Uutiset

Benedictukselle kunnostetaan eläkeasunto Vatikaanin alueelle

Paavin tehtävistä luopunut Benedictus saa elää viimeiset elinvuotensa tutuilla kulmilla Vatikaanin alueella.

Rakennusmiehet remontoivat kiireen vilkkaa entisen nunnaluostarin tiloihin asumusta emerituspaaville. Hän tulee jakamaan tilat sihteerinsä Georg Gänsweinin ja taloudenhoitajiensa kanssa.

Tilanne on ainutlaatuinen katolisen kirkon historiassa: uusi paavi ja hänen edeltäjänsä asuvat vain kivenheiton päässä toisistaan. Järjestely on herättänyt huolta joissakin kirkonmiehissä, sillä he muistavat suuren skisman aikaa 1300–1400-lukujen taitteessa. Katolisella kirkolla oli tuolloin kerralla kaksi tai jopa kolme paavia. Yksi asui Vatikaanissa, toinen Ranskan Avignonissa.

Benedictuksen kodiksi kunnostettava Mater Ecclesiae -luostari sijaitsee kukkulalla, josta on henkeäsalpaavat näkymät yli Pietarinkirkon ja koko Vatikaanin. Rakennusta ympäröivät kukkatarhat ja vihannesviljelykset, ja sen sisäpihalla on myös oma puutarha.

Luostari on aiemmin palvellut kahdeksan nunnan kotina. Eri maista kotoisin olleet nunnat kutsui luostariin edesmennyt paavi Johannes Paavali II. Nunnien tehtävänä oli tukea kirkon päämiestä rukouksin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Benedictus on perustellut eroaan korkealla iällä. Hän on myös sanonut haluavansa elää ”maailmalta piilossa”.

Vatikaani on puolestaan tähdentänyt, että kyse ei ole eristäytymisestä.

– Hänellä on täysi vapaus. Ennakkotapauksia ei ole, nähtäväksi jää, miten hän elää, sanoo Vatikaanin tiedottaja Federico Lombardi.

– Hän on ilmoittanut useita kertoja haluavansa viettää vanhuutensa kirjoittamalla ja tutkimusta tehden, ja arvelen hänen toimivan näin.

Virallisesti Benedictus erosi tehtävistään torstaina. Uuteen asuntoonsa hän pääsee kuitenkin vasta huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa, joten väliin jäävät kuukaudet hän viettää paavien kesäasunnossa Rooman lähistöllä.

Castel Gandolfon pikkupaikkakunnalla sijaitseva ylellinen huvila on ollut kesän kuumuutta pakenevien paavien suosiossa, eikä Benedictus ole poikkeus.

– Täältä löydän kaikki: vuoren, järven ja näen jopa meren, paavi lausahti pari vuotta sitten.

TS–STT