Työryhmä ei pakottaisi rokotuksiin jotta perusoikeudet eivät kärsi – muita keinoja on olemassa
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on selvittänyt, miten rokotuskattavuutta voitaisiin Suomessa parantaa.
Työryhmä ei ole innostunut siitä, että rokotuksiin pakotettaisiin, vaikka ne suojaavat ihmisiä useilta taudeilta.
Viime vuosina on ajoittain herännyt rokotuskeskustelua esimerkiksi silloin, kun tuhkarokko on levinnyt alueilla, joilla läheskään kaikkia lapsia ei ole rokotettu tautia vastaan.
– Koska rokotusten pakollisuus merkitsisi varsin syvälle menevää perusoikeusrajoitusta, on selvää, ettei rokotuksia voida säätää pakollisiksi, jos rokotuskattavuutta voidaan parantaa muilla keinoin, selvityksessä todetaan.
Suomalaisten perusoikeuksilla tarkoitetaan yleensä oikeutta elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen samoin kuin liikkumisvapautta, yksityiselämän suojaa, sananvapautta, kokoontumis- ja yhdistysvapautta sekä omaisuuden suojaa.
Rokotuksiin pakottaminen voisi tarkoittaa ainakin henkilökohtaiseen koskemattomuuteen puuttumista.
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaakin muita keinoja rokotuskattavuuden parantamiseksi. Monet keinot tarvitsisivat lisää rahoitusta valtion ja kuntien kirstuista.
Työryhmän mukaan puuttuvat rokotusannokset lapsille pitäisi pystyä antamaan nykyistä helpommin. Siksi neuvoloissa voisi harkita aukioloaikoja myös iltaisin ja viikonloppuisin, jotta kaikilla perheillä olisi mahdollisuus saada vastaanottoaikoja.
– Terveydenhoitajilla ja lääkäreillä pitäisi myös olla riittävästi aikaa keskustella vastaanotolla rokotuksiin epäröivästi suhtautuvien vanhempien kanssa, työryhmä esittää.
Lisäksi aikuisille halutaan rokotusaikoja perusterveydenhuollossa ilman viivytyksiä.
Rokotukset tarvitsevat työryhmän mielestä myös parempaa viestintää.
– Rokotusten myötä monet taudit ovat käytännössä hävinneet, minkä vuoksi tieto ja ymmärrys rokotusten tarpeellisuudesta ja tautien haitallisuudesta on hämärtynyt. Siksi työryhmä lisäisi koko väestölle havainnollista viestintää rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista, niiden oireista ja mahdollisista komplikaatioista väestö- ja kieliryhmät huomioon ottaen, selvityksessä todetaan.