Uutiset

Video: Tullin koiranpentu Rico harjoittaa hajuaistiaan lentokentällä – EU:ssa levinneen sikaruton tulo Suomeen merkitsisi miljoonatappioita

Tullin 2,5-vuotias ruokakoira Aino on löytänyt runsaan vuoden aikana noin 1 200 kiloa luvattomia elintarvikkeita. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio leikitti Aino-koiraa Tullin tilaisuudessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Tullin 2,5-vuotias ruokakoira Aino on löytänyt runsaan vuoden aikana noin 1 200 kiloa luvattomia elintarvikkeita. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio leikitti Aino-koiraa Tullin tilaisuudessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Harjoittelija, lukee lentokentällä tallustavan labradorinnoutajan Rico kaulapannassa.

Nelikuukautinen koiranpentu on Tullin uusi ase lihateollisuutta uhkaavan sikaruton torjumisessa.

Rico-koiran tehtävänä on etsiä lentomatkustajien ja muiden rajanylittäjien hallusta eläinperäisiä elintarvikkeita. Niiden tuonti EU:n ulkopuolelta on ollut kiellettyä EU-komission asetuksella jo vuodesta 2009 lähtien.

Etsintä on tarpeen, koska matkustajien mukanaan tuomat lihavalmisteet voivat levittää sikaruttoa.

– Valtaosa matkustajista noudattaa sääntöjä, mutta osa toimii tahallaan väärin ja vaihtaa esimerkiksi lihasäilykkeeseen hedelmäsäilykkeen etiketin, sanoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Ricon kollega, kesällä 2018 aloittanut ruokakoira Aino on löytänyt laittomia ruokatuliaisia runsaan vuoden aikana jo noin 1 200 kilon edestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sikaruton leviäminen Suomeen merkitsisi miljoonatappioita, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

– Jos virus tulisi Suomeen, se lopettaisi välittömästi meidän sianlihanviennin ja aiheuttaisi alalle merkittävät tappiot, Leppä kommentoi.

Lepän mukaan tappiota koituisi sikatilojen lisäksi muulle lihateollisuudelle, kaupalle ja vientisektorille.

Tautia levittävä ASF-virus ei tartu ihmiseen tai muihin eläimiin, eikä sen saastuttaman lihan syönti ole ihmiselle vaarallista. Sioille tartunta on lähes aina tappava.

Jos tartunta havaittaisiin, kaikki sikalan eläimet olisi määrättävä lopetettavaksi.

Sikarutto on onnistuttu pitämään pois Suomesta, mutta EU:ssa tauti on levinnyt 10 maahan pääasiassa Itä-Euroopassa. Lähimmät tartunnat on havaittu Baltian maissa.

ASF-virus leviää tartunnan saaneen sian, lihatuotteiden, ihmisten, kuljetusvälineiden ja esimerkiksi luonnossa liikkuvien villisikojen välityksellä.

– Lentokenttä on yksi tärkeä reitti taudin leviämisessä. Kun matkustajamäärät lisääntyvät kaiken aikaa, on tärkeää, että täällä on tarkka kontrolli, Leppä sanoo.

Matkustajaliikenteen lisäksi tautia torjutaan Lepän mukaan esimeriksi kontrolloimalla elävien eläinten markkinoita, informoimalla metsästäjiä hygieniasta ja vaatimalla ulkorajoilla kuljetuskaluston tiukkoja desinfiointeja.

Suomessa taudin seuranta aloitettiin jo vuonna 2010.

Ruokakoira-Rico alkaa työskennellä etenkin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, koska sen läpi kulkee huomattava määrä matkustajia Aasian maihin, joissa tauti on levinnyt viime vuosina rajusti.

Tärkein keino matkustajien tuomien tartuntojen ehkäisemisessä on matkustajien informointi taudista, Tullin Grönberg sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rajanylityspaikoilla on aloitettu kampanjoita, jotka tiedottavat afrikkalaisen sikaruton vaaroista ja tarttumisesta.

Grönbergin mukaan tietämys taudista on alkanut vähitellen lisääntyä.

– Rajanylityspaikoilla on useita paikkoja, joiden luona eläinperäiset elintarvikkeet voi luovuttaa vapaaehtoisesti.

Tahallinen eläinperäisten tuotteiden tuonti on Grönbergin mukaan onneksi marginaalinen ilmiö. Se tuomitaan lievänä salakuljetuksena tai salakuljetuksena.

Viime vuonna Suomen rajoilla takavarikoitiin 5 700 kiloa kiellettyjä eläinperäisiä tuotteita.

Valtaosa takavarikoista tehtiin Venäjän ja Suomen välisillä rajanylityspaikoilla, joiden läpi matkaa vuodessa noin 9 miljoonaa ihmistä.

Grönberg ennakoi, että takavarikkojen määrä lentokentillä moninkertaistuu, kun uusi ruokakoira aloittaa.

Pelkästään Helsinki-Vantaan lentoasemalla EU:n ulkopuolisia matkustajia on vuodessa noin 5–6 miljoonaa.

Juttua on korjattu 14.8.: Jutusta on poistettu virheellinen tieto siitä, että myös Valvira kampanjoisi rajoilla sikaruton leviämistä vastaan.

Katso videolta Ainon ja Ricon toimintaa:

Lue myös: Helsinki-Vantaan uusi ruokakoira Rico etsii afrikkalaista sikaruttoa

Sitkeä virus

Afrikkalainen sikarutto

Afrikkalainen sikarutto eli ASF on afrikkalainen sikojen ja villisikojen tauti, joka aiheuttaa verenvuotokuumetta.

Tautia levittävä ASF-virus ei tartu ihmiseen tai muihin eläimiin, mutta sioille se on lähes aina tappava. Tautiin ei ole olemassa rokotetta eikä hoitoa.

Sikarutto on onnistuttu pitämään pois Suomesta. Tartunta merkitsisi sianlihan viennin päättymistä useimpiin maihin.

EU-maissa tautia on havaittu 10 maassa pääosin Itä-Euroopassa.

Tautia levittävä ASF-virus on erittäin sitkeä. Se säilyy pakastetussa sianlihassa useita vuosia, maaperässä yli puoli vuotta ja sianruhossakin useita kuukausia.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Mankala
Koiran pentu paljon vartijana
Riittääkö ylsi koiraharjoittelija turvaamaan Suomen sikatalouden? Kyllä vaan sillä menossa on taas sen sortin sekoilu kuin oli lintuflunssan kanssa. Yhtään järjellistä selitystä ei ole löytynyt kuinka mahdollinen sikaruttobasilli pääsisi lentokentältä tai rajavyöhykkeeltä kulkeutumaan suomalaiseen sikalaan?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Lehmuspelto
Vast: Koiran pentu paljon vartijana
Mankalalla keulii taas pahemman kerran, videolla esiintyvä pentu oli koulutettavana tutustumassa tulevaan työympäristöönsä, ei suinkaan tekemässä valvontatyötä. Rutto voi tulla rajan yli monellakin tavalla, metsästäjät ja matkailijat ovat suuri pöpönkuljetus porukka.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Koiran pentu paljon vartijana
Afrikkalainen sikaruttovirus ei noin vain rajoja ylittele. Hätävarjelun liioittelua jo tämäkin. Puhumattamakaan siitä miten se mahdollinen virus lopulta päätyisi sikoihin, joita pidetään suljettuina steriileissä sikaloissa. Salmonellan leviäminen on vähintään tuhat kertaa todennäköisempää. Montako tapausta Suomessa on todettu?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.