Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja"
Hallitusneuvottelujen 11. päivä alkoi tänään Helsingin Säätytalossa. Aamulla neuvottelujen tilannetta tuli kommentoimaan vain hallituksen muodostaja, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Muut puheenjohtajat pysyivät pois median edestä.
– Tänään käydään talousasioita läpi puheenjohtajien pöydässä ja pöytien omia ratkaisuja hallitusohjelman sisällöksi.
Ehdoton enemmistö, elleivät kaikki pöydät saa valmiiksi mietintönsä. Joitakin poikkeuksia tulee olemaan, ne menevät yöhön tai huomiseen aamuun.
Rinne painotti aamulla, että tämän hallituksen ei tarvitse lähteä leikkaamaan menoista, vaan hallitus voi käyttää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin lisää rahaa.
– On todettu hallitusohjelmaneuvotteluissa, että nyt ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään menoja, vaan lähdetään rakentamaan sellaista tulevaisuutta, että eriarvoisuus yhteiskunnassa vähenee ja saadaan tehtyä investointeja tulevaisuuteen 2030-luvulle, ja että Suomi kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksesta.
Viiden puolueen, sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallituksen on ratkottava miten investoinnit rahoitetaan. Vaihtoehtoina ovat lisävelanotto, verojen korotukset ja valtion omaisuuden myynti. Luultavasti kaikki keinot ovat käytössä. Ongelmia syntyi jo maanantaina, kun keskusta painottaa julkisen talouden tasapainoa ja vasemmistoliitto vastustaa valtion omaisuuden myyntiä. Maanantain neuvottelutauon jälkeen keskustelut kuitenkin jatkuivat.
Rinne totesi aamulla, että myös sote-puolella ollaan löytämässä yhteinen näkemys siitä, miten asioita viedään eteenpäin. Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu maakuntamallin toteuttaminen. Lännen Median tietojen mukaan maakuntien määrästä ei kuitenkaan ole vielä sovittu.
Rinteen mukaan vähintään huomenna aletaan kasata puheenjohtajien kesken hallitusohjelmaa pöytien tuloksista.
– Siellä on vielä asioita, joita on vielä ratkottava puheenjohtajien pöydässä, mutta minusta näyttää hyvältä aikataulun suhteen.
Puheenjohtajien aikatauluun liittyy kuitenkin epävarmuuksia. Tänään puheenjohtajat osallistuvat muun muassa Sanomien ja Yleisradion eurovaalitentteihin. Lisäksi eduskunnan täysistunto on kello 14 ja sitä ennen eduskuntaryhmien kokouksia.
– En ole ihan varma, että onnistuuko perjantaihin mennessä viedä kokonaisuus kasaan vai täytyykö käyttää viikonloppu, jossa on muutakin ohjelmaa. Tavoitteena on edelleen perjantai.