Uutiset

Sikojen parissa työskentelevien suojauduttava MRSA-tartunnalta – bakteeri yleistynyt tuotantosioilla

RIITTA SALMI
MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa.
MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa.

Työterveyslaitos varoittaa sikojen kanssa työskenteleviä MRSA-bakteerista, joka on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa. Sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta.

MRSA voi tarttua eläimestä ihmiseen ja ihmistestä eläimeen. Kyseessä on stafylokokki-bakteeri, joka on tullut vastustuskykyiseksi antibiooteille ja siksi sen leviäminen on estettävä.

Tartunta voi tapahtua kosketuksesta sekä pintojen, vaatteiden, jalkineiden tai ilman välityksellä. Bakteeri säilyy pitkään elossa pölyssä ja sikaloissa leijuu usein runsaasti pölyä ilmassa.

Myöskään muita kotieläimiä ei saa päästää tuotantoeläintiloihin, sillä ne voivat saada sikalassa MRSA-tartunnan ja tuoda bakteerin mukanaan kotiin.

Kypsennetyn lihan käsitteleminen ja syöminen on turvallista.

MRSA ei aiheuta terveelle ihmiselle vakavaa sairautta, mutta jos MRSA pääsee yleistymään esimerkiksi sairaaloissa, antibioottihoito vaikeutuu. Jos MRSA-bakteeri pääsee haavaan tai rikkoutuneelle iholle, se voi aiheuttaa ihotulehduksen tai paiseen.

Toistaiseksi MRSA-infektioiden hoitoon löytyy antibiootti, mutta antibiootit eivät ole samoja, joita käytetään muiden stafylokokki-infektioiden hoitoon. Stafylokokin tai MRSA:n oireettomat kantajat eivät tarvitse hoitoa.

Suojautumisohjeet sikojen kanssa työskenteleville:

Valitse työmenetelmät, jotka nostavat mahdollisimman vähän pölyä ilmaan. Käytä hengityksensuojainta.

Pese kädet vedellä ja saippualla ja kuivaa kertakäyttöpyyhkeeseen ainakin ennen ruokailua ja ennen wc:seen menoa (myös jälkeen) sekä sikojen parissa työskentelyn päättyessä.

Jos ihosi on rikki, peitä kohta vesitiiviisti ennen sikalaan menoa ja käytä kertakäyttökäsineitä.

Riisu korut ja rannekello ennen eläintiloihin menoa. Laita puhelin vesitiiviiseen pussiin tai käytä mieluummin vain eläintiloihin tarkoitettua puhelinta.

Pue työvaatteet, päähine, turvajalkineet, hengityksensuojain ja suojakäsineet ennen eläintiloihin menoa. Riisu ne tiloista poistuessasi ja käy heti suihkussa, pese myös hiukset.

Pese sikalassa käytetyt vaatteet mieluiten sikalarakennuksessa tai ainakin erillään muusta pyykistä.

Käytä eläintiloissa tilakohtaisia, henkilökohtaisia jalkineita ja puhdista ne säännöllisesti.

Käytä sikalassa käytettyjä työvälineitä vain siellä.

Kun sinä tai perheenjäsenesi tarvitsette sairaanhoitoa, kertokaa, että sinä tai joku perheenjäsenistä työskentelette sikatilalla. Sairaalaan tullessa saatetaan selvittää, onko teillä MRSA-tartuntaa antibioottivalintoja varten sekä lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​