Uutiset

Poliisi huolissaan uudesta kiristysilmiöstä: Rakennusyrityksiltä on vaadittu yhteensä satojatuhansia euroja kaavavalituksen perumisesta

JOEL MAISALMI
Rakennusalan etujärjestön vastaavan lakimiehen Ville Wartiovaara mukaan kiristysyrityksissä rakennusyhtiöillä pitäisi olla yksi ainoa vaihtoehto: tehdä asiasta rikosilmoitus.
Rakennusalan etujärjestön vastaavan lakimiehen Ville Wartiovaara mukaan kiristysyrityksissä rakennusyhtiöillä pitäisi olla yksi ainoa vaihtoehto: tehdä asiasta rikosilmoitus.

Poliisin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa yksityishenkilöiden epäillään vaatineen rakennusyhtiöiltä merkittäviä summia rahaa valitusten perumisesta. Poliisi on huolissaan ilmiöstä.

Lännen Media sai keväällä tietoonsa kaksi Lounais-Suomessa tapahtunutta kiristystapausta. Poliisi vahvistaa tutkivansa niitä rikosnimikkeellä törkeä kiskonta, jutut ovat siirtymässä syyttäjälle lähiaikoina.

Korkein oikeus käsittelee parhaillaan yhtä Helsingissä tapahtunutta törkeää kiristystä.

Rakennusyritysten etua valvovalla Rakennusteollisuus RT ry:llä on tiedossaan lisäksi kolme muuta samanlaista juttua lähivuosilta.

– Toivon, että nämä tapaukset eivät ole jäävuorenhuippu laajemmasta ja tähän saakka piilossa pysyneestä rikollisuuden ilmiöstä, toteaa rikoskomisario Jussi Helesvirta Lounais-Suomen poliisista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korkeimmalta oikeudelta on tulossa tänä vuonna ratkaisu Helsingissä vuonna 2013 tapahtuneesta jutusta, jossa mies vaati kiinteistöyhtiöltä 60 000 euroa kaavavalituksen peruuttamisesta. Yhtiö maksoi epäillylle 25 000 euroa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen törkeästä kiskonnasta.

Lounais-Suomen poliisissa tutkinnassa olevat jutut tapahtuivat Kaarinassa vuosina 2011 ja 2018.

– Tuoreemmassa tapauksessa rakennusyhtiö teki rikosilmoituksen, kun sille tuli vaatimus maksaa 30 000 euroa korvaukseksi kaavavalituksen poisvetämisestä, kertoo tutkinnanjohtaja Helesvirta.

Vanhemmassa jutussa kaksi merkittävää rakennusyritystä maksoi valituksen peruuttamisesta samalle epäillylle 200 000 euroa.

– Toivottavasti rakennusliikkeet tekevät matalalla kynnyksellä ilmoituksen poliisille, jos kunnallisvalitusasioissa ilmenee kiristyksen piirteitä.

Rakennusteollisuus RT toteaa, että kiristystapausten todellista määrää on vaikea arvioida.

– Ikävä tosiaasia on, että nykyinen valitusjärjestelmä mahdollistaa kuitenkin myös tällaisen toiminnan, sanoo RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

– Yhdessä tietoomme tulleessa tapauksessa valittaja vaati rahaa tai vaihtoehtoisesti osuutta rakennuskohteesta, kertoo RT:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara.

RT:n mukaan rahan vaatiminen panee yrityksen hankalaan tilanteeseen, sillä toisaalta rakennushankkeen viivästyminen voi aiheuttaa rakennusyhtiölle satojentuhansien tai jopa miljoonien eurojen vahingon.

Wartiovaara arvioi, että ainakaan suuret rakennusliikkeet eivät taivu mahdollisiin kiristysyrityksiin.

– Uskoisin, että isoimmissa yrityksissä ymmärretään, että jos näille antaa pikkusormen, ei se siihen pääty, Wartiovaara perustelee.

Kaarinan kaupungissa 200 000 euroa kaavavalituksen peruuttamisesta pulitti kaksi yritystä, joita poliisi kuvailee merkittäviksi. RT kuuli tapauksesta Lännen Medialta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kiristyksen tai sen yrityksen näyttäminen voi olla vaikeaa. Pidänkin tulevaa KKO:n ratkaisua Helsingin kaavavalitusasiassa merkittävänä rajavetona sallitun ja ei-sallitun välillä, Wartiovaara sanoo.

