Uutiset

Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla kaksinkertainen riski kuolla syöpään verrattuna kantasuomalaisiin – syy saattaa olla kielimuurissa

SSS/ MINNA MÄÄTTÄNEN
Kuvituskuva
Kuvituskuva

Tuore tutkimus osoittaa, että maahanmuuttajataustaisten lasten riski kuolla syöpään on noin kaksinkertainen verrattuna kantasuomalaisiin.

Niistä lapsista, jotka olivat suomalaistaustaisia ja syntyneet Suomessa, 83 prosenttia eli viisi vuotta syövän toteamisen jälkeen. Vastaava luku oli 68 prosenttia, jos äiti oli ulkomaalaistaustainen ja 70 prosenttia, jos isä oli ulkomaalaistaustainen ja syntynyt ulkomailla. Tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty selkeää syytä erolle.

– Syitä voi olla monia. Emme pystyneet tutkimaan esimerkiksi eri etnisten ryhmien genetiikasta ja biologiasta löytyviä syitä. Ero on kuitenkin todella suuri, joten asiaa pitää kyllä selvittää tarkemmin, kertoo tutkija Anniina Kyrönlahti.

Kyrönlahti kertoo tutkimusryhmän uskovan, että yksi selvitys voi löytyä kielimuurista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tulkkauspalveluita toki käytetään sairaaloissa, mutta niitä ei ole aina saatavilla eikä tulkit ole jokapäiväisessä hoidossa mukana. Olemme miettineet voisiko olla niin, että kotiin annettavia hoito- ja seurantaohjeita jää ymmärtämättä kielimuurin vuoksi, Kyrönlahti toteaa.

Pohjois-Amerikassa tehdyissä tutkimuksissa on todettu eroja kuolleisuudessa eri etnisten ryhmien välillä. Kyrönlahden mukaan Pohjois-Amerikassa tutkimustulokseen vaikuttaa kuitenkin suurella todennäköisyydellä tapa järjestää terveydenhuolto.

– Sikäläinen terveydenhuoltojärjestelmä vaikuttaa todennäköisesti aika paljonkin. Siellä on tutkittu paljon valkoihoisten, tummaihoisten ja hispaanien eroja. Useinhan se on niin, että tummilla ja hispaaneilla saattaa olla alempi sosioekonominen asema ja terveydenhuoltojärjestelmä on vakuutuspohjainen, mikä varmasti muuttaa tutkimustulosta. Siellä sosioekonominen asema vaikuttaa. Tutkimme omasta aineistostamme, että selittäisikö sosioekonominen tausta eroja. Se ei kuitenkaan selittänyt eroa kantasuomalaisten ja maahanmuuttajataustaisten välillä.

Suomessa kaikki syöpään sairastuneet lapset hoidetaan yliopistosairaalassa ja valtio tukee kalliiden lääkkeiden hankkimisessa.

– Kaikki saavat samat hoitolinjat, joten hoidossa ei ole eroa, Kyrönlahti kertoo.

Tutkimuksia jatketaa kerätyn aineiston perusteella.

– Aiomme rekisteriaineiston perusteella tutkia, löytyykö eroja esimerkiksi kuolinsyistä maahanmuuttajataustaisten ja kantasuomalaisten välillä, Kyrönlahti toteaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin erikseen lasten ja vanhempien syntyperän vaikutusta syöpäkuolleisuuteen vertailemalla suomalaistaustaisia ja ulkomaalaistaustaisia, Suomessa tai ulkomailla syntyneitä. Lisäksi tutkittiin vanhempien äidinkielen vaikutusta kuolleisuusriskiin. Aineisto käsitti 4437 alle 20-vuotiaana vuosina 1990 – 2009 Suomessa syöpään sairastunutta lasta ja nuorta. Tutkimus tehtiin rekisteriaineistolla ja tiedot kerättiin Suomen Syöpärekisteristä, Tilastokeskukselta ja Väestörekisterikeskukselta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​