Uutiset

Rinne haluaa yhä naiskomissaarin, muttei täysin tyrmännyt kahden ehdokkaan mallia: "Sekin voi olla yksi vaihtoehto"

Hallituksen muodostaja Antti Rinne lähtee siitä, että neuvottelut hallitusohjelmasta saataisiin päätökseen tämän viikon aikana. Alun perin valmista piti olla jo viime perjantaina.
Hallituksen muodostaja Antti Rinne lähtee siitä, että neuvottelut hallitusohjelmasta saataisiin päätökseen tämän viikon aikana. Alun perin valmista piti olla jo viime perjantaina.

Säätytaloon maanantaiaamuna saapunut hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) oli edelleen sitä mieltä, että Suomen EU-komissaariehdokkaan tulisi olla nainen. Kysymykseen, pitäisikö Suomen esittää sekä nais- että miesehdokasta, Rinne vastasi, että sekin voi olla yksi vaihtoehto.

– Komissaarikysymys on nimityskysymys ja sitä mietitään siitä kontekstista, Rinne vastasi uteluun, onko eurovaalituloksella vaikutusta hänen ajatuksiinsa ehdokkaasta.

Sunnuntain eurovaalien kotimaan äänikuningas Eero Heinäluoma (sd.) toivoo, että kaikki EU-maat nimeäisivät komissaariehdokkaakseen sekä miehen että naisen.

– Silloin voitaisiin koko komission koostumuksessa ottaa huomioon myös tasa-arvonäkökohdat ja saada hyvä komissio, jossa on hyvä salkkujako, asiantuntemusta ja molemmat sukupuolet tasapuolisesti edustettuna, Heinäluoma perusteli sunnuntai-iltana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuleva pääministeri käytännössä valitsee Suomen ehdokkaan. Vahvimpina niminä Suomen EU-komissaariksi pidetään sdp:n entistä puheenjohtajaa, kansanedustaja Jutta Urpilaista, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natria ja Eero Heinäluomaa.

Perustana eduskuntavaalitulos

Antti Rinne piti eurovaalitulosta odotettuna ja uskoi, ettei se vaikuta millään tavalla hallitusneuvotteluihin.

– Meillä on eduskuntavaalitulos, jonka pohjalta käydään näitä hallitusneuvotteluja.

Vaikka sdp:n ääniosuus eurovaaleissa jäi selvästi jälkeen huhtikuun eduskuntavaaleista, Rinne ei vaikuttanut olevansa tästä moksiskaan.

– Sdp:n tulos nousi yli 2 prosenttiyksikköä edellisistä eurovaaleista. Se on hyvä tulos. Eurovaaleja pitää verrata eurovaaleihin.

Taloudessa edistystä

Rinne kertoi jo sdp:n vaalivalvojaisissa, että puolueiden puheenjohtajat olivat sunnuntaina neuvotelleet kaksi tuntia hallitusohjelmasta. Hän kehui, että neuvotteluissa tehtiin silloin harppaus eteenpäin talouspolitiikan kokonaisuudessa.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat jatkavat maanantaina talousasioiden käsittelyä. Tarkoituksena on tehdä talouslinjaukset, joiden perusteella työryhmät jatkavat tiistaina yksityiskohtaisempien asioiden käsittelyä. Se tarkoittaa käytännössä työryhmien ehdotusten karsintaa.

Rinne kertoi ehtineensä sunnuntai-iltana vaalivalvojaisista kotiin Mäntsälään katsomaan MM-jääkiekon mestaruusottelun loppuvaiheet.

– Tästä teidän välityksellä onnittelut tälle joukkueelle, nuorelle joukkueelle, joka taisteli hienolla tavalla maailmanmestaruuden, hän hehkutti maanantaina toimittajille Säätytalossa.