Poliisi voi määrätä rattijuopon suoraan ajokieltoon kesäkuusta alkaen
Kesäkuun alusta alkaen poliisi voi määrätä ajokiellon ilman käräjäoikeuden päätöstä. Tällä hetkellä voimassa olevan lain mukaan ajokielto on määrättävä käräjäoikeudessa. Uudistuksen myötä rattijuopumuksissa voidaan käyttää sakkomenettelyä, jolloin rikosta ei käsitellä tuomioistuimessa, vaan rikoksesta ja tapauksesta riippuen poliisi tai syyttäjä määrää rikesakon tai sakkorangaistuksen.
Tuomioistuimessa käsitellään jatkossakin törkeät rattijuopumukset tai rattijuopumukset, joista saattaa seurata vankeusrangaistus.
Kesäkuun alusta alkaen poliisi määrää ajokiellon sen jälkeen, kun liikennerikos on ratkaistu joko sakkomenettelyssä tai tuomioistuimessa. Poliisi voi kuulla kuljettajaa jo tapahtumapaikalla. Lisäksi sakkomenettelyyn liittyvää suostumusta koskevaa sääntelyä kevennetään. Jatkossa riittää, että rikoksesta epäilty luopuu oikeudestaan suulliseen käsittelyyn ja suostuu asian ratkaisemiseen sakkomenettelyssä. Rikoksesta epäillyn ei enää ole välttämätöntä tunnustaa tekoa tai ilmoittaa hyväksyvänsä seuraamusta, jotta asia voitaisiin käsitellä sakkomenettelyssä.
Vastapainoksi rikoksesta epäilty voi valittaa päätöksestä käräjäoikeuteen, eikä valitusperusteita rajata.
Uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa rikosasioiden käsittelyä ja antaa tuomioistuimille mahdollisuus keskittyä ydintehtäviinsä. Lisäksi tarkoitus on, että kun ajokieltopäätökset keskitetään poliisille, selkeytetään ajokiellon määräämisjärjestelmää.