Arvoitus 1400-luvulta ratkesi: Tuomiokirkon villamekko kuului Neitsyt Marian patsaalle
Turun tuomiokirkosta löytynyt villamekon palasen mysteeri on ratkeamassa.
Keskiaikainen puvunkappale löytyi piispa Hemmingin pyhimysarkusta jo 1920-luvulla, kun kirkkoa restauroitiin.
Sen alkuperästä ei ole ollut tietoa.
Tutkija Heini Kirjavainen päättelee nyt, että kyseessä on ollut Neitsyt Maria -patsaan puku keskiajalta. Patsaita on puettu katolisissa kirkoissa Saksassa jo 1200-luvulla. Turussa asuneet saksalaiskauppiaat ovat voineet tuoda perinteen mukanaan.
– Puku on varmaan ommeltu 1400-luvun alkupuolella, ja siihen on tehty muutoksia 1500-luvulla kahteen kertaan, Kirjavainen arvioi.
– Vaatteen leikkaus on aikansa muotipukujen mukainen, ja sitä on sovellettu patsaan rakenteen mukaisesti.
Kirjavainen toimii tutkijana arkeologian oppiaineessa Turun yliopistossa sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tutkimusprojektissa Turun tuomiokirkon reliikit.
Kirjavainen epäili ensin, että kyseessä olisi ylhäisönaisen puku. Tutkimus ei kuitenkaan tukenut oletusta. Mittojen perusteella näyttäisi, että puku on ollut noin 130-senttisen patsaan päällä.
Radiohiiliajoitus paljasti, että Tuomiokirkosta löytyneen puvunkappaleen vanhimmat langat ovat jo 1200-luvulta. Kankaat ovat 1300- ja 1400-luvun taitteesta.
Kirjavainen on perehtynyt laajemminkin Turusta löytyneisiin keskiaikaisiin kankaisiin. Niitä löytyi jo 1998 merkittävä kokoelma Åbo Akademin päärakennuksen tontilta. Vasta osa kankaista on konservoitu.
LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA