Uutiset

Lohenkalastusta valvotaan jälleen Pohjanlahdella

RAJAVARTIOLAITOS/MINNA UUSIMÄKI
Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Uisko osallistuu lohenkalastuksen yhteisvalvontaan kesäkuussa
Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Uisko osallistuu lohenkalastuksen yhteisvalvontaan kesäkuussa

Varsinais-Suomen Ely-keskus ja Länsi-Suomen merivartiosto aloittavat jälleen lohenkalastuksen valvonnan Pohjanlahdella. Valvonta alkaa Selkämereltä, ja painopiste siirtyy lohen vaelluksen mukaan kohti pohjoista Merenkurkkuun ja sen jälkeen Perämerelle.

Ely-keskuksen mukaan valvonta kohdistuu ensisijaisesti kaupallisen kalastukseen, mutta myös vapaa-ajan pyyntiä seurataan. Valvonnassa seurataan muun muassa lohenkalastuksen yleiskiellon noudattamista, valikointikieltoa ja kaupallisten kalastajien lohien merkitsemismääräysten noudattamista.

Syynissä ovat myös pyyntimitat, pyydysten lainmukainen merkintä ja kalastusluvat.

Manner-Suomen lohikiintiö Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella on noin 24 000 kalaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan vapaa-ajan kalastuksen lohisaalis vuonna 2016 oli Selkämereltä, Merenkurkusta ja Perämereltä yhteensä 61 tonnia.

Ely-keskus huomauttaa, että lohta koskee tulevana sesonkina myös kansallisen kalastuslain menettämisseuraamus. Tiettyihin uhanalaisiin lajeihin kohdistuvista kalastusrikoksista voidaan tuomita kalan arvo valtiolle menetettäväksi. Itämeren luonnonlohen (rasvaevällinen) arvo on 3 470 euroa ja istutetun (rasvaevättömän) lohen 170 euroa.