Poliisi sai alkuvuonna valmiiksi talousrikostutkinnan, joka olisi voinut hukkua työjonoihin – Jutturuuhkia puretaan nyt uudella mallilla
Tullin tarkastusyksikössä heräsi loppuvuonna epäilys.
Tulli pyysi poliisia selvittämään, oliko lääketukkualan yritys tehnyt kaiken aivan sääntöjen mukaan. Yhtiön epäillään alkuvuonna kirjanneen myymiinsä ravintolisäpakkauksiin merkinnän "Valmistettu Suomessa".
Poliisin mukaan ravintolisä on kuitenkin maahantuotu Suomeen Yhdysvalloista, joten merkinnän epäiltiin johtaneen kuluttajaa harhaan. Poliisi kirjasi epäilyksi markkinointirikoksen, ja tutkinta oli valmis maaliskuussa. Parhaillaan yritys on korjannut merkinnät, ja rikosepäily on syyttäjällä syyteharkinnassa.
Jutun tutkinta eteni Itä-Uudenmaan poliisissa vauhdilla, joka on tilastojen valossa harvinainen: talousrikosta koskeva rikosepäily tutkittiin ja saatiin valmiiksi muutamassa kuukaudessa.
Esimerkiksi vuosina 2013–2017 viranomaiset saivat selvitettyä 38 prosenttia tietoon tulleista markkinointirikosepäilyistä.
Vikkelän tutkinnan taustalla on muutos, jota poliisissa on alkuvuonna alettu tehdä yhä laajemmin.
Poliisi aikoo purkaa talousrikosjuttujen tutkintaruuhkaa.
Niin sanotussa talousrikosten nopeutetun tutkinnan mallissa poliisi pyrkii jo tutkinnan alkuvaiheessa tunnistamaan epäilyjen joukosta tapaukset, jotka ovat oikeudellisesti arvioiden tai vastuukysymyksiltään selkeitä.
Selkeissä jutuissa esitutkinta kohdennetaan niin, että tutkinta saadaan entistä nopeammin valmiiksi.
– Rikosnimike voi olla törkeä ja kovakin, ei siitä ole kyse, vaan siitä, että juttu on tietyllä tavalla yksinkertainen ja selkeä, kertoo poliisitarkastaja Arto Hankilanoja Poliisihallituksesta.
Tutkinnallisesti selkeät tapaukset ovat aiemmin voineet mennä hankalien juttujen kanssa samaan jonoon, jolloin lopputuloksena on voinut olla jutturuuhka.
Tyypillisimmät tapaukset, joihin tutkintamallia voi soveltaa, ovat Hankilanojan mukaan esimerkiksi yksittäisiin henkilöihin kohdistuvat veropetosepäilyt.
– Oikeusturvatekijöistä ei tingitä missään vaiheessa, Hankilanoja sanoo.
Talousrikosten tutkinta voi pahimmillaan olla hyvin työlästä ja aikaa vievää. Nopeutettu tutkintakaan ei poista tiettyjen juttujen työmäärää.
Esimerkiksi keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan Airiston Helmi -yritykseen liittyvää talousrikosepäilyä. Yhtiöön kohdistettiin näyttävät operaatiot viime syyskuussa Turun saaristossa.
Rikosnimikkeinä jutussa ovat muun muassa törkeä rahanpesu ja törkeä veropetos. Airiston Helmi -tutkinta on kuitenkin työläimmästä päästä.
Hankilanoja sanoo, että aikaa kuluu jutuissa, joihin liittyy kansainvälisiä oikeusapupyyntöjä tai erityistilintarkastuksia.
Esimerkiksi aluksi yritystä on tutkittu erityistilintarkastuksessa pitkään, jopa vuoden, ja vasta tarkastuksen päätyttyä tehdään tutkintapyyntö poliisille.
Nopeutettua tutkintaa on alettu laajasti soveltaa poliisilaitoksissa muutaman kuukauden ajan.
Pisimmällä ollaan Itä-Uudenmaan poliisissa, jossa mallia kehitettiin.
Rikoskomisario Mikko Kiiski kertoo, että nopeutettua tutkintamallia sovellettiin viime vuonna jo kolmanneksessa laitoksen talousrikosjutuista.
Talousrikokset
Usein työläitä tutkittavia
Talousrikos on kattotermi, jolla viitataan esimerkiksi yrityksiin ja taloudellisiin asioihin liittyviin rikoksiin.
Yleisimmät talousrikokset ovat esimerkiksi veropetokset, kavallukset, velallisten epärehellisyydet, kirjanpitorikokset ja velallisten epärehellisyysrikokset.
Tilastojen valossa tietyt rikostyypit selviävät harvoin samana vuonna, kun ne on ilmoitettu poliisille.
Esimerkiksi vuonna 2017 poliisin tietoon tuli 730 törkeää veropetosta koskevaa epäilyä. Samana vuonna ilmoitetuista rikoksista poliisi sai selvitettyä 130.