Uutiset

Oulun hasistakavarikon esitutkinta päättymässä

Keskusrikospoliisi on saamassa Oulussa päätökseen esitutkinnan 20 kilon hasiserästä, joka takavarikoitiin oululaisesta kerrostaloasunnosta lokakuussa 2012.

Esitutkinta on yksi haara laajassa huumausainerikosten vyyhdessä, jota on tutkittu kolmen vuoden aikana useissa poliisilaitoksissa eri puolilla Suomea.

Huumekokonaisuuden tutkinta alkoi varsinaisesti tammikuussa 2010, kun Muhokselta valtatie 22 varrelta kätköstä löydettiin kilon suuruinen amfetamiinierä. Löydön johdosta kohdistettiin tarkkailua ja tiedustelua henkilöihin, joilla epäiltiin olevan tekemistä huume-erän kanssa. Yksi kohteista on vangittuna hasisjutun pääepäiltynä.

Huumerikostutkinta laajeni melko pian Itä- ja Etelä-Suomeen. Oulun lisäksi juttua tutkittiin yhtä aikaa Kuopiossa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kouvolassa ja Kotkassa. Myöhemmin juttu laajeni vielä pääkaupunkiseudulle.

Oulussa tutkinta jatkuu vielä pääepäillyn osalta, muualla tutkinnat on saatu loppuun. Tutkinnassa on selvinnyt, että rikoskokonaisuudessa on ollut mukana useita erillisiä organisaatioita, jotka ovat välittäneet kaakonkulmalta ja Etelä-Suomesta suuria määriä huumausaineita muualle Suomeen.

Oulussa kohteena oleva 20 kilon hasiserä tuotiin Kaakkois-Suomesta ja luovutettiin kuriirina toimineelle vastaanottajalle. Oulun tutkintahaarassa on ollut kiinniotettuna parikymmentä epäiltyä ja vangittuna seitsemän.

Kotietsintöjen yhteydessä on löytynyt useita toimintakuntoisia käsiaseita panoksineen sekä äänenvaimennin. Pitkän tutkinnan aikana on selvinnyt myös paljon muita rikoksia mm. törkeitä ryöstöjä, pahoinpitelyjä. ampuma-aserikoksia ja omaisuusrikoksia.

Juttu menee Oulussa syyteharkintaan helmikuun lopussa.

TS