Uutiset

Tutkija: Boris Johnsonin valinta tuo kovan brexitin askelta lähemmäksi

Konservatiivien puheenjohtajakisan voittaja, Britannian tuleva pääministeri Boris Johnson poistui virka-asunnostaan tiistaina päivällä.
Konservatiivien puheenjohtajakisan voittaja, Britannian tuleva pääministeri Boris Johnson poistui virka-asunnostaan tiistaina päivällä.

Britannian pääministeriksi keskiviikkona nimitettävä Boris Johnson voitti puolueensa puheenjohtajakilpailun, koska häntä pidetään parhaana vaihtoehtona brexitin toteuttajaksi.

Johnson on ollut ehdoton brexitin takarajasta 31. lokakuuta ja sanonut, että Britannia lähtee EU:sta joko nykyistä paremmalla erosopimuksella tai ilman sitä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela pitää tilannetta vähintään yhtä kimuranttina kuin aiemmin.

– On vaikea nähdä miten Johnson lupauksensa toteuttaa, koska EU:n kanta on, että juridisesti sitovasta erosopimuksesta ei enää neuvotella. EU voi neuvotella vain tukevaa suhdetta raamittavasta poliittisesta julistuksesta, joka on lisäasiakirja, hän huomauttaa.

Aikaa neuvotteluille EU:n kanssa on niukalti, sillä kertaalleen lykättyyn brexit-takarajaan on kolmisen kuukautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jokela näkee, että sopimuksettomaan brexitiin päätyminen on Johnsonin voiton myötä aiempaa todennäköisempää. Jos EU ja Johnson eivät kumpikaan jousta, kova brexit tulee lähemmäksi seuraavina viiikkoina ja kuukausina.

– Pääministerinä Johnsonin pitää kuitenkin ottaa huomioon, ettei parlamentissa ole tähän asti ollut enemmistön tukea sopimuksettomalle erolle. Ovatko hänen linjauksensa realistisesti toteutettavissa?

Konservatiivien ja sen tukipuolueen niukka enemmistö parlamentissa vähentää neuvotteluvaraa sopimuksettomaan eroon.

– Sopimuksettoman eron ajaminen aiheuttaa vastareaktion oman puolueen sisällä. Osa konservatiiviedustajista on valmiita estämään sen keinolla millä hyvänsä, Jokela sanoo.

Koska parlamentissa mikään ei ole muuttunut, voi uusi pääministeri joutua puheistaan huolimatta taipumaan brexitin lykkäykseen.

Tilanteen ratkaiseminen voi vaatia myös uusia vaaleja.

– Joko niin, että Johnson itse ehdottaa niitä parlamentille ja hakee sitä kautta mandaattia brexitilleen. Labour-puolue voi myös esittää epäluottamusta pääministerille, ja jos riittävän moni konservatiivi lipeää, hallitus kaatuu.

Jokela huomauttaa, että uusien vaalien ennakointi aikaista tilanteessa, jossa tulevan pääministerin linjaukset eivät ole tiedossa. EU:ssa odotetaan nyt uuden pääministerin konkreettisia esityksiä siitä, millaiselle brexitille hän saa parlamentista tukea.

– Kansanäänestyksestä on yli kolme vuotta, ja Britannia on entistä jakautuneempi brexitin suhteen. Helppoa ja nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä.

Lue myös:

Brexitin keulakuva Boris Johnson odotetusti brittikonservatiivien johtoon – sai kaksi kolmasosaa äänistä

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​