Keskustelu äärioikeistosta sähköisti Jyväskylän kirjamessut
Tunnelma oli lauantaina valpas ja utelias ääriliikkeitä käsittelevässä keskustelutilaisuudessa Jyväskylän kirjamessuilla. Kaikille halukkaille ei löytynyt istumapaikkaa satapaikkaisessa salissa.
Tilaisuuteen oli varauduttu tavallista järeämmillä turvatoimilla Jyväskylän kaupunginkirjastossa tammikuussa tapahtuneen puukotuksen vuoksi.
Virka- ja siviilipukuisia poliiseja liikkui messualueella, ja kaksi järjestysmiestä tarkasti jokaisen keskustelutilaisuuteen saapuvan kuulijan. Ovet pysyivät tiukasti kiinni keskustelun alettua.
– Kirja-alasta on jälleen tullut jännittävä, tilaisuuden vetäjä Ville Rauvola sanoi.
Lapuan liikettä tutkinut tohtori Miika Siironen muistutti puheenvuorossaan, että pitkällä aikavälillä tarkasteluna Suomessa eletään poikkeuksellisen rauhallista aikaa myös ääriliikkeiden kohdalla.
– Oikeuslaitos katsoi 1930-luvulla Mäntsälän kapinan jälkeen läpi sormien oikeistolaista väkivaltaa.
Keskustelutilaisuudessa pohdittiin, raivaako perussuomalaisten nousu tilaa uusille äärioikeistolaisille ryhmillle.
– Kansallinen Vastarintaliike perustettiin samoihin aikoihin perussuomalaisten vuoden 2008 kuntavaalirynnistyksen kanssa. En usko, että se oli sattumaa. Yhteiskunnallinen ilmapiiri oli rakentunut otolliseksi, sanoi Dan Koivulaakso.
Koivulaakson, Li Anderssonin ja Mikael Brunilan kirjoittama Äärioikeisto Suomessa -kirja on ollut yksi vuoden puhutuimmista teoksista.
Tilaisuudessa kävi ilmi, että monet suomalaiset rasismia käsittelevät tutkijat ovat rajoittaneet julkisia esiintymisiään ja sensuroineet puheitaan uhkailun takia.
Koivulaakso ei allekirjoita väitettä siitä, että suomalaisten asenteet olisivat koventuneet. Keskustelukulttuuri on kuitenkin muuttunut ronskimmaksi. Mitä asialle voisi tehdä?
– Mediatalojen pitäisi moderoida keskustelupalstojaan tiukemmin tai vaatia ihmisiä kirjoittamaan koko nimellään. Nyt nettipalstoilta löytyy sellaista tekstiä, joka ei ikinä menisi painetussa lehdessä läpi, sanoo Koivulaakso.
TS–STT