– Mahdollisella syyksi lukevalla ratkaisulla olisi myös ennalta estävä vaikutus tällaisesta toiminnasta itselleen elinkeinoa kaavaileville tahoille.

RT kysyi viime vuonna rakennus- ja kaavoitusalan ammattilaisilta rakennushankkeisiin kohdistuvien jarrutus- tai kiusantekovalitusten yleisyyttä. Kysely osoitettiin 50 suurimmassa kunnassa toimivalle rakennus- ja kaavoitusammattilaiselle.

Vastaajista 92 prosenttia kertoi törmänneensä niihin työssään — joka kymmenes usein, puolet silloin tällöin ja kolmasosa harvoin.

– Kansalaisilla on oikeus vaikuttaa elinympäristönsä rakennushankkeisiin, ja monissa valituksissa tämä on myös vilpitön tarkoitus, sanoo RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

RT:n mukaan kunnallisvalitusjärjestelmää tulisi järkeistää niin, että perättömät valitukset olisi mahdollista karsia pois ennen oikeuskäsittelyä. Lisäksi valitusoikeus pitäisi rajata vain niille tahoille, joihin kaava oikeasti vaikuttaa.

– Esimerkiksi Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin rakennustyöt viivästyivät kahdella vuodella kilometrin päässä asuvan henkilön valituksen takia.

RT:n mukaan tämä johti myös alueen uudistaloihin muuttaneiden ihmisten palveluiden viivästymiseen.

Rakentajaan suoraan vaikuttavia kaavoja ovat tyypillisesti yleiskaava, asemakaava ja rantakaava. Hallinto-oikeuksien käsiteltäviksi valituksia näistä tulee 400–500 kappaletta vuosittain.

Tilastojen mukaan noin joka kymmenes valitus raukeaa ennen oikeuskäsittelyä joko peruuttamisen tai tutkimatta jättämisen takia.

Kaavavalitukset

Valittaa voi kuka tahansa

Korkein oikeus ratkoo parhaillaan juttua, jossa mies vaati kiinteistöyhtiöltä 60 000 euroa kaavavalituksen peruuttamisesta.

Lounais-Suomen poliisilta on siirtymässä syyteharkintaan kaksi juttua, joissa sama epäilty kiristi kolmelta eri rakennusyhtiöltä yhteensä 230 000 euroa kaavavalituksen perumisesta.

Rakennusalan etujärjestö Rakennusteollisuus RT:n tiedossa on lähivuosilta lisäksi kolme muuta kiristysyritystä, joissa jutut eivät ole edenneet poliisille.

Rakennuskaavasta voi valittaa kuka tahansa.

Vuonna 2018 maakunta-, yleis-, asema- ja rantakaava-asioista tehtiin hallinto-oikeuksiin 428 valitusta. Valituksista raukesi joka kymmenes, ja joka viides johti kaavamuutoksiin.

Vuosina 2016–2017 valituksia tehtiin 400–500 vuosittain, näistä raukesi keskimäärin joka kymmenes ja muutokseen johti 10–16 prosenttia.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (6)

Vanhimmat ensin
Vastaa
P.L.
liian väljä valitusoikeus
Täysin sivullistenkin rajaton valitusoikeus on vihervassariaikamme varjopuolia. Valitusoikeus sinänsä kuuluu demokraattiseen yhteiskuntaan, mutta yleinen valitustyyppi, pelkässä kiusantekomielessä uudelleen ja uudelleen tuotetut valitukset pitäisi pystyä jättämään huomiotta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
halla-aho
sama laki kaikille
"...epäilty tekijä vaati rakennusyhtiöiltä 230 000 euroa vastineeksi kaavavalituksen perumisesta...."
Tuntuu asianajajaliiton tekemältä kaupalliselta tarjoukselta.
Kai valituksen tekijä saa myydä periaatteensa.
Kaikki poliitikot ja asianajajat tuntuvat tekevän siten.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
baumeister
kaikki on suhteellista
Kiristystä on niin monenlaista. Yllä kuvattu se tavanomainen ja alkukantaisin tapa kiristää. Valitus rakennusoikeuteen on jokaisen mahdollisuus, mutta etuja ei sen avulla valittaja voi vaatia.

