Talous

OP:n tulos laski alkuvuodesta – asiakkaat hoitavat pankkiasiat yhä useammin pankkisovelluksella

JORI LIIMATAINEN
OP-ryhmä arvioi koko vuoden tuloksen ennen veroja olevan pienempi kuin viime vuoden tulos.
OP-ryhmä arvioi koko vuoden tuloksen ennen veroja olevan pienempi kuin viime vuoden tulos.

OP ryhmän osavuotiskatsauksessa vaaditaan työllisyyttä ja yrittäjyyttä tukevia toimia ja kilpailukykyä tukevaa talouspolitiikkaa.

OP Ryhmän tulos pieneni edellisvuoteen verrattuna reilut kaksi prosenttia.

OP Ryhmän tulos ennen veroja tammi-kesäkuussa oli 415 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin tulos oli 425 miljoonaa euroa.

Keskuskauppakamarin johtavan ekonomistin Mauri Kotamäen mukaan pankin tuloksessa ei ole merkittäviä heilahduksia suuntaan tai toiseen. Tuloksen laskeva trendi on hänen mukaansa ollut nähtävissä myös edellisinä vuosia.

– Se on mennyt jännästi vastasyklisesti. Työllisyys on lähtenyt nousuun, mutta samalla tulos on mennyt laskuun. Yksityiskohta on kiinnostava, mistä sitten johtuukaan.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius nostaa esille OP ryhmän tuottokehityksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tärkeintä on se, että tuotot ovat lähteneet kasvuun. Kaikilla pankeilla on ollut heikko tuottorakenne useana vuotena, joten on positiivista, jos suunta on saatu käännettyä.

OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio arvioi, että tulosta laskivat poikkeuserät, kuten johdannaisten arvostusmalleihin tehdyt muutokset ja viranomaismaksujen kirjauskäytäntöjen muutokset.

– OP Ryhmän alkuvuosi eteni tavoitteidemme mukaisesti, Ritakallio sanoo osavuotiskatsauksessa.

Osavuotiskatsauksen perusteella pankkiryhmä arvioi, että vuoden 2019 koko tulos ennen veroja muodostuu pienemmäksi kuin vuonna 2018.

Ritakallion mukaan syynä ovat korko- ja sijoitusympäristön muutokset, markkinoiden kasvuvauhti, kilpailutilanteen muutokset sekä arvonalentumiset.

OP:n tuotot sen sijaan kasvoivat 5 prosentilla. Talletuskanta kasvoi kolme prosenttia 63,3 miljardiin euroon, ja luottokanta kasvoi yli kuusi prosenttia 89,7 miljardiin euroon.

Ritakallio sanoo olevansa iloinen tuottojen kasvusta. Yksi yhtiön strategisista painopisteistä on tuottojen kasvuvauhdin nostaminen kulujen kasvuvauhtia suuremmaksi.

Kulujen hallintaan pitää hänen mukaansa silti kiinnittää huomiota.

– Alkuvuonna saimme aikaan käänteen, ja tuottojen kasvuvauhti oli yli viisi prosenttia kulujen laskiessa samaan aikaan lievästi. Samaan aikaan on muistettava, että erilaisia toimenpiteitä kulujen hallitsemiseksi on jatkettava kestävän hintakilpailukyvyn turvaamiseksi.

OP:n omistaja-asiakkaiden määrä nousi alkuvuodesta 1,95 miljoonaan.

Yhtiö tavoittelee tänä vuonna strategiansa mukaisesti kahden miljoonan omistaja-asiakkaan rajan ylittämistä.

Myös mobiilisovelluksen käyttö kasvoi. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna mobiilisovelluksen käyttö on kasvanut yli neljänneksen, reilut 26 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi mobiilimaksusovellus Pivon käyttö lisääntyi selvästi. Pivon käyttö edellisvuoteen verrattuna kasvoi 65 prosenttia.

Vaikka Op Ryhmän markkinaosuudet ovat kehittyneet suotuisasti, tulevaisuuden uhkakuviksi Ritakallio nostaa vaimenevan talouskasvun ja heikkenevän luottamuksen talousnäkymiin.

– Epävarmuus säilyy. Riskejä liittyy erityisesti kansainväliseen politiikkaan.

Pankki vaatii puolivuotiskatsauksessaan ennakoitavaa ja kilpailukykyä tukevaa talouspolitiikkaa tuomaan lisää investointeja Suomeen.

Lisäksi se perää sellaisia toimenpiteitä, joilla työn tekeminen ja yrittäjyys olisivat Suomessa nykyistä kannattavampia ja houkuttelevampia.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​