Talous

Yritysjohtaja voi oppia paljon simpanssilauman alfaurokselta

Yritysjohtaja voi oppia paljon simpanssilauman alfaurokselta. Palkitun Apinajohtajan käsikirjan mukaan simpanssijohtaja joutuu ratkomaan samanlaisia ryhmähengen, motivaation ja stressin ongelmia kuin modernin työyhteisön esimies, mutta simpanssit saavat ryhmänsä toimimaan yritysjohtajia jouhevammin.

Kirjassa kerrotaan simpanssien käyttäytymistavoista, joita yritysjohtaja voi soveltaa omassa työssään. Osa vinkeistä on tavanomaisia, mutta mukana on myös luovia ratkaisuja. Johtajia esimerkiksi kehotetaan tarkkailemaan säännöllisesti alaistensa eleitä, kuten otsaryppyjä, hymykuoppia ja nenän nyrpistyksiä, koska sanaton viestintä kertoo paljon työyhteisön ilmapiiristä.

Toisen ohjeen mukaan kehityskeskusteluja kannattaa toteuttaa uudessa ympäristössä. Työntekijän kanssa voi puhua tulevaisuudesta vaikka kävelyllä. Tilanne on rennompi vierekkäin tallustellen kuin toimistossa silmätysten, minkä ansiosta juttutuokio voi olla tavallista avoimempi.

Kirja valittiin Ruotsissa vuoden henkilöstöjohtamisen käsikirjaksi 2010. Sen tekijöillä on pitkä kokemus yritysmaailmasta.

TS-STT

Luitko jo nämä?