Varsinkin lisä-ja täydennysrakentaminen aiheuttaa yleensä lähinaapureitten kiinteistöjen arvon alenemista. Juuri siksi he valittavat. Rahastahan silloinkin on kysymys. Valittaja ei vaadi suoranaista korvausta rakentamisesta,mutta valittaa säilytääkseen oman kiinteistönsä arvon. Useinkaan tällaiset valitukset eivät mene läpi oikeusasteissa. Rakennuslupa myönnetään, jolloin rakennusluvan saaneen kiinteistön arvo nousee usein huomattavastikin. Vastaavasti valittajan kiinteistön arvo saattaa romahtaa johtuen siitä haitasta, joka naapuriin rakentamisesta syntyy. Tätä arvon alenemaa ei korvaa kukaan, eikä vastaavasti luvan saaneen taloudellista etua kukaan voi vähentää, poistaa tai jakaa.
Tällaista arvojen siirtelyä syntyy lähes jokaisen rakennusluvan yhteydessä
Kaavoittaja, kunta, on rakennuslupia myöntäessään ikäänkuin edelläkuvatun kiristäjän asemassa. Kunta voi myöntää rakennusluvan, jolloin luvan hakijan omaisuuden arvo nousee ja vastaavasti haittaa kärsivän napurin kiinteistön arvo laskee.
Miettikääpä ihmiset tätä.Kiristääkö kunta vai jakaako se vain omaisuuksien arvoja?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Suhteellisuus
Vast: kaikki on suhteellista
Ehkä suhteellisuuskin on sitten suhteellista. Esim. Turun kaupunginvaltuustossa on taitettu peistä kok ja vas välillä mm Toriparkista siten, että veronmaksajat ja pienyrittäjät lopulta joutuvat maksamaan viivästymisistä aiheutuneet, korkoihin ja hintatason yleiseen nousuun liittyvät kulut. Eräät jäärät halajavat "Finexiä" ja €-eroa sekä markkansa takaisin (ehkä 6-kertaisena...), ja toiset toivovat maaseudun täyttyvän pientiloista, jotka osoittautuivat elinkelvottomiksi jo 1960-luvulla. Tämmöisiä kortteja on nyt koko muun, ehkä tulevan hallituksen panttivangikseen havittelevan kepun hihoissa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
valitusoikeus
Vast: kaikki on suhteellista
Harvoille tulee mieleen, että valitusoikeus on osa korruptionestoa. Kunnilla on kaavoitusmonopoli. Sen turvin voitaisiin tehdä minkälaisia rakennuslupapäätöksiä tahansa, ellei olisi ensikäden ilmaista valitusmahdollisuutta.

Kunta tekee yleis-ja asemakaavat. Kunta antaa myös luvan poiketa molemmista tekemistään kaavoista. Tämä käytäntö on yleensä kohtuuton. Kun rakennustoimi tehdään voimassaolevien rakennuskaavan mukaan luotetaan yleensä siihen, että tilanne pysyy kaavan mukaisena tulevaisuudessakin. Kaavasta voidaan kuitenkin poiketa. Kaavaa voidaan täydentää tai muuttaa ilman, että jo kaavan mukaan rakentaneet voisivat siihen juurikaan vaikuttaa. Mielestäni tällaisessa jälkikäteisessä kaavamuutostapauksessa loukataan ympärillä asuvien tai ympäristöä hyödyntävien ihmisten oikeusturvaa. Kaavasta poikkeaminen ilman sen vaikutusalueella elävien suostumusta on petoksen kaltainen toimi, jossa rikotaan annettua ennakkolupausta alueen rakentamisesta. Olisi mielenkiintoista saada perustuslakituomioistuimen lausunto kyseisenlaisista kaavamuutostapauksista, jotka toteutetaan ympäristön asukkaitten tahdon vastaisesti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Lehmuspelto
Vast: kaikki on suhteellista
Valitusoikeus on osa korruptionestoa mutta käytännössä usein myös korruptiota.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.