Uutiset

Vanhempi, näin varaudut nuorten päättäjäisjuhliin – "Paheellinen nykyajan nuoriso" ei ole enää entisensä

Päättäjäisten juhlinta on nykyään hillitympää, eikä humalainen sekoilu ole enää niin "coolia", sanoo Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen. Monet abit esimerkiksi viettävät iltaa ruokaravintolassa.
Päättäjäisten juhlinta on nykyään hillitympää, eikä humalainen sekoilu ole enää niin "coolia", sanoo Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen. Monet abit esimerkiksi viettävät iltaa ruokaravintolassa.

Pahamaineinen "nykyajan nuoriso" valmistautuu koulujen päättäjäisten ja yo-lakkien huomiseen juhlintaan.

Jos nykynuorisoa parjaamaan tottuneita pahoja kieliä on uskominen, odotettavissa on rajua ryyppäämistä, oksentelua, häiriköintiä ja muuta paheksuttavaa käyttäytymistä.

Paitsi jos vilkaisee, mitä tutkimukset sanovat.

Niiden mukaan nuorten juominen on vähentynyt lähes koko 2000-luvun ajan, alkoholinkäyttö on entistä harvemmin humalahakuista, ja se aloitetaan aiempaa myöhemmällä iällä.

Hillitymmäksi muuttunut juominen näkyy päättäjäisjuhlien siistiytymisenä.

– Selviytymisasemilla on ollut nuoria viime vuosina koulujen päättäjäisviikonloppuna vain noin kymmenesosa niistä määristä, joita asemille tuotiin vuosituhannen vaihteessa, sanoo ensiapupäivystysvastaava Markku Lempinen Suomen punaisen ristin (SPR) Helsingin ja Uudenmaan piiristä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poliisin mukaan myös alkoholin hallussapitorikkomusten ja lastensuojeluilmoitusten määrä on vähentynyt.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen sanoo, että juhlinta on nykyään enää harvemmin varsinaista rällästämistä.

– Koulujen päättäjäisissä monet abit menevät nykyään esimerkiksi syömään hyvään ravintolaan, Pajunen kertoo.

Tutkijat ovat löytäneet nuorten juomisen vähenemiseen monia syitä.

Nuorten on vaikeampi hankkia alkoholia, vanhempien asenteet ovat tiukentuneet ja nuorten ajanvietto on monipuolistunut niin, ettei kavereiden kanssa vietetty aika liity enää niin voimakkaasti alkoholiin, listaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n mukaan merkittävää on varsinkin se, etteivät vanhemmat suostu nykyään hankkimaan nuorilleen alkoholia.

Myös kauppojen tiukentunut ikärajavalvonta vaikuttaa.

Vuoden alussa julkaistu Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen raportti korostaa lisääntyneen kommunikoinnin merkitystä.

Raportin mukaan vanhempien ja lasten välinen yhteydenpito on avoimempaa ja älypuhelimien myötä tiheämpää.

Puhelinten ansiosta vanhemmat tietävät tarkemmin lastensa vapaa-ajanvietosta myös juhlapäivinä ja niiden iltoina.

"Kovat jätkät vetää kännit" -ajattelu ei näytä enää olevan kovin vallitsevaa.

– Kännisekoilu on nuorten mielestä aiempaa nolompaa, toteaa osastopäällikkö Ilmo Jokinen Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:stä.

Älypuhelimilla on vaikutuksensa tähänkin.

Kovaa humaltumista vältetään Jokisen mukaan, koska nuoria huolettaa, että omat töppäilyt päätyvät sosiaalisen median kautta laajojen ihmisjoukkojen nähtäväksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jokinen korostaa, että kyse on isosta kuvasta: yhä löytyy humalahakuisia nuoria, joille sattuu humalassa ylilyöntejä.

Lukiolaisten liiton Pajusen mukaan nuorten parissa on aiempaa hyväksytympää olla juomatta alkoholia.

– Siinä ei ole enää niin tiukkoja rooleja, joihin on mukauduttava.

Myös viime vuosien fitness- ja hyvinvointivillityksen uskotaan lisäävän alkoholittomuutta.

– Terveestä elämäntavasta on tullut monille selkeä asenne.

Päätösjuhlat

Vanhempi, näin varaudut nuorten juhliin

1. Puhu juhlimisesta. Kysy mitä nuori aikoo tehdä juhlailtana, kenen kanssa ja missä. Kysy nuoren omasta ja kaveripiirin suhtautumisesta päihteisiin.

2. Älä osta alkoholia nuorelle. Jos ostat alkoholia teini-ikäiselle, näytät toiminnallasi, että juominen on ok. Esimerkilläsi on merkitystä.

3. Puhu vanhempien sisarusten ja teinin kavereiden kanssa. Kerro vanhemmille sisaruksille, ettet halua heidän ostavan alkoholia perheen alaikäisille.

4. Sovi pikkuviestistä illan aikana. Pyydä nuorelta tiettyyn kellonaikaan viestiä, jossa kertoo, missä iltaansa viettää, ja että nuori on kunnossa.

5. Jos nuori juo, kuuntele häntä. Mikäli nuori tulee humalassa kotiin, käy tilanne läpi vasta seuraavana aamuna. Osoita, että ymmärrät, miksi juominen kiinnostaa. Aseta rajat, mutta kuuntele myös nuoren mielipiteitä.

6. Ole kiinnostunut nuoren illasta. Kysy aamulla, miten juhlat sujuivat. Varmista, että nuori tietää sinun kuuntelevan, jos hän haluaa kertoa ikävistä tapahtumista.

Lähde: Ehyt ry.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​