Uutiset

Parlamentti äänestää illalla komission puheenjohtajasta – von der Leyen hakee tukea vihervasemmistosta, mikä ärsyttää omia

EU-maiden huippukokous nosti von der Leyenin ehdolle komission johtoon kuun alussa.
EU-maiden huippukokous nosti von der Leyenin ehdolle komission johtoon kuun alussa.

Keskustaoikeiston EPP-ryhmää edustavan von der Leyenin on kokoomusmepin mukaan "pitänyt ryhtyä poliittiseen tanssiin, jossa jokaiselle pitää antaa joululahjoja".

Euroopan komission puheenjohtajaksi ehdolla oleva, keskustaoikeiston EPP-ryhmään edustava Ursula von der Leyen haki tänään tukea valinnalleen Euroopan parlamentin vihreistä ja vasemmistosta.

Euroopan parlamentti äänestää tänään klo 19 Suomen aikaa komission uudesta puheenjohtajasta.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö oli yllättynyt von der Leyenin aamuisesta puheesta Euroopan parlamentissa.

– Me emme odottaneet, että hän näin myönteisesti puhui meidän suuntaamme, kun hän tänään puhui, Niinistö sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jotain tässä viikossa on tapahtunut. Ehkä hän on havainnut sen, että se näyttää pahalta, jos hän saa niukan enemmistön jopa laitaoikeiston oikeistopopulistien tuella. Tämän päivän esiintyminen oli huomattavasti aiempia parempi.

– Hän puhui hyvin tasa-arvosta ja naisten oikeuksista komissiossa. Hän oli huomattavasti tiukempi Unkarin ja oikeusvaltion puolustamisen suhteen kuin viime viikolla.

Niinistö on silti edelleen äänestämässä von der Leyeniä vastaan.

– Ilmastopolitiikassa hän oli mielestämme heikoin. Ne lupaukset, että päästövähennystavoitteita vuodelle 2030 nostetaan, jäivät aika ympäripyöreiksi muotoilultaan.

Euroopan parlamentin vihreät ovat aiemmin päättäneet äänestää von der Leyenin nimitystä vastaan, mutta kanta ei sido ryhmän europarlamentaarikoita.

Esimerkiksi ryhmään kuuluvat Skotlannin kansallismielisen SNP-puolueen edustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä von der Leyenin puolesta. Heille on tärkeintä, että von der Leyen on ilmoittanut Britannian voivan saada hänen puolestaan jatkoaikaa EU-jäsenyydelleen, jos maa sitä myöhemmin tänä vuonna toivoo.

Vihreiden lisäksi monet sosialidemokraatit aikovat äänestää von der Leyeniä vastaan. Liberaaliryhmä, johon Keskusta ja RKP kuuluvat, on laittanut ehtoja von der Leyenin puolesta äänestämiselle.

Sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Eero Heinäluoma aikoo äänestää von der Leyenin puolesta.

– Hänellä oli huono startti, mutta hän on parantanut juoksuaan huomattavasti. Hän tuli paljon vastaan niitä toiveita, mitä minulla ja meidän ryhmällämme on.

Heinäluoman mukaan von der Leyen on noteerannut kymmenkunta sosialidemokraattisen ryhmän toivetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Minulle näistä tärkeimpiä ovat oikeusvaltioasia, työntekijöiden suojelu ja minimipalkka sekä suuryritysten verokeinotteluun puuttuminen, luettelee Heinäluoma.

Von der Leyenin esiintymiset viime hetkillä eivät ole miellyttäneet kaikkia.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kertoi etukäteen äänestävänsä von der Leyenin puolesta – mutta pitkin hampain.

Sarvamaa arvostelee kärkiehdokasmenettelyn ohittamista komission puheenjohtajan valinnassa.

– Kärkiehdokasmenettely on ainoa tapa mennä eteenpäin demokratian lisäämisessä, mutta tämän menettelyn ohittaminen ei ole von der Leyenin vika.

Von der Leyenin viime aikojen puheet ärsyttävät Sarvamaata.

– Hänen on pitänyt ryhtyä poliittiseen tanssiin, jossa jokaiselle pitää antaa joululahjoja. Olen huolissani, ovatko hänen talouspoliittiset linjansa enää tarpeeksi konservatiivisia.

Von der Leyenin uusimmat ilmastopolitiikan puheet ovat myös särähtäneet korvaan.

– 55 prosentin päästöraja vuodelle 2030 ei perustu faktoihin vaan se on vain poliittista kilpalaulantaa.

Lue myös:

LM-kysely: Suomalaismepit jatkaisivat kärkiehdokasmenettelyä, vaikka EU-parlamentti itse hylkäsi Stubbin voittaneen Weberin

Nainen nousemassa ensi kertaan Euroopan komission johtoon – Ursula von der Leyen on kirjaimellisesti syntynyt Brysseliin

Huippukokouksessa viimein esitys EU:n ykkösvirkojen jakamisesta – komission johtoon nousemassa Saksan puolustusministeri

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy