Sikojen parissa työskentelevien suojauduttava MRSA-tartunnalta – bakteeri yleistynyt tuotantosioilla
Työterveyslaitos varoittaa sikojen kanssa työskenteleviä MRSA-bakteerista, joka on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa. Sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta.
MRSA voi tarttua eläimestä ihmiseen ja ihmistestä eläimeen. Kyseessä on stafylokokki-bakteeri, joka on tullut vastustuskykyiseksi antibiooteille ja siksi sen leviäminen on estettävä.
Tartunta voi tapahtua kosketuksesta sekä pintojen, vaatteiden, jalkineiden tai ilman välityksellä. Bakteeri säilyy pitkään elossa pölyssä ja sikaloissa leijuu usein runsaasti pölyä ilmassa.
Myöskään muita kotieläimiä ei saa päästää tuotantoeläintiloihin, sillä ne voivat saada sikalassa MRSA-tartunnan ja tuoda bakteerin mukanaan kotiin.
Kypsennetyn lihan käsitteleminen ja syöminen on turvallista.
MRSA ei aiheuta terveelle ihmiselle vakavaa sairautta, mutta jos MRSA pääsee yleistymään esimerkiksi sairaaloissa, antibioottihoito vaikeutuu. Jos MRSA-bakteeri pääsee haavaan tai rikkoutuneelle iholle, se voi aiheuttaa ihotulehduksen tai paiseen.
Toistaiseksi MRSA-infektioiden hoitoon löytyy antibiootti, mutta antibiootit eivät ole samoja, joita käytetään muiden stafylokokki-infektioiden hoitoon. Stafylokokin tai MRSA:n oireettomat kantajat eivät tarvitse hoitoa.
Suojautumisohjeet sikojen kanssa työskenteleville:
Valitse työmenetelmät, jotka nostavat mahdollisimman vähän pölyä ilmaan. Käytä hengityksensuojainta.
Pese kädet vedellä ja saippualla ja kuivaa kertakäyttöpyyhkeeseen ainakin ennen ruokailua ja ennen wc:seen menoa (myös jälkeen) sekä sikojen parissa työskentelyn päättyessä.
Jos ihosi on rikki, peitä kohta vesitiiviisti ennen sikalaan menoa ja käytä kertakäyttökäsineitä.
Riisu korut ja rannekello ennen eläintiloihin menoa. Laita puhelin vesitiiviiseen pussiin tai käytä mieluummin vain eläintiloihin tarkoitettua puhelinta.
Pue työvaatteet, päähine, turvajalkineet, hengityksensuojain ja suojakäsineet ennen eläintiloihin menoa. Riisu ne tiloista poistuessasi ja käy heti suihkussa, pese myös hiukset.
Pese sikalassa käytetyt vaatteet mieluiten sikalarakennuksessa tai ainakin erillään muusta pyykistä.
Käytä eläintiloissa tilakohtaisia, henkilökohtaisia jalkineita ja puhdista ne säännöllisesti.
Käytä sikalassa käytettyjä työvälineitä vain siellä.
Kun sinä tai perheenjäsenesi tarvitsette sairaanhoitoa, kertokaa, että sinä tai joku perheenjäsenistä työskentelette sikatilalla. Sairaalaan tullessa saatetaan selvittää, onko teillä MRSA-tartuntaa antibioottivalintoja varten sekä lisätartuntojen ehkäisemiseksi.