Uutiset

Budapestin jokilaivaonnettomuus: poliisi pidätti aluksen upottaneen luksusristeilijän kapteenin

Budapestiläiset muistivat onnettomuuden uhreja tuomalla laivan uppoamispaikan lähelle kynttilöitä ja kukkia.
Budapestiläiset muistivat onnettomuuden uhreja tuomalla laivan uppoamispaikan lähelle kynttilöitä ja kukkia.

Unkarin Budapestissä keskiviikkoiltana tapahtuneessa jokilaivaonnettomuudessa on kuollut seitsemän ihmistä, sanoivat viranomaiset.

Uhriluku todennäköisesti nousee. Kadoksissa on 21 ihmistä, joista 19 on eteläkorealaisia. Haastavat sääolosuhteet ovat vaikeuttaneet pelastustöitä.

33 eteläkorealaista ja kahta unkarilaista miehistön jäsentä kuljettanut jokiristeilyalus ja sitä viisi kertaa suurempi alus törmäsivät sateisessa säässä keskellä Budapestiä halkovaa Tonava-jokea.

Eteläkorealaisista 30 oli turisteja ja kolme heidän oppaitaan. Suurin osa turisteista oli 40–50-vuotiaita, mutta mukana oli myös 6-vuotias lapsi, kertoi eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto BBC:n mukaan.

Seitsemällä kuolleella ei ollut pelastusliivejä. Seitsemän ihmistä saatiin pelastettua. He kärsivät hypotermiasta, mutta muuten heidän terveydentilansa on vakaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sekunneissa uponnut Hableány-alus kääntyi törmäyksen voimasta kyljelleen ja upposi sen jälkeen Unkarin parlamenttitalon lähellä.

Se ei kärsinyt teknisistä ongelmista ja oli keskiviikkoiltana tavallisella nähtävyysajelulla, kun onnettomuus tapahtui, sanoi aluksen omistavan Panorama Deck -yhtiön tiedottaja Mihaly Toth Euronewsille.

Unkarin poliisi kertoi myöhään torstaina pidättäneensä risteilyaluksen 64-vuotiaan ukrainalaiskapteenin. Häntä epäillään törkeästä vesiliikenteen vaarantamisesta.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi perjantaina, että onnettomuudesta tehdään perusteellinen tutkinta.

– Onnettomuus tapahtui olosuhteissa, joissa matkustajilla ei ollut juuri lainkaan mahdollisuuksia selvitä, Orbán sanoi Unkarin valtiollisen radiokanavan haastattelussa.

Uponnut Hableány-alus oli 27 metriä pitkä ja rakennettu Neuvostoliitossa vuonna 1949. Onnettomuuden toinen osapuoli, Viking Sigyn, on upouusi, 135-metrinen jokiristeilyalus, joka liikennöi Sveitsin lipun alla.

Viking Sigynin matkustajat selvisivät ehjin nahoin.

– Emme tunteneet edes töytäisyä. Emme ymmärtäneet, mitä tapahtui. Näimme apua huutavia ihmisiä vedessä. Se oli hirveää, sanoi aluksella matkustanut yhdysvaltalainen Ginger Brinton AFP-uutistoimistolle BBC:n mukaan.

Joukko eteläkorealaisia pelastusviranomaisia ja maan ulkoministeri Kang Kyung-wha matkustivat onnettomuuden takia perjantaina Unkariin.