia euroa. Fastin mukaan kyseessä oli laitoksen historian laajin investointiohjelma.
– Vuonna 2017 Loviisan voimalaitoksella toteutetun teknisen esiselvityksen ja päivittäisen toiminnan perusteella voimme todeta, että voimalaitos täyttää turvallisuusvaatimukset ja on hyvässä kunnossa, Fast vakuuttaa.
Lopulta raha ratkaisee
Kysymys onkin ennen kaikkea taloudellinen.
Ikääntyvän laitoksen ylläpito ja edelleen tiukentuvat turvallisuusvaatimukset vaativat investointeja jatkossakin. Usein modernisointi on sitä vaikeampaa kustannukset sitä korkeampia, mitä vanhemmasta laitoksesta on kyse.
Samaan aikaan sähkön hinnan kehitys ja sähkömarkkinoiden muutokset ovat vaikeita ennustettavia.
– Jos Fortum päättää hakea käyttölupia, niin haemme niitä ajoissa, jotta voimme suunnitella ja ajoittaa tulevaisuuden investoinnit ja pitää kiinni osaavasta henkilöstöstämme, Fast summaa.
Länsirannikolla laskettiin, että jatko kannattaa.
Teollisuuden Voima sai hakemansa jatkoluvat Olkiluoto 1 ja 2 -yksiköille viime syyskuussa, ja luvat ovat voimassa vuoden 2038 loppuun. Laitokset ovat saman ikäisiä kuin Loviisassa.
Käytössä olevien ydinvoimaloiden käytön jatkaminen mahdollisimman pitkään on saanut jatkuvasti laajempaa kannatusta erityisesti ilmastosyistä. Kannatusta löytyy paljon myös sellaisilta suunnilta, joissa uusien voimaloiden rakentamista vastustetaan.
Kun uudet hankkeet törmäävät lähes poikkeuksetta vaikeuksiin, toivotaan mahdollisimman pitkää käyttöikää myös EU:n energiahuollon varmistamiseksi.
– On tärkeää mahdollistaa reaktoreille mahdollisimman pitkä käyttöikä, totesi Euroopan komission ydinenergiaosaston johtaja Massimo Garribba helmikuussa Lännen Medialle.
Olkiluodon nykyiset käyttöluvat tarkoittavat, että laitoksia käytettäisiin noin 60 vuotta. Loviisan mahdollinen jatkoaika johtaisi kutakuinkin samaan.
Sekään ei välttämättä olisi vielä loppusuora. Yhdysvalloissa on jo haettu 80 vuoteen ulottuvia lupia.