Uutiset

Tämä hallitusneuvotteluista tiedetään nyt: Aikataulu venyy ja Rinne alkaa jo hermostua

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni saapui keskiviikkona hallitusneuvotteluihin polkupyörällä.
Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni saapui keskiviikkona hallitusneuvotteluihin polkupyörällä.

Aikataulu

Viiden puolueen, Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n hallitusneuvotteluja on nyt käyty 12 päivää. Keskiviikon neuvottelujen päätteeksi hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) vaikutti jo hermostuneelta kommentoidessaan niitä tiedostusvälineille.

Hän tivasi kolmeen kertaan Ylen toimittajalta, mistä tämä tietää, että työryhmien deadline saada työnsä valmiiksi on samana iltana kello 22.

Rinteen tavoitteena on ollut, että hallitusohjelma olisi valmis perjantaina 24. toukokuuta. Aikataulu on venymässä vähintään useita päiviä, koska eurovaalit vievät puheenjohtajien aikaa ja ilmasto-, talous- ja veroasiat hiertävät neuvotteluissa.

Osa Rinteen hermostumisesta selittyikin ilmeisesti kiireellisellä valmistautumisella MTV:n vaalitenttiin. Rinne ei ole vaalitenteissä yleensä erityisesti onnistunut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tilanne

Ilmiöryhmät ovat laatineet pitkiä listoja toiveistaan hallitusohjelmaan ilman talousraameja. Toiveista suuri osa ei voi toteutua, koska rahaa ei riitä kaikkeen. Joidenkin tietojen mukaan ilmiöpöydät olisivat esittämässä lisämenoja kahdeksan miljardin euron arvosta, joten edessä on raaka karsiminen, jos varaa on vain miljardin euron menolisäyksiin.

Rinteen toimintatapa ja neuvottelujen johtaminen herättävät arvostelua. Osa neuvottelijoista on turhautunut, koska rahasta puhuminen on siirtynyt koko ajan eteenpäin.

Ihmetystä on herättänyt Rinteen tiistainen arvio, jonka mukaan menoja ei tarvitse karsia ja hallitus voi tehdä merkittäviä lisäyksiä sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluonteisiin menoihin. Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä kuittasi puheet tuoreeltaan, ettei mistään ole vielä sovittu.

Rinne sanoi keskiviikkona iltapäivällä, ettei ole laskenut työryhmien ehdotusten kustannuksia yhteen.

Kipukohtia

Talous: Keskusta ja Rkp haluavat, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023, eikä valtio velkaannu lisää. Vasemmistoliitto on suhtautunut vähintäänkin varauksellisesti valtion omaisuuden myyntiin, jonka suuruusluokka voi olla jopa 1,5–2 miljardia euroa.

Rinteen mukaan nyt on varaa tehdä tulevaisuusinvestointeja ja lisätä menoja. Keskusta haluaisi jatkaa suurten Tampereen kautta kulkevan Suomi-radan, Turun tunnin junan ja Itäradan edistämistä hankeyhtiömallilla. Paineita on myös tieverkon korjauksiin. Vihreät on luvannut miljardi euroa pelkästään koulutukseen.

Verotus: Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan verotusta oltaisiin kiristämässä 700 miljoonaa euroa. Pieni- ja keskituloisten palkkaveroihin ei haluta koskea. Keskusta ja rkp vastustavat yritysverotuksen tiukentamista. Sdp:n ohjelmassa on muun muassa listaamattomien yrityksien verotuksen kiristäminen ja yrittäjävähennyksen poistaminen. Erilaisista haittaveroista ilmastonmuutoksen torjumiseksi keskustellaan laajasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmasto: Keskusta haluaa turvata metsäteollisuuden investointien vaatimat lisähakkuut. Se on vaikea pala etenkin vihreille. Vasemmisto ja vihreät ovat korostaneet sosiaalista oikeudenmukaisuutta, kun ilmastolaskua maksatetaan kansalaisilla.

Ministerien määrä: Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi alkuviikosta, että neuvotteluissa vallitsee yhteisymmärrys 18 ministerin hallituksesta. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuittasi välittömästi, ettei ministerien lukumäärästä ole sovittu. Rkp haluaa kaksi ministeriä hallitukseen, kun 18 ministerin kaavailussa puolueella olisi vain yksi ministeri.

Työllisyystavoite

Kaikilla neuvotteluissa mukana olevilla puolueilla on tavoitteena 75 prosentin työllisyysaste vaalikauden loppuun mennessä vuonna 2023. Keinoista vallitsee erimielisyyksiä. Ryhmät ovat ideoineet työllisyyskeinoja, mutta niitä ei ole vedetty yhteen. Työllisyyskeinojen pitäisi myös olla todennettavissa olevia.

Sdp lupasi vaalikampanjassa, että työttömyysturvan aktiivimalli kumotaan. Vasemmistoliitolla on sama tavoite. Keskustan on vaikea kumota aktiivimallia, jota se oli itse edellisessä hallituksessa säätämässä.

Lue myös:

Hallituksen muodostaja Antti Rinne hermostui toimittajan kysymyksestä: "Mistä te tiedätte, että ryhmien deadline on tänään kello 22?"

Hallitus voi pelkästään panna rahaa haisemaan seuraavat neljä vuotta – Talousasiantuntija: "On se mahdollista, jos pääministeri näin sanoo"

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​