Uutiset

Matkustusilmoitusten määrä laskee, aniharva ilmoittaa ministeriöön – monet tekevät ilmoituksen vasta luonnonkatastrofin tai terrori-iskun tapahduttua

Ulkoministeriö tiesi matkustusilmoitusten ansiosta ennalta noin 300 suomalaisen olevan Indonesiassa, kun Jaavalle iski tsunami jouluna 2018. Katastrofin alkamisen jälkeen tehtiin paljon lisää ilmoituksia.
Ulkoministeriö tiesi matkustusilmoitusten ansiosta ennalta noin 300 suomalaisen olevan Indonesiassa, kun Jaavalle iski tsunami jouluna 2018. Katastrofin alkamisen jälkeen tehtiin paljon lisää ilmoituksia.

Ulkomaille matkaavat suomalaiset tekevät jatkuvasti vähemmän matkustusilmoituksia.

Matkustusilmoitus tehdään ulkoministeriölle, jotta ministeriö voi kriisitilanteissa ja hätätapauksissa antaa suomalaisille turvallisuusohjeita ja välittää tietoa matkustajien omaisille.

Ilmoitusten määrä on ollut laskussa jo useiden vuosien ajan.

Vuonna 2018 ilmoituksia tehtiin noin 240 000 eli lähes kymmenen prosenttia vähemmän kuin aiempana vuonna.

– Tänä vuonna laskua näyttää olevan yhdeksän prosenttia, vaikka vuosi on vielä toki kesken, kertoo vastuuvirkamies Tomi Väre ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Määrä on vähäinen etenkin suhteessa suomalaisten ulkomaanmatkojen määrään, joita tehdään vuosittain yli kymmenen miljoonaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmoituksen tekee siis vain murto-osa kaikista matkustajista.

Matkustusilmoituksia tehdään usein vasta, kun esimerkiksi luonnonkatastrofi on jo alkanut.

Näin tapahtui esimerkiksi Indonesiassa viime syyskuussa Sulawesin saarella ja uudestaan jouluna Jaavan saarella, kun voimakkaat tsunamit tappoivat maassa satoja ihmisiä. Uhrien joukossa ei ollut suomalaisia.

Sulawesin tsunamin aikaan ulkoministeriöllä oli jo ennalta tieto noin 800 Indonesiassa olevasta suomalaisesta, mutta katastrofin alettua ilmoituksia tehtiin nopeasti paljon lisää.

Ulkoministeriö toivoo, että ilmoitukset tehtäisiin hyvissä ajoin ennen matkaa, mikä helpottaa ihmisten tavoittamista heti kriisien käynnistyttyä.

Esimerkiksi luonnonkatastrofien aikaan yhteydenkulkua hankaloittaa usein katkenneet verkkoyhteydet ja sähkökatkot.

Onnettomuustilanteissa suomalaismatkailijoita tavoittelevat usein myös matkatoimistot ja paikalliset Suomen tai muiden Pohjoismaiden suurlähetystöt ja konsulaatit.

Keskitetty tieto suomalaismatkailijoista löytyy kuitenkin ainoastaan ulkoministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten perusteella.

Vuonna 2018 ulkoministeriö lähetti matkalla oleville suomalaisille 111 ohjeviestiä kriisitilanteissa toimimiseen.

Suurin määrä, 27 000 ilmoitusta tehtiin viime vuonna Espanjaan suuntautuneista matkoista. Seuraavaksi eniten kansalaiset ilmoittivat Thaimaahan ja Kreikkaan tehdyistä matkoista.

Suomalaiset ilmoittavat selvästi herkemmin matkoista kehittyviin maihin ja eksoottisiin kohteisiin kuin esimerkiksi Eurooppaan tehdyistä kaupunkilomista.

Ministeriö suosittelee ilmoittamista kaikista matkoista.

Yksi matkustusilmoituksen hyödyistä on se, että omaiset voivat saada niiden avulla kriiseissä nopeammin tietoa matkalla olevien läheistensä tilanteesta.

Verkkoyhteyksien katketessa viranomaiset voivat olla ainoita, joilla on toimivat viestintäyhteydet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​